dijeta 52Nije vam potrebno mnogo novca, niti tim fitnes instruktora da biste imali zgodno telo!Dovoljno je da primenite dijetu 5:2 i za četiri nedelje ćete bez muke oslabiti šest kilograma!

Od ogromnog broja brzih dijeta koje gotovo svakodnevno nastaju i promovišu se,predstavljamo dijetu 5:2 koja je proglašena za najpopularniju dijetu u prethodnoj godini!

Dijeta za telo holivudskih zvezda

Ako spadate u onu grupu žena koje brzo odustaju od dijete jer ne mogu dugo da izdrže bez omiljene
hrane, onda je dijeta 5:2 idealna za vas! Veći deo nedelje ćete moći da uživate u najdražim poslasticama, a pri tom da i dalje skidate kilograme! Kako je to moguće? Vrlo jednostavno. Primenite formulu 5:2!

Zašto 5:2?
Formula 5:2, na kojoj se zasniva ova dijeta, zapravo predstavlja odnos dana u nedelji tokom kojih ćete koristiti dva različita jelovnika. Pet dana u nedelji vam je dozvoljeno da se normalno hranite, odnosno da jedete hranu koju volite.Iako ne postoji striktno brojanje kalorija, vaš dnevni jelovnik ne bi trebalo da bude energetskija od 2.000 kcal.

Preostala dva dana u toku sedmice ćete biti na rigoroznom režimu ishrane, kada ćete smeti da unesete svega 500 kcal dnevno. Možda vam ovo zvuči strašno, ali to zapravo znači da ćete pojesti četvrtinu hrane koju uzimate svakodnevno. Ako gledate na mesečnom nivou, zapravo ćete svega osam dana držati dijetu i za to vreme ćete oslabiti i do šest kilograma! Iz te perspektive, onih 500 kalorija i ne deluju tako zastrašujuće…

Bez obzira na to, preporučuje se da niskokalorične dane ne spajate jer ćete postići bolji efekat.
Zašto?
Istraživanja su pokazala da, ukoliko našem telu s vremena na vreme uskratimo optimalan unos kalorija, smanjuje se nivo hormona IGF-1 u krvi, što za rezultat ima ubrzano topljenje masnih naslaga i bolje se reguliše nivo šećera u krvi.

Šta treba da znate o dijeti 5:2 ?

Dijeta 5:2 je vrlo jednostavna. Nema strogih pravila, osim onog o ograničenom unosu od 500 kcal tokom niskokaloričnih dana, ali iskustva drugih osoba koje su bile na ovom režimu ishrane vam mogu pomoći da je s lakoćom sprovedete. Evo, šta bi trebalo da znate…

1. Ne spajajte niskokalorične dane
Već smo napomenuli da ćete postići bolje rezultate, više smršati i veće količine masnih naslaga istopiti, ukoliko ne spajate dane kada ste na jelovniku od 500 kcal. Iskustva bivših debeljuca koje su bile na ovom režimu ishrane kažu da su najbolji dani za ovakav jelovnik ponedeljak i sreda.Tako, započnite nedelju s restriktivnom ishranom.

2. Izbegavajte 3 obroka dnevno
Od malena nas uče da je doručak najvažniji obrok u danu i to je istina. Međutim, u danima kada ste na niskokaloričnom jelovniku, doručak može biti vaš neprijatelj, tako bar kažu oni koji su uspešno oslabili uz dijetu 5:2. Ispostavilo se da su manje osećali glad ako su preskakali ovaj obrok i tih 500 kcal podelili na dva dela – jedan su uzimali popodne, a drugi predveče.
Studije su pokazale da što veći vremenski razmak napravite između obroka, imate bolje šanse da topite kilograme.Treba napomenuti da ovo pravilo važi samo ukoliko tek povremeno u svoj jelovnik uvedete dane kada ste na strogo restriktivnom režimu (kao što je slučaj sa ovom dijetom), a ne za dijete koje promovišu redovne umerene obroke.Tu se situacija drastično menja. Dakle, preostalih pet dana u nedelji hranu rasporedite na najmanje tri obroka.

