Proširene vene često su više od kozmetičkog problema, tegobe postaju sve izraženije i javlja se opasnost od stvaranja “ranice” i upale površnih vena. Tada se najčešće problem rešava nirurški – vađenjem proširenih delova

Varikozna bolest jedna je od retkih gde priroda nije bila velikodušna prema ženama – zbog faktora rizika one mnogo češće pate od ovog problema nego muškarci. Proširene vene su abnormalno raširene izvijugane vene koje se javljaju zbog urođene ili stečene sla-bosti venskog zida i muče svaku drugu ženu i svakog četvrtog muškarca u pedesetim godinama. Prvi simptomi oboljenja su bol i težina u nogama, oticanje, grčevi u mišićima, brzo zamaranje nogu.

– Uobičajeni simptomi su i svrab i pečenje kože, njena tamnija prebojenost, a kod uznapredovale bolesti javljaju se i ranice (ulceracije) koje ne zarastaju .

– Kliničkim pregledom i ultrazvukom (i površnih i dubokih vena) utvrđuje se da U paci-jent ima varikoznu bolest. Proširene vene često prevazilaze kozmetički problem, tegobe postaju sve izraženije i javlja se opasnost od stvaranja “ranice” i upale površnih vena. Tada se najčešće problem rešava hirurškl vađenjem delova vena koji su prošireni.
Osim klasične hirurgije nekada koristi i “sklerozacija” vena, kojom se praktično slepi vena koja je pravila problem. Od ostalih metoda nošenje elastičnih bandaža ili čarapa za noge veoma pomaže. Bitno je da ih prepiše lekar, da bi se pravlno odredio stepen i dužina kompresije, jer neadekvatne čarape nemaju pravi terapijski efekat.

U lečenju se koriste i lekovi koji povećavaju “napetost” venskog zida i pomažu njegov oslabljen rad, ali uspeh te terapije je promenljiv. Varikozna bolest se često komplikuje nastajanjem “ranica”, ah i formiranjem krvnog ugruška u površnim venama. Tromboza dubokih vena (najčešće nogu i karlice) nosi veliki rizik da se tromb “otkine”, stigne do pluća i izazove plućnu emboliju, koja može da bude smrtonosna.

Terapija kod tromboze vena treba da spreči širenje tromba u duboke vene, “otkidanje” tromba, nošenje do pluća (embolija) ili ponovu pojavu tromboze. Pacijent mora strogo da miruje. U akutnoj fazi preporučuje se stavljanje hladnih obloga na kožu i nošenje elastičnih čarapa. Takođe, koriste se antikoagulantni lekovi, koji se precizno doziraju. Pacijenti moraju da prilagode navike u ishrani i uzimanje lekova,jer lekovi iz ove grupe mogu da utiču na dejstvo drugih medikamenata, ah sličan uticaj ima i prekomerni unos nekih namirnica( zeleno povrće, alkohol).

Saveti za osobe koje imaju proširene vene

– Telesnu težinu dovedite do optimalne, savetuje naš sagovornik
– Izbegavajte duže stajanje u mestu, sedenje s prekrštenim nogama
– Kad god je moguće, noge treba podići iznad nivoa srca
– Obavezno lečite sve prateće bolesti koje pogoduju razvoju proširenih vena
– Izbegavajte preterano zagrevanje nogu, naročito sunčanje
– Odeća koju nosite treba da bude udobna i ne srne da steže preterano
– Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom, kupanje
završite ispiranjem nogu hladnom vodom i laganom masažom pokretima na gore, prema srcu
-Ako dugo sedite ili stojite u mestu, obavezno pravite pauze za menjanje mišićnih aktivnosti ili uradite nekoliko vežbi

Vežbe za proširene vene

Osim plivanja, šetnje laganog džoginga, da bi očuvali zdrave vene svakodnevno možete da izvodite sledeće vežbe:
1.Pola minuta naizmenično hodajte prvo na prstima, a zatim na petama.

2.Sedite na stolicu, izujte se i ispružite noge tako da vam samo pete dodiruju pod.

Podižite noge gore dole pomerajući ih tako da stopala budu u ravni s podom.U sledećoj seriji pomerajte noge tako da prste povučete ka kolenima. Ponovite 16 puta.

3.Stanite uspravno iza stolice. Uhvatite se za naslon, a onda se pola minuta dižite na prste i spuštajte.

Rizično
Mnogo je faktora koji pogoduju razvoju proširenih vena, a najčešće nekoliko udruženih dovodi do oboljenja:
– nasledni faktor(bolest kod bliskih članova porodice, naročito ženskih)
– zanimanja koja podrazumevaju stajanje
– gojaznost
– hormonski poremećaji(naročito “kolebanja” hormona tokom trudoće, posle nje i u menopauzi
– povećanje pritiska u stomaku i često naprezanje(zatvor, lenja creva), neudobna odeća koja steže
– upotreba nekih lekova(korti-kosteroidi)
– česte povrede kože
– prekomerno sunčanje

Kako izgleda tromboza

Površne vene– Upala površnih vena je veoma bolna, često je praćena visokom temperaturom, jezom, drhtavicom i opštom malaksalošću. Cesto je crvenilo na koži i otok na na mestu upaljene vene.

Duboke vene-Ima slične manifestacije, ali je praćena izraženijim bolom u “dubini” ruke ili noge, uz veoma veliki otok. Ruka ili noga su ljubičasto modrikaste. Pošto krv ne može da otiče do srca preko zapušenih dubokih površne vene preuzimaju njihovu ulogu, pa je njihov “crtež” naglašen na koži.

Faktori rizika za trombozu vena:

– urođena sklonost
– raniji problemi s venama
– maligna bolest i terapija (hemoterapija) poremećaj protoka krvi kroz vene( povrede, nošenje gipsa) dugo mirovanje
– trudnoća i prvih šest nedelja posle porođaja
– kontraceptivni lekovi
– hormonska terapija
– gojaznost