Dijeta sa jogurtom se odnosi na režim ishrane koji je poslužio kao inspiracija za knjigu Ane Lukve.

Prema autorki, jogurt se mora uključiti u ishranu kao detoksikujuć agensk koji pročišćava organizam i poboljšava zdravlje.

Ukoliko potražite na internetu, videćete još nekoliko sličnih dijeta gde se tvrdi da konzumiranje isključivo jogurta pomaže da se brzo rešite suvišnih kilograma.

Na čemu se zasniva jogurt dijeta?

Postoje dve vrste jogurt dijete, u zavisnosti od toga da li se koristi probiotski ili običan jogurt i to da li imate normalnu crevnu floru. Zdrava flora u crevima pomaže u bržem i efikasnijem varenju hrane. Kada se hrana koju ste pojeli vari, stanje debelog creva i njegova funkcija se obično poboljštavaju. Ovo može podržati tvrdnju da je jogurt generalno dobar za dijete. Gubljenje kilograma zavisi od ograničenja kalorija. Niskomasni jogurt obično ima 100-120 kalorija po porciji.

dijeta sa jogurtom

Jogurt može sadržati voće, proteine i pravi se od mleka, koje su glavne namirnice u jogurt dijeti. Konzumiranje samo jogurta na duži period može biti veoma teško, mada prema jednom istraživanju iz 2009. godine ne izaziva zdravstvene probleme. Kako biste održali optimalno zdravlje i uneli neophodan broj kalorija, morate popiti bar 10-12 čaša jogurta tokom dana.

Dijeta sa jogurtom za mršavljenje

Dijeta sa jogurtom može pomoći da brzo izgubite suvišnu težinu ukoliko je se čvrsto pridržavate i redovno vežbate. Ova hranljiva namirnica je bogata proteinima i siromašna masnoćama. Takođe, prilično je jeftina. Jogurt možete naći u nekoliko različitih ukusa (sa jagodom, bobičastim voćem i sl.). Takođe ga možete naći i u različitim pakovanjima i količinama.

Nutricionističke vrenosti
Porcija od 120 ml jogurta sadrži manje od 110 kalorija, 2 grama masti, 17-20 grama šećera, 4-5 grama proteina i preko 200 mg kalijuma. Ako želite dijetu sa malo ugljenih hidrata, onda dijeta sa jogurnom nije prava stvar za Vas, jer šolja jogurta sadrži 20 grama šećera. Štaviše, jogurt može biti dosta bogat solju, tako da prvo proverite proizvođača i sastojke pre nego što kupite određenu vrstu jogurta.

Planovi
Dodavanje jogurta u režim ishrane uopšte ne znači da morate piti samo jogurt, već da biste trebali da pijete 2-3 porcije jogurta dnevno. Na primer, možete uz jabuku popiti jogurt za doručak, zatim začiniti jogurtom salatu uz ručak i piti jogurt uz barenu piletinu i salatu a večeru. Nakon večere, možete popiti jogurt za dezert. Ako volite jogurt sa voćem, verovatno ćete uneti i više kalorija, ali u svakom slučaju, i dalje uzimajte 3-4 porcije jogurta tokom dana.

Ostale ideje
Ako imate problema sa intolerancijom na laktozu, možete uživati u svom omiljenom musliju tako što ćete mleko zameniti jogurtom. Siromašne mastima i bogate vlaknima, žitarice sa jogurtom bi trebale da budu deo svake dijete. Ljudi koji drže dijetu takođe mogu dodati krišku jabuke ili koštunjavo voće u jogurt. Čak možete i uvaljati piletinu u jogurt pre nego što je stavite da se peče.

Kombinacija pravilne ishrane i vežbanja

Kao i sa ostalim dijetama, dijeta sa jogurtom će biti efikasnija ukoliko budete vežbali. Hodanje, dizanje tegova, plivanje i trčanje su samo neke od vežbi koje Vam mogu dodatno pomoći u sagorevanju suvišnih kalorija dok držite dijetu. Kako biste postigli željene rezultate, trebalo bi da redovno vežbate i pijete najmanje 8 čaša vode dnevno. Jogurt sadrži mnogo hranljivih sastojaka i imaćete znatno više energije tokom vežbanja.

Slično>>> Mleveni lan i jogurt

Dijeta sa niskomasnim jogurtom

Jogurt sadrži kalcijum, magnezijum, cink i folnu kiselinu, a to su sve esencijalni hranljivi sastojci neophodni u dijeti. Dodavanje jogurta sa niskim procentom masti u svakodnevnu ishranu će svakako pomoći da unesete sve potrebne nutrijente. Postoji više vrsta niskomasnih jogurta, sa različitiim ukusima, tako da imate širok izbor kad su u pitanju sadržaj hranljivih sastojaka i kalorija u jogurtu i lako možete uzeti jogurt koji odgovara Vašim potrebama.

Vrste dijete sa niskomasnim jogurtima

Jogurti sa niskim procentom masnoća su najbolje opcija kad se odlučite za odrećeni dijetu, tako da ćete brže izgubiti suvišne kilograme, održati ćeljenu težinu i ostati poptuno zdravi. I jogurti sa niskim procentom masti se mogu naći u više različitih varijanti i ukusa, tako da ovo ne bi trebalo da bude problem.

Važnost jogurt dijete

Iako je ograničavanje unosa kalorija važno, ipak ne smete zaboraviti da jedete dovoljno namirnica kako biste telu obezbedili neophodne vitamine i minerale. Većina zdravih dijetetskih planova uključuje i vežbanje. Moguće je da će Vam biti teško da vežbate tokom nekih dijeta zbog iznurenosti, u slučajevima kad tokom tih dijeta ne unosite dovoljno vitamina i kalcijuma.
Čak ni dijeta sa jogurtom ne pruža sve hranljive sastojke (bar kad je u pitanju isključivo jogurt) neophodne organizmu za pravilno funkcionisanje, ali svakako ćete unositi dovoljno kalcijuma. On je glavni mineral za održavanje jakih i čvrstih kostiju. Takođe, u jogurtu ima vitamina D koji sprečava oštećenje kostiju i slabost mišića. Zato, ako razmišljate o smanjivanju kilaže, razmislite o dijeti sa jogurtom.

Postoje brojne varijante jogurt dijete a za sve je karakteristično da se svakodnevno konzumira jogurt.Evo jednog plana za mršavljenje sa jogurtom i krompirom koji traje 3 dana.

Dijeta sa jogurtom i krompirom od 3 dana – jelovnik

1. Dan
Doručak : 1 kuvani krompir bez soli , 1 šolja jogurta .
Ručak : 2 kuvana krompira bez soli , 1 šolja jogurta .
Večera : 2 šolje jogurta

 2. Dan
Doručak : 1 šolja jogurta
Ručak : 2 kuvana krompira bez soli , 1 šolja jogurta .
Večera : 1 kuvani krompir bez soli , 1 šolja jogurta .

3. dan
Doručak : 1 kuvani krompir bez soli .
Ručak : 1 kuvani krompir bez soli , 1 šolja jogurta .
Večera : 1 šolja jogurta .

Saznajte više>>> Cimet i jogurt dijeta