3. Pametno birajte namirnice
Da bi dijeta 5:2 uspela, pravilo o dnevnom unosu od 500 kcal se mora poštovati, ali izbor namirnica je na vama! Najbolje je ipak da napravite plan ishrane tokom tih niskokaloričnih dana.Najbolje da jelovnik u toku ta dva dana bazirate na hrani koja poseduje ove osobine, a to znači da jedete povrće, ribu, jaja, manje porcije posnog mesa (piletina i ćuretina – bez kožice), supe i čorbe (bez testa)… Izborje na vama, ali znajte da ukoliko se na primer odlučite za kroasan, to će otprilike biti sve što ćete smeti da pojedete i ostatak dana ćete gladovati. Uopšteno, ugljeni hidrati se u jelovniku od 500 kcal ne preporučuju, jer imaju dosta kalorija a brzo se vare.

4. Pijte dosta tečnosti
Ovo je posebno važno kad ste na niskokaloričnim jelovniku. Voda, biljni čajevi i kafa su dobar izbor, ali ako koristite mleko uz kafu, ne zaboravite da obračunate kalorije. Možda niste znali, ali voćni sokovi su prilično kalorični, pa se tako preporučuje da ih razblažite vodom.

5. Osmislite SOS strategiju
500 kalorija dnevno je zaista malo, pa je zato poželjno da osmislite tehnike koje će vam skrenuti pažnju ukoliko osetite glad.Osobe koje su uspešno oslabile uz ovaj režim ishrane preporučuju da obavite dug telefonski razgovor ili izađete da prošetate.Takođe, ne bi bilo loše ni da ostavite hranu u rezervi za ovakve slučajeve. Umesto da do večeri potrošite svih 500 kcal, vi unesite 460, a šolju supe koja otprilike iznosi 40-ak kalorija.

Vežbajte 5 dana u nedelji
Fizička aktivnost se ne preporučuje tokom niskokaloričnih dana, ali zato iskoristite ostatak nedelje da se malo razmrdate! Odvojite 20 minuta dnevno za aktivnost koja vam prija – brzu šetnju, vožnju bicikla, plivanje, ples… Svaki trening koji će vas naterati da se preznojite i koji ubrzava rad srca se preporučuje, jer ćete tako istopiti masne naslage!

Dijeta 5:2 jelovnik od 500 kalorija-primer

Tokom pet dana u nedelji jedite šta želite. Za preostala dva dana, dajemo vam po nekoliko primera za doručak, ručak i večeru. Iskombinujte ih po želji, pod uslovom da ukupan iznos kalorija ne prelazi dozvoljenih 500 kcal.

DORUČAK:
opcija od 160 kcal: 40 g ovsene kaše napravljene s vodom, malo cimeta i 10 odmrznutih borovnica.
opcija od 89 kcal: čaša malomasnog jogurta
opcija od 90 kcal: 1 banana
opcija od 89 kcal: 1 tvrdo kuvano jaje
opcija od 112 kcal: 1 pomorandža i 1 jabuka
opcija od 100 kcal: 1 kriška integralnog tosta,1 kašika malomasnog krem sira

RUČAK:
opcija od 175 kcal: tanjir čorbe od povrća, pola integralne zemičke
opcija od 175 kcal: tanjir salate od tunjevine sa malomasnim dresingom
opcija od 110 kcal: 100 g grilovanih pečurki, 1 integralni tost
opcija od 150 kcal: tanjir čorbe od sočiva, 2 krekera od pšeničnog brašna
opcija od 140 kcal: 125 g kuvanog pasulja, 1 integralni tost

VEČERA:
opcija od 250 kcal: pola pilećih grudi pečenih u voku sa 1 iseckanom paprikom
opcija od 300 kcal: pola fileta lososa pečenog u rerni sa 1 pečenom paprikom i 35 g feta sira
opcija od 250 kcal: bakalar s limunom