vezbate u teretaniDanašnji način života jako je stresan, te svako od nas treba da se pronađe u određenoj fizičkoj aktivnosti koja nam prija i odgovara. Mnogi od nas odlučuju se na vežbanje u teretani uz stručno lice, instruktora koji će nam pomoći u postizanju željenih rezultata. Međutim, vežbanje nije samo puko prepuštanje uputstvima instruktora, već postoje i stvari na koje mi, kao odgovorni vežbači, moramo obratiti pažnju. Imajte na umu da ste vi odgovorni za vaše zdravlje i potpuni ugođaj u određenoj fizičkoj aktivnosti, bilo da se ona sprovodi u teretani ili nekoj sali, u prirodi, itd. Ako ste se opredelili za teretanu, onda morate biti dobro informisani o uslovima koje pruža teretana i stručnosti kadra u istoj.

1. Razmislite da li je teretana zaista mesto gde želite da vežbate; pogotovo ako ste vežbač početnik, nemojte se odlučivati za skupe programe, bacati i vreme i novac, misleći da ćete time postići rezultate; prvo probajte par individualnih treninga uz savete instruktora da bi ste otkrili da li vam zaista odgovara takav način rada.

2. Da li je teretana preporučena od strane drugih vežbača takođe je važno, mada ne presudno. Jedno je sigurno – ako smo svoje telo i zdravlje prepustili treneru za koga smo čuli da poseduje odgovarajuće stručno znanje, pre ćemo se opredeliti za njega nego otići u neku od teretana bez ikakve prethodne informisanosti. Naravno, preporuka mora postojati, ipak je naše telo, a samim tim i zdravlje u pitanju.

3. Morate reći šta želite! U prvom razgovoru sa instruktorom skrenite pažnju na delove tela koje želite da korigujete, na šta najviše želite da obrati pažnju u radu sa vama. Ovaj se razgovor mora obaviti pred sam početak trenažnog procesa, pre prvog treninga, kako bi Vaš trener napravio odgovarajući program vežbanja. Nikako nemojte pristati na „već osmišljen program“ koji će vam dati na papiru uz par kratkih površnih instrukcija, ubeđujući Vas da je to ono što treba da radite, da su to vežbe koje Vam odgovaraju. Svačije telo je drugačije, ne postoji već unapred smišljen program vežbanja. Postoje različite forme treninga, ali sigurno je da instruktor nije mogao da ima unapred smišljen program a da pritom ne porazgovara sa vama prvo i ne proceni šta možete, a šta ne možete da radite.

4. Instruktor vam mora ulivati poverenje. Zapamtite: on radi sa VAŠIM telom, stoga imate potpuno pravo da pitate sve što vam je nejasno a vezano za vaš trenažni proces. Dobar instruktor-stručnjak u toj oblasti ne sme biti nesiguran, ne sme se naći u situaciji gde nema odgovor na vaše postavljeno pitanje. Ako primetite tako nešto, razmislite da promenite instruktora, pa samim tim i teretanu.

5. Instruktor je dužan da vam bude dostupan, tačnije vi mu uvek morate biti u vidnom polju kako bi on kontrolisao kvalitet vašeg vežbanja. Instruktor vam mora uvek biti na raspolaganju, izuzev ako je u trenutku sprečen da prisustvuje zbog opravdanih razloga.

6. Osluškujte svoje telo! Jako je važno pratiti reakcije svog tela, tj. da li postoji pozitivan feedback između vašeg tela i vežbanja. Prvi rezultati primećuju se ubrzo, već par dana nakon što ste počeli da vežbate. Ako je vežbanje pravilno i kvalitetno, osećaćete određene promene kao što su dobro raspoloženje, upala mišića u vidu blažih bolova, nikako uz prisustvo oteklina ili naduvenosti mišića – to je znak da nešto nije u redu. Ako do toga dođe, prekinite vežbanje i posavetujte se sa vašim lekarom. Važno je i da li osećate da ste puni elana i energije za obavljanje svakodnevnih životnih obaveza, jer fizička aktivnost tome i služi. Ako ste često umorni, ako osećate umor tokom većeg dela dana, znajte da nešto nije u redu, možda ste se preforsirali ili vam određeni program vežbanja ne odgovara.

7. Sprave na kojima radite moraju biti ispravne i morate biti dobro upoznati sa njima jer svaki vaš pogrešan pokret na istoj može rezultirati povredom. Instruktor vas mora prvog dana upoznati sa spravama, pokazati vam kako funkcionišu. Većina spava je laka za rukovanje, ali ako ste početnik koji prvi put kreće sa vežbanjem, obratite posebnu pažnju na instrukcije, jer što pravilnije odradite vežbu, to je vežbanje kvalitetnije, a samim tim i rezultati brži.

8. Kada radite sa instruktorom, trudite se da ponovite svaku vežbu što bolje; ako vam pak neka vežba ne ide od ruke, ako se mučite da je ponovite, tražite adekvatnu zamenu za nju. Nikako nemojte na silu raditi neku vežbu samo zato što vam je to instruktor rekao. Svako telo je drugačije, nismo svi istih fizičkih predispozicija; bolje uraditi lakšu vežbu sa većim brojem ponavljanja nego težu sa manjim brojem ponavljanja. Postoje mnoge vežbe koje se mogu pokazati u zamenu za onu koja vam ne ide ili je otežano radite. Imate puno pravo da zamolite vašeg instruktora da vam je pokaže. Ne želite da radite nešto što vam ne prija, jer na taj način rizikujete da vam fizičko vežbanje ne bude prijatno. Mnogi zbog toga i odustaju od vežbanja.

9. Vodite računa o tome kakav je prostor u teretani u kojoj vežbate. Razni vežbači sa različitim navikama dolaze u teretanu, a najveće probleme, među kojima su ukočen vrat, leđa i mnoge povrede, može uzrokovati promaja. Nemojte se nikada izlagati promaji zato što neko ne želi da zatvori prozor jer mu je isuviše vruće – možda njemu ne smeta, ali sigurno da će se uvek naći neko kome to ne prija. Uostalom, svaka bolje opremljena teretana mora biti aklimatizovana tako da je temperatura samo par stepeni ispod, ako govorimo o letnjem periodu, ili dovoljno iznad temperature napolju, ako govorimo o zimskom periodu.

10. Ne sme se desiti da su pauze između vežbi velike, kao što ne sme da postoji veliki razmak među serijama u vežbi. Takva vežba nema efekta na vaše telo, a isto tako se može desiti da vam se temperatura tela spusti i na taj način rizikujete da se povredite.

11. Morate biti 100% prisutni prilikom vežbanja. Ne sme se desiti da vam razmišljanje o nečemu okupira pažnju, jer ćete onda ceo trening odraditi polovično. Razmišljajte o svakom pokretu, osetite mišiće dok rade i skoncentrišite se na celokupno vežbanje. Fizička aktivnost kao sredstvo opuštanja i dobrog raspoloženja, neprocenjiva je.
Emilija Kolarević beetty