herpes oka

Herpes oka (okularni herpes)

Uzročnik ove česte, ponavljajuće infekcije koja zahvata oči, je virus herpes simpleks tipa 1 (HSV-1), a oboljenje je poznato kao herpes oka (okularni herpes, očni herpes). Ova vrsta virusa herpesa može da izazove upalu i stvaranje ožiljka na rožnjači koji se ponekad naziva i herpes na oku. Herpes oka može da se prenese bliskim kontaktom sa inficiranom osobom kod koje je virus aktivan.

Prema Nacionalnom institutu za oči (NEI), procenjuje se da je oko 400.000 Amerikanaca imalo neki oblik okularnog herpesa, a skoro 50.000 novih i ponovljenih slučajeva registruje se svake godine.

herpes na oku

Oblici herpesa oka

Postoji nekoliko oblika herpesa oka, koji se kreću od blage infekcije pa do oboljenja koje može da dovede do slepila.

 • Herpetični keratitis je najčešći oblik herpesa oka, a u pitanju je virusna infekcija rožnjače. Okularni herpes u ovom obliku obično zahvata gornji sloj, odnosno epitelijum, rožnjače, a najčešće zaceljuje ne ostavljajući ožiljak.
 • Stromalni keratitis nastaje kada infekcija zađe u dublje slojeve rožnjače. Ovaj oblik može da dovede do pojave ožiljka, gubitka vida i, povremeno, slepila. Smatra se da do stromalnog keratitisa dolazi usled zakasnelog odgovora imunog sistema na prvobitnu infekciju. Premda je ovo oboljenje retko, Nacionalni institut za oči ga označava kao vodeći uzrok pojave ožiljaka na rožnjači koji dovode do slepila u SAD.
 • Iridociklitis je težak oblik herpesa na oku, kod koga dolazi do upale dužice (irisa) i okolnog tkiva u oku, usled čega se javlja osetljivost na svetlost, nejasan vid, bolovi i crvenilo oka. Iridociklitis je oblik uveitisa (tačnije, uveitis anterior, ili prednji uveitis), upale prednje ovojnice oka (uveje), što znači da zahvata prednje delove oka.

Kada se infekcija javi u mrežnjači (retini), odnosno ovojnici koja se pruža duž unutrašnje strane zadnjeg dela oka, onda govorimo o herpetičnom retinitisu.

herpes oka

Simptomi i znakovi herpesa oka

Uz izbijanje herpesa oka javljaju se različiti znakovi i simptomi. Možda ćete imati upalu rožnjače, usled čega može da dođe do iritacije ili iznenadnog i jakog bola u oku. Pored toga, rožnjača može da bude zamućena, usled čega je vid nejasan.

U druge karakteristike herpesa oka spadaju:

 • otok oko očiju
 • suzenje
 • ponavljajuća infekcija oka
 • iritacija
 • osećaj stranog tela u oku
 • crvenilo oka
 • bol u oku
 • vodnjikavi sekret u oku
 • preosetljivost na svetlost

Zbog ovako brojnih simptoma, očni lekar u ranom stadijumu može da previdi inicijalnu dijagnozu herpesa oka.

Šta izaziva herpes oka ?

Herpes oka se prenosi kontaktom sa drugom osobom koja ima infekciju ili samoprenosom i kontaminacijom tokom aktivne herpesne infekcije (na primer, kada imate herpes na usni).

Herpes oka može da dovede do upale i stvaranja ožiljka na prozirnoj površini oka (rožnjači). U ekstremnim slučajevima oštećenja oka usled herpesa, može da bude neophodna transplantacija rožnjače.

Virus herpes simpleks ulazi u organizam kroz nos ili usta i prolazi do nerava, gde može da bude u neaktivnom stanju. Virus može da ostane pritajen godinama i da se nikada ne aktivira.

Tačan uzrok izbijanja infekcije je nepoznat, ali faktori povezani sa stresom poput povišene telesne temperature, opekotina od sunca, ozbiljnih stomatoloških ili hirurških procedura i traume, često se povezuju sa incidencijom.

Kada dođe do inicijalnog izbijanja infekcije, ukoliko izostane lečenje, šanse za ponovnu pojavu su oko 40 – 50%. Ne postoji vremenski okvir rekurencije herpesa oka; to može da bude nekoliko nedelja ili nekoliko godina nakon prvobitne infekcije. Mada se simptomi obično manifestuju samo na jednom oku, virus može da zahvati i drugo oko.

Lečenje herpesa oka

Lečenje herpesa oka zavisi od mesta infekcije u oku – epitelijum rožnjače, stroma rožnjače, dužica, mrežnjača itd. Neke terapije za lečenje herpesa na oku mogu da pogoršaju stanje pa se stoga izboru načina lečenja mora pristupati od slučaja do slučaja.

Ako je infekcija rožnjače samo površinska, obično može da se ublaži antivirusnim kapima ili mastima za oči, kao i oralnim antivirusnim pilulama.

Ganciklovir je topični antivirusni lek za herpes oka. Lečenje podrazumeva ukapavanje očnih kapi prema uputstvu lekara.

Dok se lečenje herpesa na oku i koristite topične medikamente, ne smete da nosite kontaktna sočiva.

Oftamolog može da leči herpes na oku tako što će sastrugati inficirane ćelije epitelijuma rožnjače pomoću štapića obloženog vatom ili instrumenta koji se zove „kornealna“ spatula. Ova procedura se zove debridman (čišćenje rane ili inficirane površine). Nakon debridmana ćete možda morati da nosite povez preko oka ili meka kontaktna sočiva, dok rožnjača ne zaceli.

Steroidne kapi za oči ublažavaju upalu i sprečavaju pojavu ožiljka kada je infekcija zahvatila dublje slojeve rožnjače. Steroidne kapi se  skoro uvek koriste zajedno i istovremeno sa antivirusnim kapima za oči.

Steroidne kapi umanjuju delotvornost imunog sistema oka. Stoga bi osobe sa istorijom herpesa oka trebalo da koriste samo steroidne kapi koje im je oftamolog naročito prepisao.

Poznato je da steroidne kapi izazivaju rekurentnu (ponavljajući) herpesnu infekciju oka kod podložnih pacijenata. Osim toga, tokom lečenja herpesa oka mogu da se koriste i antibakterijske kapi za oči ili terapeutska kontaktna sočiva da bi se sprečila sekundarna bakterijska infekcija.

Operacija je neophodna u slučaju pojave ožiljka na rožnjači i kada lekovi, uključujući i steroide, ne uspevaju da izleče središni deo rožnjače. U slučajevima trajnog ožiljka na rožnjači, transplantacija rožnjače može da vrati vid.

Premda je herpes na oku neizlečiv, lečenje pomaže da se kontroliše izbijanje infekcije. U toku su studije koje pokušavaju da pronađu bolje metode za kontrolu ove bolesti.

Na primer, studija objavljena 2010. godine u Arhivama oftamologije, otkrila je lečenje oralnim antivirusnim medikamentima znatno smanjuje mogućnost ponovne pojave herpesa oka.