boginje

Boginje su virusna infekcija praćena karakterističnim osipom zavisno od vrste. Najčešće vrste boginja kod dece i tinejdžera su morbile (male boginje), rubeole i varičele. Najbolja zaštita protiv ovih vrsta boginja je vakcinacija. Međutim dok je za male boginje i rubeole vakcinacija obavezna, vakcina protiv varičela još uvek nije obavezna za sve.

Najnovijim pravilnikom o imunizaciji za varičele je predviđena obavezna aktivna i pasivna imunizacija lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, lica određenog uzrasta, lica izloženih određenim zaraznim bolestima,  putnika u međunarodnom saobraćaju i lica u posebnom riziku.

Novina je da su u kategoriju obavezne vakcinacije uključena deca šestog razreda osnovne škole koja nisu preležala varičele jer mogu dovesti do komplikacija u kasnijem uzrastu. Obavezna i preporučena imunizacija sprovode se na osnovu trogodišnjeg programa imunizacije koji donosi ministarstvo nadležno za poslove zdravlja u skladu sa Zakonom.

Boginje se ne mogu iskoreniti čak i ako je prethodno većina populacije imunizovana odnosno svaka generacija mora biti vakcinisana prema važećem protokolu. U prilog tome govori činjenica da je Srbija na pragu epidemije malih boginja.

Prema najnovijim podacima iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, zaključno sa 15 februarem ove godine, u Srbiji je registrovano 34 slučајa mоrbilа, od toga 32 u Smederevu i 2 u Novom Sadu. Većinom se radi se o deci ispod 2 godine starosti koja nisu vakcinisana.

Boginje varičele – simptomi i lečenje

Varičele ili ovčije boginje, kod nas poznate još i kao vodene kozice ili vodene boginje izaziva virus varičela Zoster. Kod dece je klinička slika uglavnom blaga, te se zdrava deca opravljaju brzo i bez posledica. Boginje se šire kijanjem, kašljanjem, dodirivanjem zaražene osobe ili kontaminiranih predmeta.

Nakon što osoba preleži ovčije boginje, virus ostaje u ćelijama ali se može aktivirati u kasnijoj fazi i izazvati herpes. Simptomi po kojima se prepoznaje infekcija ovčijim boginjama su:

  • osip i crvenilo na koži
  • svrab
  • temperatura
  • malaksalost
  • glavobolja

Osip se javlja u vidu malih ispupčenja na koži sa crvenilom koji se nedugo zatim pretvaraju u plikove odnosno mehuriće ispunjene tečnošću. Svrab je intenzivan a temperatura blago povišena. Kod nekih osoba prisutna je opšta malaksalost i glavobolja.

Boginje se pojavljuju nakon 10 do 20 dana od kad osoba dođe u kontakt sa virusom. Osip prvo izbija na leđima, stomaku i licu. Broj boginja varira, tako da neke osobe mogu proći samo sa par lezija, dok kod drugih boginje mogu izbiti i na glavi, ustima, pa čak i genitalijama.

U završnoj fazi plikovi pucaju i pretvaraju se u kraste koje se suše i otpadaju. Infekcija se može preneti na drugu osobu sve dok se plikovi ne pretvore u kraste kao i 1  do 2 dana pre izbijanja prvih boginja.

Lečenje boginja kod dece

Boginje se ne leče, već prolaze same od sebe i deca uglavnom dobro podnose varičele. U određenim slučajevima deci se može dati antivirusni lek (aciklovir) za ublažavanje simptoma i to u roku od 24 h nakon izbijanja prvih plikova. Uglavnom se daje deci sa astmom ili ekcemom.

Ukoliko dete ima povišenu temperaturu, mogu se davati lekovi za njeno obaranje, dok se intenzivni svrab može tretirati krečnim mlekom ili drugim preparatima za tu svrhu. Kod svraba takođe pomaže tuširanje i pranje blagim (neutralnim) sapunom i pogrešno je verovanje da deca sa boginjama ne treba da se kupaju. Kod izuzetno jakog svraba, lekar može prepisati i antihistaminik.

Za vreme trajanja infekcije dete ne treba da ide u kolektiv, a ukućani koji nisu preležali boginje moraju se izolovati. Treba voditi računa da dete pije dosta tečnosti i da se odmara. Infekcija traje oko dve nedelje.

Boginje se u retkim slučajevima mogu iskomplikovati pa je poseta lekaru obavezna ukoliko dete ima temperaturu veću od 38,9 C, gnojave plikove, jaku glavobolju, mučninu, povraćanje, ukočenost vrata, dezorijentisanost.