Grudna kost se takođe naziva prsna kost ili sternum. To je pljosnata kost, centralno smeštena na prednjem zidu grudnog koša, tik ispod unutrašnjih okrajaka leve i desne ključne kosti. Ako pogledate ljudsku anatomiju, lako ćete locirati sternum pošto on spaja leva i desna rebra preko njihovih hrskavica.

Ako osetite bol u grudnoj kosti, problem može biti ili akutan, u kom slučaju neće trajati dugo, ili hroničan, što znači da će biti dugotrajan. Ponekada, bol može biti povezan sa škljocajućim ili krckajućim osećajem u sternumu.

Uzroci i tretman bola u grudnoj kosti

Iako se bol u grudnoj kosti navodi kao jedan od uobičajenih simptoma bola u grudnom košu, trebalo bi da imate na umu da je kvalitet ove vrste bola totalno drugačiji od onog koji je karakterističan za anginu ili bola povezanog sa srčanim oboljenjima.

1. Kostohondritis

Simptomi: Ovo je stanje koje se karakteriše zapaljenjem koje zahvata spoj unutrašnjih okrajaka gornjih rebara grudnog koša sa njihovim hrskavicama. Simptomi uključuju javljanje bolne osetljivosti svaki put kada zglobovi rebara budu izloženi pritisku, bol u grudima koji se pojačava na pokret, i oštar bol na nivou prednjeg zida grudnog koša. Takođe ćete primetiti da se bol pojačava svaki put kada se nakašljete ili duboko udahnete. Prema tome, ovaj bol može oponašati onaj bol koji se javlja kod srčanog udara.

Tretman: Konzervativan. Upotrebite hladne ili tople obloge da olakšate simptome. Uzmite Naproksen (Aleve) ili Ibuprofen (Motrin, Advil) da smanjite upalu i izbegavajte nepotrebne aktivnosti ili vežbanje, pošto oni imaju tendenciju da pogoršaju simptome.

2. Zapaljenje plućne maramice

Simptomi: Zapaljenje plućne maramice može biti izazvano zapaljenjem unutrašnjeg zida grudnog koša u čiji sastav plućna maramica ulazi, kao i brojnim drugim patološkim stanjima grudnog koša i pluća. Bol u grudima svaki put kada udahnete i izdahnete, kao i odsustvo istog kada ne dišete, suv kašalj, kratak dah, drhtavica i groznica kao i gubitak apetita.

Tretman: Zavisi od uzroka koji je u osnovi stanja. Primera radi, ako je stanje izazvano pneumonijom, koristiće se antibiotici za lečenje infekcije. Takođe se mogu upotrebiti i anti-inflamatorni lekovi koji se kupuju bez recepta, radi olakšavanja simptoma i znakova. Trebalo bi da se dosta odmarate i ležite na strani koja vas boli.

3. Povreda sterno-klavikularnog zgloba

Simptomi: Blag do ozbiljan bol može se osetiti na nivou grudne kosti kada dođe do traume ovog zgloba (spaja unutrašnji okrajak ključne kosti sa gornjim polom sternuma), ali sve to zavisi od težine povrede. Preciznije, ako dođe do iščašenja sterno-klavikularnih zglobova, bilo prema pozadi ili napred, to može rezultovati ozbiljnim bolom u sternumu.

bol u grudnoj kostiTretman: Imobilizacija, analgetici, remenik i led mogu se upotrebiti za lečenje povrede. Postoje, međutim, i operativni zahvati kojima se može pribeći, mada se to u većini slučajeva ne čini.

4. Trauma ključne kosti

Simptomi: Ključnjača je smeštena na vrhu grudnog koša, između skapule (lopatice) i sternuma. Ova vrsta povrede je česta i u većini slučajeva nastaje na rođenju, prilikom pada ili doživljene nezgode i može izazvati bol u grudnoj kosti.

Tretman: Trebalo bi odmah posetiti lekara radi adekvatne dijagnoze i daljeg lečenja. Premda, bol koji je posledica povrede ključne kosti može se tretirati i repozicijom, odnosno nameštanjem kosti u pravilan položaj.

5. Frakture sternuma

Simptomi: Ova vrsta frakture je posledica preloma grudne kosti usled fizičke traume. Povreda sternuma je moguća jedino u situaciji kada dođe do direktnog udara tvrdim predmetom uz upotrebu velike sile. Fraktura može bukvalno rasparčati grudnu kost, izazivajući snažan bol.

Tretman: Lekar može prepisati analgetik iz grupe ne-steroidnih anti-inflamatornih lekova ili iz grupe opijata. Takođe vam može zabraniti fizičku aktivnost na nekoliko nedelja.

6. Gorušica

Simptomi: Simptomi uključuju gorući bol u grudima koji se obično javlja nakon obroka, a može se javiti i u toku noći. Takođe možete iskusiti bol koji se pogoršava kada se savijete ili legnete. Ovaj bol se može širiti i u sternum.

Tretman: Lekovi iz slobodne prodaje iz grupe antacida koji neutrališu želudačnu kiselinu. Takođe, lekovi koji utiču na smanjenje produkcije kiseline i oni koji pospešuju oporavak sluznice jednjaka.

7. Zapaljenje grudne kosti

Simptomi: Uključuju bolni osećaj prilikom pritiska na zglobove rebara i grudnu kost. Bol se takođe oseća u 4., 5. i 6. rebru, a pojačava se sa svakim pokretom koji napravite ili kada dišete. Bol se stišava kada nema pokreta.

Tretman: Tople ili hladne komprese, privijene na mesto zapaljenja. Takođe možete upotrebiti i anti-inflamatorne lekove poput Ibuprofena. Lekar vam takođe može prepisati injekcije Kortizona. Dok ste pod tretmanom, puno se odmarajte i izbegavajte nepotrebne aktivnosti kako bi što pre ozdravili.

8. Drugi uzroci:

Drugi uzroci sternalnog bola su povređena rebra, rak dojke ili kostiju, prekomerno vežbanje, preterano naprezanje mišića grudnog koša i Osteomijelitis. Ako je bol koji osećate praćen formiranjem mase u tom regionu, onda postoji mogućnost da bolujete od ozbiljnog stanja koje se naziva Hondrosarkom.

Upozorenje: Veoma je važno da simptome koje imate ne zanemarite i da potražite dalju dijagnozu ili tretman. Takođe je preporučljivo da medicinski savet potražite od lekara, jer uzroci bola u grudnoj kosti koji su ovde navedeni ne moraju biti jasno izraženi. Samo vaš doktor poseduje znanje o mogućim uzrocima koji su u osnovi ovog stanja,te je on jedini koji vam može pružiti adekvatnu profesionalnu pomoć.

Kada posetiti doktora

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako je ozbiljan bol koji osećate praćen otežanim disanjem i bolom u ruci ili vilici. Bol u grudima može biti i znak da preživljavate srčani udar. Isto tako, konsultujte lekara ako imate česte gorušice, poteškoće pri gutanju kao i simptome koji ne jenjavaju čak ni nakon uzimanja lekova koji se kupuju bez recepta.

Ako otežano dišete, imate visoku temperaturu, primećujete znake infekcije poput gnoja, crvenila i otoka, ne oklevajte da pozovete vašeg doktora.