Dijeta od 500 kalorija je ekstremna vrsta Vrlo Nisko-Kalorične Dijete (VNKD), koja zahteva drastično smanjenje količine hrane koju unosite, obično na maksimalno 500 do 800 kalorija dnevno.

Dijeta 500 kalorija koristi zamenu za obroke poput napitaka, šejkova i prethodno pripremljenih štanglica hrane, koji se uzimaju umesto najmanje dva obroka u toku dana. Ova dijeta je namenjena osobama koje su jako gojazne, i ne uspevaju da izgube na težini ni na koji način.

Dijeta 500 kcal može biti opasna po zdravlje i zahteva medicinsko praćenje. Nastavite da čitate da bi saznali više o rizicima i ciljevima dijete od 500 kalorija.

dijeta 500 kalorija kcal

1. Nemojte to raditi sami

Lekar će predložiti ovu dijetu isključivo ukoliko odluči da je ona neophodna za gubitak vaše težine. To čini na taj način što procenjuje vaše generalne zdravstvene probleme u odnosu na rizike i potencijalne komplikacije drastičnog smanjenja unosa kalorija.

Ako vam lekar nije preporučio dijetu od 500 kalorija, nemojte čak ni razmišljati o njoj. Dijeta poput ove povlači sa sobom određene rizike i mere predostrožnosti. Uvek bi trebalo da bude sprovedena pod medicinskim nadzorom. Nastavite sa čitanjem da saznate više o dijeti od 500 kalorija i pojedinostima koje se nje tiču.

2. 5:2 plan dijete

Neke osobe koriste dijetu od 500 kalorija kao deo plana naizmenične dijete. Rukovodeći se ovim planom, praktikujete izbalansiranu mediteransku ishranu 5 dana nedeljno, a zatim se preostala 2 dana ograničite na dnevni unos od 500 kalorija. Takozvani „dani posta“ obično su razdvojeni, tj. nisu uzastopni.

Stvari koje treba zapamtiti:
– Dobro zaokružena dijeta je mnogo efikasnija od jednostavnog izbacivanja kalorija.

– Dijete sa malo kalorija mogu dovesti do izraženih nedostataka minerala u organizmu.

-Na duže staze, ove dijete zapravo mogu usporiti vaš metabolizam.

Postoji jako malo dokaza koji govore u prilog efikasnosti 5:2 naizmenične dijete. Stručnjaci američke medicinske ustanove University of Maryland Medical Center čak tvrde da naizmenični „post“ zapravo dovodi do povećanja telesne težine, jer osobe koje ga praktikuju previše dozvole sebi kada je ishrana u pitanju u danima kada ne poste.

Saznaj više >>> Dijeta 5:2 detalji

3. Koliko je to 500 kalorija?

Predstavu o tome koliko (ili koliko malo) je to 500 kalorija možete dobiti ako uzmete u razmatranje broj kalorija u popularnim vrstama hrane. Prema proračunima organizacije USDA (United States Department of Agriculture)dve pune šake kikirikija ili parče peperoni pice sadrže oko 250 kalorija. Jabuka ima manje od 80 kalorija, dok dva parčeta pržene piletine sadrže oko 400 kalorija.

Takođe bi trebalo da uzmete u obzir koliko kalorija sagorevate u toku dana. Prema tvrđenju Harvard Medical School ustanove, osoba od 84 kilograma sagoreva 72 kalorije samo sedeći na jednočasovnom sastanku.

4. Hranljive materije su vam svakako potrebne

Jedan od problema koji dolaze sa dijetom od 500 kalorija je taj da ne postavlja granice u vezi sa unosom masti i ugljenih hidrata. Parče čokoladne torte sa čašom mleka sadrži oko 500 kalorija. Međutim, ovaj nazovi obrok vam ne pruža ni približnu količinu hranljivih materija koje su vam potrebne, čak i ako samo sedite na sastanku.

Bez obzira na unos kalorija, dobro zaokružena dijeta uključuje voće i povrće, čiste proteine i integralne žitarice. Održavanje stanja zdravlja predstavlja mnogo više od prostog sabiranja kalorija.

5. Opasnosti deficijencije

Najveća opasnost koju nosi dijeta od 500 kalorija je povezana sa nedostatkom vitamina i minerala, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Zapravo, većina osoba ne može uneti u organizam dovoljnu količinu ovih hranljivih materija ako pojede manje od 1200 kalorija dnevno.

Primera radi, prema tvrđenju stručnjaka čuvene Majo klinike (Mayo Clinic), ako u vašoj ishrani nedostaje mineral cink, koga ima u semenju bundeve i govedini, možete patiti od gubitka kose.

Nizak unos gvožđa može voditi u anemiju, dok hronično nizak unos kalcijuma i vitamina D može dovesti do osteoporoze u kasnijem periodu života. Ako ne unosite dovoljno vitamina niacina, koji se nalazi u tunjevini i urmama, možete biti u opasnosti od srčanog udara zbog zakrčenih arterija. Uvek uzmite u obzir kompletnu nutritivnu vrednost hrane koju jedete, a ne samo to koliko kalorija sadrži.

6. Gubitak mišićne mase

Dijeta od 500 kalorija vas takođe može dovesti u opasnost od gubitka mišićne mase. Registrovani dijetetičar SharonPalmerautor knjige “Plant-PoweredforLife” („Biljna ishrana kao gorivo za čitav život“) ističe da „jednom kada naše telo sagori kompletne zalihe sala, ono počinje da troši zdrave mišiće.“

U početku, gubitak mišićne mase može vas navesti na zaključak daubrzano gubite kilograme, ali imajte u vidu da nisu svi kilogrami nepoželjni. Da bi ste organizam održavali u stanju zdravlja, morate biti u mogućnosti da gradite mišićnu masu. Zdrava dijeta sagoreva masti, a ne mišiće.

7. Promene metabolizma

Još jedan zdravstveni rizik koji treba imati na umu kada se razmatra započinjanje dijete od 500 kalorija, je taj da će se vaš metabolizam promeniti ako smanjite dnevni unos kalorija u dovoljno dugom vremenskom periodu. Ekstremno smanjenje unosa kalorija u dužim vremenskim intervalima će dovesti do usporavanja metabolizma, što dovodi do slabijeg sagorevanja kalorija. Takođe, kada gubite na težini, trebaće vam manje kalorija za održavanje novostečene težine nego što vam je bilo potrebno pre mršavljenja.

Zaključak

Dijetu od 500 kalorija bi trebalo sprovoditi isključivo pod bliskim nadzorom lekara. Iako možete gubiti na težini, u riziku ste od malnutricije koja može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Zdravo mršavljenje podrazumeva unošenje različitih hranljivih materija iz raznovrsnih izvora hrane, ograničavanje veličine porcija i sagorevanje većeg broja kalorija nego što unesete. Držite se ovog pristupa ukoliko želite da se oslobodite viška kilograma i zadržite novostečenu težinu.
Kakva su vaša iskustva?