Muškarce ništa ne može tako da naljuti i uplaši, kao kada se prvi put javi problem sa erekcijom. Većina se tada ne zabrine za zdravlje, već to doživljava kao direktan udar na muškost. O nemilom događaju ne razgovaraju, ne idu kod lekara, i uglavnom omašku pripisuju umoru, stresu, neraspoloženju. Tek ukoliko problem s erekcijom počne češće da se ponavlja, obratiće se lekaru za pomoć.

Muškarci kriju poroblem s erekcijom i zbog toga nemamo podatke o tome u kom procentu se ovaj problem javlja.Kada je reč o uzrocima zbog kojih se javljaju problemi s erekcijom, najčešće do poremećaja erekcije dovode bolesti krvnih sudova i dijabetes, jer se kao posledica ovih stanja javlja slabija vaskularizacija i slabiji dotok krvi.

Uzroci problema s erekcijom

Uzroci problema s erekcijom mogu da budu razni, od urođenih do stečenih.
Urođene anomalije zbog kojih mogu da se jave problemi s erekcijom su recimo hipospadija i
epispadija.Ako je poremećaj erekcije izražen u manjoj meri, on ne mora da dovede do problema. Pomenute urođene anomalije mogu da se uklone hirurški.

Vaskularni uzroci mogu da dovedu do poremećaja cirkulacije u penisu, jer izazivaju ili slab arterijski dovod krvi u penis ili pak veliki venski odvod krvi iz organa.

Određene nervne bolesti kao i povrede kičme i kičmene moždine ubrajaju se među neurogene uzroke.

Ukoliko su posredi neki psihički uzroci, a svi ostali uslovi za postizanje erekcije su u redu, lečenje se bazira na tretmanu kod psihijatra. .

Takođe i određeni endokrini uzroci mogu da dovedu do problema s erekcijom, i obično u takvim slučajevima može da se nađe i smanjen nivo muškog polnog hormona testosterona u krvi.I određene bolesti, kao što je na primer Pejronijeva, mogu da dovedu izazovu probleme s erekcijom. Ovu bolest karakteriše stvaranje plakova, ploča ispod kože penisa što dovodi do njegovog krivljenja na određenim mestima i bola tokom seksualnog odnosa. Iako nekada erekcija može da bude dobra, zbog deformiteta organa seksualni odnos nije moguć. Problem se koriguje hirurški.

Problem s erekcijom može da se javi i posle nekih operacija u maloj karlici – amputacije rektuma zbog karcinoma, zahvata na prostati (naročito zbog benigne hiperplazije), totalne cistektomije (odstranjenja mokraćne bešike) ili radikalne prostatektomije. Kod ovih intervencija, ako onkološki uslovi to dozvoljavaju, nekada mogu da se urade poštedne operacije nerava koji su zaduženi za erekciju, pa ova funkcija ostaje očuvana i nakon intervencije. Daju se i lekovi koji dovode do obnavljanja erekcije.

I određene krvne bolesti kao što je hemofilija ili leukemija mogu da izazovu poremećaj erekcije, kao i karcinomi. Uzroci problema s erekcijom mogu da budu i izvesni lekovi koje uzimaju bolesnici za lečenje visokog krvnog pritiska i poremećaja srčanog ritma.

Ne treba zaboraviti i na povrede penisa kao i stanje posle prijapizma kada usled nekih bolesti dolazi do dugotrajne i bolne erekcije. I loše navike takođe mogu nepovoljno da utiču na erekciju, na prvom mestu pušenje i previše alkohola.

Dijagnoza
U zavisnosti od uzroka koji je doveo do problema s erekcijom dijagnozu postavlja više specijalista (neurolog,psihijatar, endokrinolog), a konačnu reč ipak ima urolog. Od slučaja do slučaja rade se i specijalni testovi koji mogu da pomognu da se odredi tačan uzrok.

Radi se kolor dopleru krvnih sudova penisa, što je vrsta ultrazvučnog pregleda, gde se tačno vidi kakva je vaskularizacija, dovod krvi i kavernozna tela penisa (sundjerasta tela u koja ulazi krv i tako dolazi do erekcije).Kada se radi ver-test daju se specijalni lekovi (prostaglandini i papavarin) koji dovode do izazivanja erekcije u malim dozama. Ukoliko su ti testovi negativni, odnosno ne izazovu željenu reakciju, znači da su posredi organski uzroci.

Problemi s erekcijom lečenje

Procenjuje se da više od 150 miliona muškaraca širom sveta ima probleme s erekcijom, ali je dobra vest da bez obzira na uzrok, ima leka. Spisak mogućih načina lečenja sve je duži i obuhvata nove i efikasne metode, koje se lako primenjuju.

Mogu da se primene određeni lekovi (vijagra, levitra, cijalis), ali samo uz prethodni kardiološki pregled i strogu lekarsku kontrolu da ne bi došlo do neželjenih posledica.Treba imati u vidu da ovi preparati imaju određene kontraindikacije i mogu da se uzimaju isključivo po preporuci lekara, nikako na svoju ruku. U nekim slučajevima za lečenje poremećaja erekcije mogu da se koriste i injekcije koje se daju direktno u penis. Mogu da pomognu i aparati poput vepa. Ako postoje indikacije mogu da se rade i određene hirurške intervencije.