dukanova dijeta iskustvaDukanova dijeta

Dukanova dijeta se bazira na konzumiranju visokoproteinskih namirnica i isključivanju ugljenih hidrata iz ishrane. Sastoji se iz četiri faze sa različitim ograničenjima u ishrani. Prva faza podrazumeva konzumiranje samo visokoproteinskih namirnica zajedno sa mlečnim proizvodima sa smanjenim procentom masti. Unos visokoproteinskih namernica smanjuje apetit što pomaže u gubitku kilograma.

Dukanovu dijetu je prvi put predstavio franciski nutricionista dr Pjer Dukan pre oko 10 godina. Čim se prvi put pojavila, postala je veliki hit medju ljudima koji su imali problema sa mršavljenjem. Danas je ova dijeta stekla popularnost u celom svetu. Poznate ličnosti poput Gisele Bundchen i Jennifer Lopez su takodje isprobale ovu dijetu.
Glavni razlog zbog kojeg je ova dijeta dostigla toliku popularnost je to što predstavlja sigurnu formulu za gubitak težine. Ljudi koji prate ovakav režim ishrane ne samo što će izgubiti kolograme već će i uspeti da zadrže postignutu liniju.

Medjutim prava prednost koju pruža ovakav plan ishrane leži u mogućnosti konzumiranja odredjenih proizvoda u velikim količinama bez dobitka kilograma. Sastoji se iz četiri faze: napad, krstarenje, konsolidacija i stabilizacija. Medjutim u ovom članku će biti opisana samo faza napada.

Faza 1: Faza napada

Trajanje: 5-10 dana

Kalkulator Dukanove dijete pomaže osobi da izračuna broj dana koji su potrebni da izgubi neželjen broj kilograma. U zavisnosti od broja kilograma varira trajanje prve faze. U proseku dovoljna su dva dana ove faze za osobu koja želi da izgubi manje od 10 kilograma, pet dana je dovoljno za one koji žele da izgube 15-20 kilograma, a za one koji žele da izgube još više faza 1 treba da traje duže.

Detalji dijete: Čisti proteini

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti ili bez masti su dozvoljeni u ovoj dijeti, pre svega zbog toga što obezbedjuju kalcijum koji je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma.

➟Unos vode u odgovarajućim količinama je jako bitan. Svi toksini koji nastaju sagorevanjem masti moraju biti izbačeni iz organizma, zbog čega je potrebno piti najmanje 1,5 l dnevno. Voda takodje pomaže u sprečavanju i ublažavanju zatvora.

➟Potrebno je održavati režim vežbanja koji ne mora biti mnogo naporan. Preporučuje se šetnja u trajanju od najmanje 20 minuta, medjutim ukoliko traje duže rezultati će biti još bolji.

Hajde da se upoznamo sa dozvoljenim vrstama mesa, mlečnih proizvoda i začina u ovoj dijeti.

Dozvoljeni proteini

Jaja (2 jajeta/dan)

Posna govedina

Bresaola (govedina sušena na vazduhu)

Piletina

Ćuretina

Pileća dzigerica

Bubrezi, govedji jezik

Zečetina

Iznutrice

Posna šunka (97% masti)

Posna hladna jela

Sve vrste riba

Morski plodovi (sve školjke, rakovi)

Golub

Prepelica

Noj

Fazan

Opcija za vegetarijance

Tofu

Sejtan

Sočivo (2 kašike dnevno)

Dozvoljeni začini

Veštački zasldjivači

Sirće

Začini, bilje

Beli i crni luk

Krastavci, kiseli luk

Sok od limuna

Senf

Napici

Čaj (bez šećera)

Kafa (bez šećera)

Diet coca cola i Pepsi

Mlečni proizvodi ( nizak sadržaj masti)

Obrano mleko

Posan rikota sir

Posan švapski sir

Kvark

Posan jogurt (običan ili sa nekim ukusom)

Posan sveži sir

Grčki jogurt

Voćni jogurt (2/dan)

Prema ovoj dijeti samo meso koje sadrži manje od 97% masti može da se konzumira.Strogo su zabranjena masna mesa poput svinjetine, jagnjetine, slanine, šunke, suvog vrata, masne govedine, patke, guske, ribe konzervirane u ulju ili sosu. Sočivo, povrće i voće je takodje zabranjeno. Medjutim za vegetarijance je dozvoljeno dve kašike sočiva dnevno.

