dunja kalorije

Dunje su siromašne kalorijama, mineralima i vitaminima, osim vitamina C. 100 grama dunja sadrži 57 kalorija. Kalorije dolaze iz 15 grama ugljenih hidrata, 0.1 grama masti i 0.4 grama proteina. 100 grama dunja sadrži i oko 2 grama vlakana.

Što se tiče vitamina bogate su samo vitaminom C kojeg na 100 grama imaju oko 15 mg (što je oko 18% dnevnih potreba našeg organizma za ovim vitaminom. Sadrže i druge vitamine, ali u drastično manjim količinama. Pa tako 100 grama dunje ima oko 0.02 mg vitamina B1 (2% dp), 0.03 mg vitamina B2 (3% dp), 0.2 mg vitamina B3 (1% dp), 0.081 vitamina B5 (2% dp), 0.05 mg vitamina B6 (3% dp) i 3 mikrograma vitamina B9 (1% dp).

Što se minerala tiče 100 grama dunja sadrži oko 11 mg kalcijuma (1% dp), 0.7 mg željeza (5% dp), 8 miligrama magnezijuma (2% dp), 17 mg fosfora (2% dp) i 197 mg kalijuma (4% dp).

Sjeme dunja je otrovno u većim količinama jer sadrži nitrile, od kojih procesom hidrolize i enzima u stomaku nastaje hidrogen cijanid. Izuzetno su bogate pektinom.

dunja kalorije

Dunja pripada istoj porodici biljaka kao i jabuke i kruške. Retko se konzumira u svežem stanju, ali se od dunja može napraviti ukusan sok, džem, liker ili slatko.

Evo nekoliko razloga zbog kojih je mirišljava dunja dobra za vaše zdravlje.

1. Pomaže gubitak kilograma

Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele da regulišu svoju telesnu težinu.

2. Ima antibakterijska svojstva

Obarite semenke dunja i dobićete lekovitu sluz. Ova smesa je odlična za lečenje rana i blagih opekotina.

3. Dobre za varenje

Dunje mogu pomoći u lečenju čireva na želucu, dijareje i problema sa varenjem.

4. Deluju preventivno na pojavu raka

Dunja obiluje antioksidantima, korisnim saveznicima u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati pojavu kancera.

Pročitajte i:  RUČAK IZ BAKINE KUHINJE: Tikvice punjene povrćem (VIDEO)

5. Dobra za zdravlje srca

Dunja sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C koji se nalazi u dunji.

6. Utiče povoljno na krv

Visok sadržaj gvožđa u dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.

7. Odlična za jačanje imuniteta

Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imuni sistem.