bakterije pod mikroskopom

Jedna od čestih pojava jesu bakterije u urinu. Bakterije su deo našeg organizma, prirodno se nalaze u određenim količinama i pomažu brojnim procesima i sistemima da pravilno funkcionišu.

Međutim, kada se razmnože iznad potrebnih granica dolazi do pojave određenih problema. Tako bakterije u urinu izazivaju pojavu infekcija i nekada veoma problematičnih upala.

Ono što je potrebno jeste preventivno delovati i svakako, kada se jave rešiti ih na što brži način.

Simptomi urinarnih infekcija

Bakterije u urinu su najčešći razlog pojave urinarnih infekcija.

Njihovo manifestovanje se ogleda u pojavi niza simptoma: česta potreba za mokrenjem, bol u donjem delu stomaka, peckanje i bole prilikom mokrenja, zamućena boja urina uz pojavu jakog i neprijatnog mirisa, a nekada se dogodi da je u urinu prisutna i krv. Ovim, najčešćim simptomima, mogu se pridružiti i bol u donjem delu leđa, mučnina i povišena telesna temperatura, mada se to događa dosta ređe.

Urinarne infekcije su mnogo češće kod žena, budući da je priroda ženskog mokraćnog kanala takva da je dostupniji bakterijama. Međutim, mogu se javiti i kod dece i muškaraca, mada su retka pojava kod muškaraca mlađih od 50 godina.

U periodu trudnoće urinarne infekcije i bakterije u mokraći su skoro pa normalna stvar, zbog čega je tada važnije češće davati urin na analizu, zarad provere, budući da se može dogoditi da bakterija postoji, kao i upala, ali da nema jasnih simptoma koji ukazuju na to.

Prevencija bakterija u urinu

Određene stvari vam mogu pomoći da zaobiđete bakterije u urinu.

Na prvom mestu je konzumacija dovoljno tečnosti, tj. vode. Voda će vas naterati da češće mokrite, pa će se tako nakupljene bakterije izbacivati iz organizma i neće imati vremena da se razmnože.

Zato je važno da ne trpite nikada kada se javi potreba za mokrenjem, budući da tako podstičete razmnožavanje i tada bakterije u urinu mogu da pređu brojčane granice.

Za žene je važno da ne koriste vlažne maramice, mirisne maramice, mirisne higijenske uloške i slično. Njihovim korišćenjem daje se mogućnost pojavi bakterija, pa samim tim i kasnije infekcija. Konzumiranje određenih čajeva je povoljno, a možete koristiti i origanovo ulje koje može da bude i deo prevencije i deo terapije kada do infekcije dođe.

Lečenje bakterija u urinu i infekcija urinarnog trakta

Kada se kroz analize urina utvrdi postojanje bakterije u urinu i to da je uzročnik infekcije, lekari najpre prepisuju antibiotsku terapiju prema vrsti i rodu bakterije koju imate.

Antibiotici uglavnom vrlo brzo pomažu i umanjuju opterećujuće simptome i poboljšavaju svakodnevno funkcionisanje. Ono što možete uz njih ili i bez njih koristiti jesu neki prirodni lekovi za ova stanja.

Već smo pomenuli ulje divljeg origana koje predstavlja jak lek iz prirode za najrazličitija stanja, pa tako i urinarne infekcije. Osim što će pozitivno uticati na smirivanje infekcije i uništavanje bakterija, ulje divljeg origana podiže i jača imuni sistem, potpomaže detoks organizma i ima još druge, brojne pozitivne strane delovanja na zdravlje.

Tu su i prirodni čajevi, poput čaja od brusnice, peršuna, uve, koji su odlični za urinarne infekcije i uopšte mokraćne kanale.