zdrava-hrana-tegle-kasa-voce

Početak nove godine često izaziva želju za promenom i uvođenjem novih zdravih navika. Za mnoge, gubitak težine je glavni cilj, ali ideja o brzim, drastičnim promenama može biti opterećujuća i neodrživa. 

Srećom, spor i stabilan gubitak težine je mnogo lakši i zdraviji pristup. Ako uključite uravnoteženu ishranu bogatu hranljivim sastojcima i redovnu fizičku aktivnost, možete postići svoje ciljeve i pre novogodišnjih odluka. 

Ukoliko još uvek ne znate gde ćete za doček Nove godine Beograd je pripremio odlične ponude, pa tako uz planrianje dijeta, započnite i pripremu outfita za najbolji izlazak u godini!

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti četiri najbolje spore dijete za koje se pokazalo da su efikasne za održiv gubitak težine. Ove dijete se razlikuju po pristupu, ali sve naglašavaju važnost neprerađene hrane i izbegavanja dodatih šećera. Uz malo strpljenja i posvećenosti, možete biti na putu do zdravijeg i srećnijeg života do 2024!

riba-povrce

#1 Jedna od najzdravijih – mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta je način ishrane koji je inspirisan tradicionalnom ishranom zemalja koje okružuju Sredozemno more. Naglašava konzumaciju neprerađene hrane i uključuje zdrave masti, kao što je maslinovo ulje.

Šta treba jesti:

 • Voće i povrće: Usredsredite se na konzumaciju raznovrsnog voća i svežeg povrća, kao što su lisnato povrće, paradajz, paprika i bobičasto voće.
 • Celovite žitarice: Birajte integralne žitarice kao što su smeđi pirinač, kinoa i hleb od celog zrna.
 • Nemasni proteini: Uključite nemasne proteine kao što su piletina, riba i mahunarke.
 • Zdrave masti: Obavezno uključite zdrave masti, kao što su maslinovo ulje, orasi i semenke.
 • Ograničeni mlečni proizvodi: Odlučite se za mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, kao što su sir i jogurt.

Šta ne treba jesti:

 • Prerađena hrana: Izbegavajte visoko prerađenu hranu, kao što su upakovane grickalice i smrznuti obroci.
 • Dodati šećeri: Ograničite slatke napitke i deserte.
 • Crveno meso: Ograničite kozumaciju crvenog mesa i umesto toga se odlučite za nemasne izvore proteina.

Ovaj uravnotežen pristup obezbeđuje telu neophodne hranljive materije za najbolje funkcionisanje, istovremeno promovišući osećaj sitosti i zadovoljstva, što dovodi do smanjenja ukupnog unosa kalorija.

#2 DASH dijeta

DASH (Dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije) je najbolja dijeta za opšte zdravlje organizma i predstavlja ishranu koja je bogata hranljivim materijama i sa malo natrijuma. Razvijena je da pomogne u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju opšteg zdravlja.

Šta treba jesti:

 • Voće i povrće: Ciljajte na najmanje 4-5 porcija voća i povrća dnevno.
 • Celovite žitarice: Birajte cela zrna, kao što su smeđi pirinač, hleb od celog zrna i ovsena kaša.
 • Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti: Odlučite se za mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, kao što su mleko i jogurt.
 • Nemasni proteini: Uključite nemasne proteine, kao što su piletina, riba i mahunarke.
 • Orašasti plodovi i semenke: Uključite zdrave masti, kao što su orasi i semenke.

Šta ne treba jesti:

Hrana sa visokim sadržajem natrijuma: Ograničite hranu sa visokim sadržajem natrijuma, kao što su supe u konzervi i smrznute večere.

Prerađena hrana: Izbegavajte visoko prerađenu hranu, kao što su upakovane grickalice i slatkiši.

Zasićene i trans masti: Smanjite hranu bogatu zasićenim i trans mastima, kao što su pržena hrana i puter.

Pokazalo se da DASH dijeta snižava krvni pritisak i poboljšava zdravlje srca, što je čini odličnom opcijom za one koji žele da izgube težinu i poboljšaju svoje opšte zdravlje. Smanjenjem natrijuma i uključivanjem raznovrsne zdrave hrane, DASH dijeta pruža održiv pristup gubitku težine, promovišući postepene promene i dugoročni uspeh.

#3 Fleksitarijanska dijeta

Fleksitarska dijeta je biljna ishrana koja dozvoljava povremenu konzumaciju mesa. Naglašava da jedete uglavnom voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke, dok ograničavate visoko prerađenu hranu i dodate šećere.

Šta treba jesti:

 • Voće i povrće: Fokusirajte se na jedenje raznovrsnog voća i povrća u boji.
 • Celovite žitarice: Birajte cela zrna, kao što su smeđi pirinač, kinoa i hleb od celog zrna.
 • Mahunarke: Uključite mahunarke, kao što su sočivo i pasulj, kao izvor proteina.
 • Orašasti plodovi i semenke: Uključite zdrave masti, kao što su orasi i semenke.
 • Ograničeno meso: Dozvolite povremenu konzumaciju mesa, kao što su piletina, riba ili nemasna govedina.

Šta ne treba jesti:

 • Prerađena hrana: Izbegavajte visoko prerađenu hranu, kao što su upakovane grickalice i smrznute večere.
 • Dodati šećeri: Ograničite slatke napitke i deserte.
 • Nezdrave masti: Smanjite hranu bogatu nezdravim mastima, kao što su pržena hrana i puter.

Fleksitarska dijeta je dobra za sporo mršavljenje jer naglašava uglavnom biljnu ishranu, a ipak dozvoljava povremenu konzumaciju životinjskih proizvoda. Ovaj fleksibilan pristup olakšava pojedincima da se drže ishrane dugoročno i izbegavaju osećaj uskraćenosti.

Oni koji su na fleksitarijanskoj ishrani mogu postići uravnotežen unos hranljivih materija uz smanjenje ukupnog unosa kalorija, što dovodi do sporog i stalnog gubitka težine.

#4 Svesna ishrana

Svesnom ishranom je praksa koja se fokusira na iskustvo jedenja, a ne na određenu hranu koja se konzumira. Cilj je da se razvije dublja svest i uvažavanje hrane koja se jede, uključujući njen ukus, teksturu i prezentaciju. 

Da bi jeli pažljivo, pojedinci se podstiču da uspore, eliminišu distrakcije u toku obroka i obrate pažnju na fizičke i emocionalne reakcije svog tela na hranu. Ovaj pristup promoviše razvoj zdravijeg odnosa sa hranom, što vodi ka pažljivijim i namernijim navikama u ishrani, i na kraju, smanjenju ukupnog unosa kalorija i sporom gubitku težine. 

Da biste uključili ovu vrstu ishrane u svoj životni stil, pokušajte da jedete bez ometanja, kao što su televizija ili telefon, i fokusirajte se na isvaki zalogaj. Pored toga, obratite pažnju šta vam telo govori, kada ste gladni a kada siti. Budući da su namerniji i svesniji tokom obroka, pojedinci mogu postići spor i stabilan gubitak težine i zdraviji odnos sa hranom.

Svaka od obih dijeta promoviše izbor zdrave i neprerađene hrane, a ukoliko želite stabilno mršavljenje koje će imati dugoročan efekat, pokušajte da polako uvodite nove zdrave navike u svoj život.