kompleks vitamina B

Ono što nam je najbitnije i o čemu uvek treba voditi računa jeste naše zdravlje. Kada smo zdravi, onda smo i dobro raspoložen i imamo dovoljno energije. Možemo da radimo šta god poželimo i da se bezbrižno prepustimo svim izazovima koji nas očekuju.

Mnogo je elemenata koji utiču na funkcionisanje našeg organizma. Vitamini predstavljaju važan deo, koji utiče na njegov pravilan rad. Unosimo ih pravilnom i raznovrsnom ishranom ili kao dodatke uz hranu, ukoliko je to potrebno.

B vitamini su veoma značajni, jer imaju mnogo zdravstvenih prednosti. Oni se ne odnose na 1 vitamin, već na grupu od 8 različitih vitamina. Direktno utiču na nivo energije u organizmu, jačaju imuni sistem, regulišu hormone, podstiču pravilno funkcionisanje mozga i metabolizam ćelija.

Potrebno je da ih imamo svi, tokom celog života. Kod žena su naročito važni u toku trudnoće i prilikom dojenja. Pomažu u razvijanju mozga fetusa i smanjuju rizik od urođenih mana. Takođe, trudnicama su mnogo važni, pošto ublažavaju mučninu i smanjuju rizik od mogućih komplikacija u trudnoći.

Šta sadrži kompleks vitamina B?

Suplementi kompleksa vitamina B  sastoje se od osam vitamina B, koji doprinose opštem zdravlju organizma. To su vitamini: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Svaki od ovih vitamina je specifičan i ima određenu funkciju za normalan rast i razvoj. Ukoliko nedostaje makar jedan, to nije dobro za celokupno zdravlje. Zato je potrebno voditi računa o tome da uvek imamo dovoljnu količinu ovih vitamina u organizmu.

Vitamin B1 (tiamin) utiče na zdrav rast i funkciju organa. Od najvećeg značaja je to što doprinosi pravilnom radu mozga i srca. Telu je potreban vitamin B2 (riboflavin), kako bi se pravilno razgradili lekovi i masti.

Za održavanje zdravlja kože, organa varanja i nerava, značajan je vitamin B3 (niacin). On se, takođe, primenjuje i za poboljšanje nivoa holesterola. Još jedan vitamin, neophodan za zdravlje mozga i nervnog sistema, jeste vitamin B5 (pantotenska kiselina).

Vitamin B6 (pirifoksin) pomaže telu u stvaranju novih crvenih krvnih zrnca. Ona su značajna, jer prenose kiseonih po celom organizmu. Ovaj vitamin pomaže i u jačanju imunog sistema.

Za zdravlje kose, noktiju i funkciju nerava, značajan je biotin (vitamin B7). Njega ćete često videti u sastavu mnogih proizvoda za negu kose i noktiju.

Vitamin B9 (folna kiselina) ima veliki značaj za zdravlje organizma. Telo koristi prirodni oblik folne kiselina, da bi se napravio DNK i genetski materijal. Zbog toga je ovaj vitamin posebno važan kod trudnica. Dovoljna količina folne kiseline može smanjiti rizik od nastanka urođenih mana kod deteta.

Krvnim ćelijama i nervima potreban je kobalamin (vitamin B12). Dovoljna količina ovog vitamina u organizmu sprečava pojavu anemije.

Kada se koriste dodaci ishrani?

Mnogi ljudi dobijaju sve potrebne vitamine kroz unos raznovrsne ishrane. Međutim, postoje i oni koji moraju koristiti dodatak vitamina B kompleksa, kako bi održavali svoje zdravlje. Zato se i treba raspitati kakvih sve proizvoda ima na tržištu, a mi vam predlažemo da posetite online apoteku Markfarm.

Kompanija Orthomol proizvodi odlične preparate koji služe kao dodatak ishrani i utiču na jačanje imunog sistema.

Nedostaci vitamina B mogu se pojaviti nakon uzimanja određenih lekova ili usled nezdrave i neraznovrsne ishrane. Obratite se lekaru ukoliko primetite: osip na koži, umor, slabost, popucalu kožu na usnama, razdražljivost, mučninu, grčeve u stomaku, dijareju, zatvor. To mogu biti simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina B u organizmu.

Takođe, ovo mogu biti propratni simptomi mnogih stanja. Zbog toga je najbolje da se obratite vašem izabranom lekaru. On će utvrditi tačan uzrok ovih simptoma.

Ukoliko se utvrdi nedostatak vitamina B u organizmu, moraćete koristiti hranu bogatu ovim vitaminima ili dodatke ishrani, kako biste to nadokladili. Vaš lekar može odrediti odgovarajuću dozu ovih vitamina, prilagođenu vašim potrebama.

Uz konsultaciju sa vašim lekarom, možete koristiti i druge dijetetske proizvode, ukoliko postoji potreba za njima. I Orthomol ima sjajnu ponudu ovakih proizvoda, kojima možete pospešiti rad vašeg organizma. Samo je bitno da se pridržavate svih saveta vašeg lekara, kako biste održavali svoje zdravlje na zavidnom nivou.