Upustva i saveti

➟Pre kuvanja sva vidljiva masnoća iz mesa mora biti otklonjena.

➟Hranu treba pripremati grilovanjem ili kuvanjem na pari.

➟Samo jedna kašičica maslinovog ili bilo kojeg drugog ulja dnevno se može dodati u hranu. Meso pripremati bez putera, margarina ili sira. Začini se mogu dodati kako bi poboljšali ukus mesa.

➟Jednom kašikom paradjz pirea ili paste dnevno se može začiniti jelo.

➟Oko dva jajeta se mogu konzumirati dnevno, medjutim zbog holesterola ne treba unositi više od 3-4 jaja nedeljno. Belance se može jesti u bilo kojim količinama, dok količina žumanceta mora biti ograničena.

➟Prema ovoj dijeti supe se mogu konzumirati. Skuvati piletinu ili neko drugo dozvoljeno meso zajedno sa crnim i belim lukom i začinima. Supe su preporučljive za večeru.

➟U ishranu uključiti više ovsenih mekinja u pripremanju palačinki ili nekih drugih jela kako bi se obuzdala glad.

➟Sve vrste sirćeta su dozvoljene, medjutim ne više od jedne kašike. Balzamiko sirće treba koristiti svakodnevno zato što je daje ukus jelima.

➟Iako alkoholna pića nisu dozvoljena u ovoj fazi, mogu se koristiti u kuvanju. Medjutim poklopac mora biti pomeren kako bi alkohol ispario.

Faza 1 Iskustva

➟Za one koji nikada pre nisu bili na dijeti prvih nekoliko dana su najteži. Ishrana bez ugljenih hidrata, čokolade, čipsa i svega pečenog može biti mučenje.

➟ Mogu se javiti umor i malaksalost, a kod nekoga i glavobolja. Medjutim umor će nestati kada se telo navikne na novi režim ishrane.

➟Konzumiranje visoko proteinskih namirnica i manje vlakana može izazvati zatvor, suva usta i zadah. Zatvor se može ublažiti povećanjem unosa mekinja i vode. Zadah je priridni znak mršavljenja, a kada se telo navikne na visoko proteinsku ishranu, zadah će nestati.

➟Ne dozvolite da budete dugo gladni. Glad će vas prisiliti da odustanete od ishrane. Nećete moći da se zaustavite da ne prožderete kesu čipsa. Zato budite pažljivi i izbegavajte da ostanete gladni. Jedite male, ali česte obroke tokom dana.

➟Preskakanje obroka takodje nije preporučljivo jer podstiče telo izgladnjavanju pri čemu počinju da se skladište masti za budućnost. To će znatno otežati proces mršavljenja.

Recite NE varanju

Dukanova dijeta je dugoročan plan za ishranu tako da iskušenja mogu biti česta. Medjutim čak i malo odstupanje od dijete može otežati gubitak kilograma. Najbolje je popuniti frižider samo sa dozvoljenim namirnicama kako bi izbegli neptrebno iskušenje.

Nema sumnje da Dukanova dijeta pomaže mršavljenju, medjutim njena stroga ograničenja u ishrani mogu izazvati opterećenja na bubrezima.Takodje, nedostatak odgovarajućih sastojaka iz voća i povrća može dovesti do nepravilne ishrane. Zapitajte se koliku ste cenu spremni da platite da biste izgubili neželjene kilograme.