Rtanjski čaj je dobio naziv po planini Rtanj gde se najčešće bere biljka Čubrica od koje se priprema ovaj lekoviti napitak…

Rtanjski čaj namena, lekovitost i dejstvo

Čubrica (Satureja Montana) je lekovita biljka koja se tradicionalno koristi za lečenje različitih zdravstvenih poremećaja kao što su oboljenja disajnih organa, bešike, bubrega, prostate… Za spoljnu upotrebu ima lekovito dejstvo kod raznih tipova upala kože i sluzokože.

Veoma se uspešno koristi u lečenju dijabetesa, bronhitisa, astme, kašlja i upale disajnih organa kod dece, kao i u lečenju starih osoba.

Namena rtanjskog čaja je višestruka pa se preporučuje i kao diuretik za izlučivanje viška tečnosti i pojačavanje znojenja,protiv bolesti jetre i žučnih kanala, kao sredstvo protiv nadutosti ali i ako sredstvo protiv proliva.Narodna medicina smatra da rtanjski čaj ima dejstvo kao opšti tonik koji jača i podmladjuje celo telo.Iako lekovitost ove biljke i čaja od nje nije u potpunosti ispitana vekovima je potvrdjivano njeno lekovito dejstvo na mnoge zdravstvene probleme.Dakle namena rtanjskog čaja je višestruka a kako nema dokazanih neželjenih efekata svakako možete da ga pijete ako imate bilo koji od iznad navedenih zdravstvenih problema.

Rtanjski caj

U svetu, biljka Satureja Montana od koje se priprema rtanjski čaj se najčešće koristi kao kulinarski biljka tj. začin, ali ima značajnu medicinsku upotrebu.Čaj od ove biljke se koristi kao lek za različite tipove gastrointestinalnih problema, u lečenju kolika, nadimanja, dispepsija, mučnine i dijareje.Takođe se smatra korisnom u slučajevima bronhijalnog gušenja, bolova u grlu i menstrualnih poremećaja i grčeva.Naučnom studijom je dokumentovana njena jaka anti-HIV aktivnost.Kada se utrljava na mesto pčelinjih ili uboda osa, ona može da donese trenutno olakšanje.

Rtanjski čaj priprema

Priprema rtanjskog čaja je veoma jednostavna.Ako imate rtanjski čaj koji ste kupili od travara ili u biljnoj apoteci sipajte jednu kafenu kašičicu u šolju pa prelijte vrelom vodom.Isto važi i za pripremu čaja u filter vrećici.Kod pripreme čaja je najbitnije da čaj odstoji u vreloj vodi najmanje 15 minuta pre upotrebe.Takodje izbegavajte da pijete rtanjski čaj odmah posle obroka.Najbolji efekti se postižu kada se rtanjski čaj pije na prazan stomak.Možete popiti 3 do 5 šolja rtanjskog čaja ako pazite da razmak izmedju doza bude najmanje 2,5 h.Nisu primećena neželjena dejstva kod trudnica i dece ali treba biti oprezan jer ne postoje kliničke studije.

Rtanjski čaj za potenciju kod muškaraca

Rtanjski čaj se vekovima koristi kao prirodni lek za potenciju i razne probleme seksualne prirode uključujući muške i ženske seksualne disfunkcije.Upotreba rtanjskog čaja za probleme sa potencijom nije poznata samo na našim prostorima već i u mnogim delovima sveta. U jednoj američkoj studiji ispitivan je efekat biljke Satureja montana na seksualno ponašanje mužjaka pacova.

Ekstrakt je oralno davan mužjacima pacova tokom 8 uzastopnih dana u dozama od 25 i 50 mg / kg. Osnovni parametri seksualnog ponašanja ocenjeni su kod životinja kojima je davana ova biljka kao i kod druge grupe kojoj nije.

Ova biljka je pokazala mogućnost da značajno poveća potenciju testiranih životinja.U testovima višestruke ejakulacije potencija tretiranih pacova je značajno povećana u poređenju sa drugom kontrolnom grupom; pored toga samo pacovi tretirani ovom biljkom u pomenutim dozama su bili u stanju da dostignu četvrtu ejakulaciju tokom 30 minuta. Nivo testosterona u serumu meren kod pacova tretiranih Satureja Montanom u dozi od 50 mg/kg je značajno je povećan u poređenju sa drugom grupom koja nije tretirana.

Ovi podaci ukazuju da bi Satureja montana od koje se priprema rtanjski čaj mogla da se smatra kao prirodni lek za lečenje impotencije, povećanje potencije, lečenje prerane ejakulacije za odlaganje ejakulacija kao i za poboljšanje ostalih parametara seksualnog ponašanja i to kako je u studiji takodje dokazano bez ispoljavanja sedativnog efekta. Pored toga povećan nivo testosterona u serumu potvrđuje pozitivan uticaj biljke Satureja Montana od koje se priprema rtanjski čaj na potenciju i sve muške seksualne funkcije.

Rtanjski čaj cena

Rtanjski čaj se danas može kupiti i u supermarketima ali treba biti obazriv jer ima mnogo proizvoda sa nekvalitetnom sirovinom pa čak i prodaje nekih biljnih mešavina koje ne sadrže biljku čubricu pod imenom rtanjski čaj.Zato pažljivo pročitajte sastv na kutiji čaja.Cena rtanjskog čaja se u marketima kreće čak i ispod 50 din (0,5 E) za kutiju sa 20 filter vrećica.U biljnim apotekama i kod travara cena je viša ali je bolji i kvalitet sirovine.Biljka čubrica je retka i zakonom je zaštićena.Branje na planini Rtanj je takodje pod kontrolom.Kvalitetna biljna sirovina za rtanjski čaj treba da bude sastavljena od cvetova i vrhova biljke.