Koprivnjača ili urtikarija je alergijsko oboljenje kože, a ispoljava se u vidu crvenila, pa koža izgleda kao da je bila u dodiru s koprivom, od čega i potiče popularni naziv. Nastanak ove vrste alergije može biti posledica uzimanja nekih kozmetičkih preparata, lekova, bakterija, virusa, gljivica, parazita… Takođe, mogu je izazvati dlake, prašina, perje, polen, a najčešće aditivi kojih ima u gotovo svakoj prerađenoj hrani. Može nastati i nakon preteranog izlaganja jakom suncu, kao i veoma niskim temperaturama. Koprivnjača se može javiti i nakon dolaska u kontakt s nekim vrstama biljaka, životinja, određenih hemikalija i otrovima. U nekim slučajevima uzrok je teško naći, a tad govorimo o idiopatskoj urtikariji.

Kako izgleda koprivnjača

koprivnjaca
U slučaju koprivnjače – koža je uglavnom crvena, a ponekad i beličasta. Koprivnjaču može karakterisati jako crvenilo bez eksudacije (izliva), ali ponekad se javljaju i sitni plikovi ispunjeni tečnošću (vezikule), ili mnogo veći u obliku mehura. Svrab koji izazivaju ove promene stvara potrebu za češanjem, usled čega pucaju vezikule ili bule (mehurići), što može biti odlična podloga za infekciju.Vreme pojave koprivnjače retko se može predvideti, pa je ona nekad kratkotrajna, a nekad hronična, s učestalim ponavljanjem.Koprivnjača najčešće zahvata samo jedan deo kože, a retko celu njenu površinu.

Kako se koprivnjača razlikuje od drugih kožnih oboljenja

Alergološki i imunološki testovi, klinička slika, ispitivanja o mogućim uzrocima nastanka alergije i sl. – sve je to neophodno da bi se utvrdilo je li reč o koprivnjači ili nečemu drugom.Koprivnjača se javlja kad organizam luči supstancu histamin (protein), pod čijim uticajem krvni sudovi otpuštaju limfu i obrazuju mala uzdignuća slična plikovima. Pojavljuje se iznenada, a može nestati na isti način, ali i trajati više nedelja.

Šta pogoršava urtikariju

Preterana uzbuđenost, visoka ili niska spoljašnja temperatura, terapija nekim lekovima… sve to može izazvati vazodilataciju (širenje) krvnih sudova na koži i tako pogoršati postojeću urtikariju povećavajući potrebu za svrabom. Deca sklona koprivnjači treba da izbegavaju čokoladu i namirnice koje sadrže ovu poslaticu. Takođe, treba da budu pošteđena stresnih stanja i ne smeju koristiti salicilate bez lekarske preporuke. Tako se smanjuje mogućnost za oslobađanje histamina, koji izazivaju širenje krvnih sudova, a zatim i eksudaciju tečnosti iz njih.

Koprivnjača kod dece

Oko 20% dece u pubertetu barem jednom može dobiti koprivnjaču, koja skoro uvek ima benigni tok. Traje obično oko nedelju dana i ne ostavlja posledice.koprivnjače koje traju do 40 dana ubrajaju se u one akutne, a sve duže od toga predstavlja hronično stanje. Ali i u tom slučaju reč je o koprivnjaci koja prolazi, ne ostavljajući nikakve posledice, dok se kod odraslih mogu javiti sistemske bolesti vezivnog tkiva.

Šta je angioedem
Kad se promene na koži nalaze u dubljim krvnim sudovima (rastresito vezivno tkivo), najčešće oko usta, očiju, genitalnih organa itd., javlja se angioedem. On se javlja u polovini slučajeva akutne koprivnjače. Za angioendem važe ista pravila u lečenju kao i za urtikariju, o čemu odlučuje stručna osoba.

Kako se sprečava i leči koprivnjača

Pravilna i zdrava ishrana najbolji je način da se izbegnu brojne alergije. Izbegavajte kontakte sa svim onim na šta smo alergični. Ovo su najbolji načini da izbegnemo koprivnjaču. Ako se i pored prevencije javi alergija, stručnjak će odrediti vrstu i.dozu leka za obolelog. Najčešće su to kortikosteroidi i antihistaminici koji su mu na raspolaganju.

Kako ublažiti svrab od koprivnjače

Pre svega, treba piti dovoljno vode – šest do osam čaša dnevno. Na zahvaćene delove kože stavljaju se obloge od zobenih pahuljica, aloje i rastvora sode bikarbone, koji mogu smanjiti potrebu za češanjem i olakšati tegobe. Vodite računa o tome da obloge budu nekontaminirane (koristite samo sterilnu gazu ili pamučnu krpu), kako biste izbegli infekciju. Kad je u pitanju koprivnjača kod dece, da biste im ublažili svrab, kupajte dete u toploj vodi kojoj ste dodali pola šolje sode bikarbone ili šolju ovsenih mekinja. Ako ne bude poboljšanja
nakon prve kupke, ponovite to još jednom u toku dana. Takođe, hladne komprese mogu ublažiti svrab od koprivnjače kod dece.Čistu pamučnu krpu potopite u hladnu vodu, a zatim je stavite na delove kože zahvaćene koprivnjačom i držite petnaestak minuta (možete to ponavljati nekoliko puta dnevno).

Prevencija
Konzumiranje do dva litra tečnosti dnevno, izbegavanje hrane i namirnica s aditivima, fizička aktivnost uz dovoljno sna i odmora, održavanje imunološkog sistema u dobrom stanju… – to je najbolji put da se izbegnu brojne bolesti, pa i urtikarije.

Važna napomena
U slučaju pojave otoka na šakama, usnama, licu, stopalima i drugim delovima tela, treba odmah potražiti hitnu pomoć. Ukoliko se javi otežano gutanje uz otoke na jeziku i grlu, ili pak otežano disanje, odmah potražite pomoć.

Prirodno lečenje koprivnjače

Sveži peršun
U kuvanu supu ili čorbu ubacite listove ili stabljike svežeg peršuna, jer ova biljka sprečava lučenje histamina, koji izaziva koprivnjaču.

Koren čička i zova
Od pomoći može biti i čaj od korena čička i cveta zove. Pomešajte po 50 g korena čička i zove, pa to prelijte litrom ključale vode i kuvajte četiri minuta. Zatim ostavite poklopljeno da se ohladi. Procedite tečnost i njome natopite gazu ili pamučnu krpu, a zatim to privijte na bolna mesta. Ako je svrab jako izražen, odrasli mogu piti tinkturu od čičkovog korena, triput po deset kapi dnevno, dok se koprivnjača ne povuče. Ova tinktura priprema se tako što se staklena tegla napuni seckanim korenom čička i prelije domaćom rakijom (komovicom ili šljivovicom) ili 70-procentnim, alkoholom, dobro zatvori i ostavi na toplom mestu 21 dan. Zatim se procedi i čuva u staklenim flašicama, na hladnom i tamnom mestu.

Homeopatija
U lečeneju koprivnjače mogu pomoći i homeopatski lekovi, koje propisuje stručnjak homeopata. Od koristi može biti i vođenje dnevnika, te evidentiranje promena, jer se tako otkriva uzrok ovog oboljenja.

Sunčanje
Izlaganje blagim 4 sunčevim zracima, oko pola sata dnevno, može biti od pomoći u lečenju koprivnjače. U lečenje koprivnjače najbolje je uključiti sve ono što sigurno može pomoći da se ona sanira, što podrazumeva i postupke konvencionalne medicine i prirodn medikamente. Najvažnije je učiniti sve da se ove neprijatne promene na koži izbegnu.