Vežbe 5 tibetanaca za mladost i dugovečnost oslanjaju se na drevne rituale objedinjene u pet tibetanaca koji kroz pokrete redovnim ponavljanjem podmlađuju duh i telo…

Pet tibetanaca (pet obreda podmlađivanja) predstavljaju sistem vežbi za koje se veruje da je stariji od 2.500 godina. Prvi ih je objavio Piter Kelder u publikaciji Oko otkrovenja 1939. godine. To je oblik tibetanske joge sličan onoj koja je nastala u Indiji, s tim što se ovde naglašava neprekidni niz pokreta (vinjasa), dok se indijski oblici fokusiraju na statičke položaje. Kod ovog tipa rekreacije najvažnije je svesno usklađivanje daha sa vežbanjem. Koristi se posebna tehnika disanja: udisaj, zatim se zadržava dah dok su pluća puna, potom sledi izdisaj i zadržavanje daha dok su pluća prazna. Naravno, u slučaju bilo kakvih zdravstvenih problema, neophodno je da se prvo konsultujete sa lekarom.

VEZBE 5 tibetanaca

Kako i kada praktikovati vežbe 5 tibetanaca

Kako su nastale vežbe pet tibetanaca?
Kelder tvrdi da je, dok je bio stacioniran u Indiji, britanski oficir, pukovnik Bredford (pseudonim), čuo priču o grupi tibetanskih kaluđera koji su, navodno, otkrili fontanu mladosti. Lutajući domoroci pričali su mu o starim ljudima koji su neobjašnjivo postajali zdravi, jaki, puni energije i vitalnosti nakon odlaska u određeni budistički manastir na Himalajima. Posle penzionisanja, pukovnik Bredford je pronašao manastir i živeo sa monasima, gde su ga oni podučili vežbama koje su zvali obredi.

Kako može da se vrati mladalačka vitalnost?
Monasi opisuju sedam psihičkih vrtloga u telu: dva od ovih nalaze se u mozgu, jedan na dnu grla, drugi na desnoj strani tela u blizini jetre, treći u reproduktivnom delu i po jedan kolenu. Kako starimo, brzina okretanja ovih vrtloga se smanjuje, što dovodi do lošeg zdravlja. Ta brzina može se vratiti u optimalu svakodnevnim vežbama.

Šta je još važno pored vežbi pet tibetanaca?
Bredfordu je pokazan i šesti obred, trbušne vežbe disanja namenjene onima koji žele i mogu da žive u celibatu. Bredford otkriva i informacije o značaju hrane koja treba da se jede. Prema Kelderu, Bradfordov boravak u tibetanskom manastiru transformisao ga je od pogrbljenog gospodina u visokog mladića. Kosa mu je ponovo izrasla i više nije bio sed.

Vežbe 5 tibetanaca iskustva

Tvrde da im se poboljšao vid, pamćenje, potencija, rast kose, vratila se prirodna boja nasuprot sedoj kosi i da su se podmladili. Povećava se energija, smanjuje stres, veći je osećaj smirenosti, misli su jasnije…

Kada se vežbe preporučuju?
Ujutro, pre ili posle tuširanja, svakodnevno ili bar šest dana nedeljno. Svaka od pet vežbi ponavlja se maksimalno 21 put, što traje 10-20 minuta. Potrebno je oko 2-3 nedelje da se telo navikne na vežbanje.

VEZBE 5 tibetanaca

TIBETANAC VEŽBA 1
Stanite ispruženih ruku i vrtite se u krug, u smeru kazaljke na satu, sleva nadesno. U početku se vrtite tri kruga i postepeno povećavajte broj krugova narednih dana. Na kraju vežbanja sklopite dlanove i postavite ih u visini srčanog centra posmatrajući vrhove palčeva.

TIBETANAC VEŽBA 2
Lezite na leđa, postavite ruke uz telo sa dlanovima okrenutim prema podlozi, udišite kroz nos, paralelno podignite bradu prema grudnoj kosti, podižite ispružene noge u vertikalnom položaju u odnosu na podlogu, zadržite dah, napnite sve mišiće tela osim mišića lica i izdišite polako paralelno se vraćajući u početni položaj.

TIBETANAC VEŽBA 3
Kleknite i raširite kolena u visini kukova, dlanove položite na stražnjicu, spustite bradu na grudni koš i udišite polako istežući glavu prema napred i gore. Ramena zategnite prema nazad. U krajnjem položaju zadržite dah i napnite sve mišiće, a zatim se polako izdišući vraćajte u početni položaj.

TIBETANA VEŽBA 4
Sedite na pod ispruženih nogu, ispravite kičmu i oslonite se na dlanove položene tik uz bokove. Stopala neka budu u širini kukova. Položite bradu na grudnu kost. Polako udišući istovremeno krenite glavom prema nazad i podižite kukove prema gore da zauzmete položaj u kome je vaš trup paralelan sa podlogom i potom izdišući vratite se u početni položaj.

TIBETANAC VEŽBA 5
Položite dlanove na podlogu u visini grudnog koša, a stopala raširite u visinu kukova oslanjajući se na vrhove nožnih prstiju. Polako udišući odižite čelo od podloge, ispravite laktove, ramena udaljite od ušiju, otvorite grudni koš. Oduprite se rukama i izdižite kukove na gore i nazad, ispravite leđa i ako možete kolena. Spustite kolena na pod, sedite na pete i spustite čelo na pod. Opustite se.