reumatske bolestiReumatske bolesti nalaze se na prvom mestu po učestalosti među stanovništvom. Uglavnom su zahvaćeni svi zglobovi, pokretni ili nepokretni, vezivno i mišićno tkivo, pa i koža, a kao hronična bolest izuzetno je česta kod starijih osoba – posle 60. godine čak 81% ljudi oboleće od neke reumatske bolesti.Iako hladnoća i vlaga nisu njihov uzrok, tokom takvih dana znatno se pogoršavaju tegobe obolelih od reumatskih bolesti.

Simptomi reumatskih bolesti su vrlo karakteristični i izrazito neprijatni: javlja se bol, otežana je pokretljivost, a rede vidljive promene su otok i crvenilo ili modra boja kože, uz bolnu osetljivost na dodir i pokret. Ponekad se javlja bol u ledjima, koji se može širiti duž noge. Nekada se bol oseća samo pri pokretu ili kad se menja vreme. Naime, vremenske promene, s promenom atmosferskog pritiska,vlažnosti vazduha i temperature, utiču na receptore za bol. Zbog dolazi do pogoršanja reumatskog stanja, a naročito bolnih simptoma. Zato se reumatski bolovi više javljaju u hladnim mesecima tokom jeseni i zime. Reumatska oboljenja mogu da izazovu deformaciju zglobova i kosti i da pacijent postane nepokretan.

VRSTE REUMATSKIH BOLESTI

REUMATSKE BOLESTI MOŽEMO PODELITI NA:
-Upalne reumatske bolesti: reumatske groznica, reumatski artritis, psorijatični artritis, ankilozantni spondiloartritis, lupus eritematosus, skleroderma i dr. Upalni reumatizam može biti izazvan infekcijom i povredama, ali najčešći uzrok je autoimuna reakcija na vezivno tkivo u zglobovima ili drugim organima.

Degenerativne reumatske bolesti: kondroza, osteoartritis (artroza), osteokondroza, spondilitis i spondiloartritis i dr. Degenerativni reumatizam posledica je staračkih promena i dotrajalosti zglobova – nedostatak glukozamina i kondroitina u starosti. Narodni naziv za to je okoštavanje.

Vanzglobni reumatizam: razna bolna stanja – postoperativna bolna stanja nakon manjih ortopedskih, stomatoloških i drugih manjih hirurških zahvata, mišićni reumatizam, bolno rame, posttraumatska stanja (prelomi, uganuća, iščašenja), primarna dismenoreja, bolna stanjakičme, fibromijalgija, burzitis i dr. Najvažnija posledica mišićno-koštanih bolesti jeste gubitak funkcije i s tim povezano smanjena mogućnost obavljanja aktivnosti svakodnevnog života. Gubitak funkcije najčešće upućuje na neurološki uzrok tegoba ili na rupturu tetive.

Kako se leče reumatske bolesti?

U osnovi pravilnog pristupa lečenju je pre svega zdrav način života, ishrana i prirodna terapija prepa-ratima na bazi svežeg lekovitog bilja. Ovakav pristup je kompleksan i daje odlične rezultate. Kod bolnih stanja neophodno je, pre svega, mirovanje, a potom vežbe i masaža, dok alternativna medicina preporučuje akupunkturu. Kada se radi o početnim oblicima reume, postoji nekoliko korisnih saveta kada pacijent može i sam sebi dosta da pomogne. Ukoliko je u pitanju hronični bolesnik, lečenje se uvek mora sprovoditi uz stalan nadzor lekara.

SAVETI
1. Smanjiti opterećenje bolesnog zgloba, ne nositi teret u ruci u kojoj se javlja bol, a ukoliko je bol u kičmi, nikako ne nositi teret i saginjati se pažljivo.
2. Utopljavati zglobove, oblačiti se toplo i staviti vuneni zavoj oko bolesnog zgloba.
3. Korisna je i lakša masaža okolnih mišića i blago razgibavanje zgloba. Preporučuju se kupke u mlakoj vodi i trljanje kože oko obolelog mesta peškirom.
4. Svesti telesnu težinu na normalu.
5. Izbegavati meso, masne sireve i salame. Jesti povrće, naročito kupus i mahunarke.

LEKOVITO BILJE ZA REUMATSKE BOLESTI

Navodimo odlične lekovite preparate i savete domaćih i inostranih travara i narodnih lekara:
Terapiju treba započeti ujutro natašte, s pola čaše soka od krompira, koji po želji razredite toplom vodom. Jutarnji, podnevni i večernji obroci moraju biti spremljeni od prirodne hrane. Sat vremena pre ručka uzmite 2-3 bobice kleke (Juniperus communis), dobro ih sažvaćite i pojedite. Posle obroka pojedite 2-4 zrna slačice (gorušice). Zed utolite kuvanom krompirovom vodom. Na obolele zglobove stavljajte obloge: prvi dan zgnječeno lišće kupusa, drugi dan glinu, a treći dan sveži kravlji sir. Za hrabrije, savetuje se i tretman mravljom kiselinom – bolesnu ruku ili nogu staviti u mravinjak i kad je mravi dobro izgrizu, odstraniti ih četkom ili metlicom. To smete da ponavljate svakih 14 dana. Mravlja kiselina povoljno utiče na bolna mesta. Radi se o jednostavnoj i pre svega prirodnoj injekciji mravlje kiseline. Mnogi travari ističu da se promenom ishrane, tj. konzumiranjem isključivo prirodne hrane, postiže uspeh čak i kad klasična medicina digne ruke. Kukuruzna i prosena kaša pogodne su za obloge protiv reumatičnih bolova i bolova u zglobovima, jer dugo ostaju vruće i njima se postiže željena ishrana tkiva krvlju. Pripremaju se uobičajeno, bez dodataka. Obloge moraju da budu onoliko vruće koliko možete da podnesete.
Povezano Reuma odgovori na najčešća pitanja
Reumatski artritis lečenje
Artritis vrste i prirodno lečenje
Vežbe za reumu
Biljni čajevi za reumu