med i cimetMed i cimet-Mnogi su travari vekovima smatrali kako je mešavina meda i cimeta duhovna hrana svetaca i eliksir zdravlja i besmrtnosti – verovalo se da vraća vid onima koji su ga izgubili, čuva zdravlje, daje krepkost i plodnost, čak i oživljava mrtve! Najnovija istraživanja u SAD, Australiji, Japanu i Kanadi pokazuju da uzimanje meda zajedno sa samlevenim cimetom naprosto regeneriše ljudski organizam, čineći ga otpornijim na bolesti, snažnijim i vitalnijim, a statistike pokazuju da znatno produžava i ljudski vek. O tome je svojevremeno pisao i ugledni kanadski naučni časopis “Weekly World News” iz kojeg prenosimo najblagotvornije recepture. Ipak, posavetujte se sa svojim lekarom pre bilo kakve terapijske konzumacije.U lekovite svrhe koristi se cejlonski cimet a ne kasija cimet koji se nalazi u marketima kao mleveni cimet u kesicama.Cejlonski cimet potražite u prodavnicama zdrave hrane.

MED I CIMET ZA MRŠAVLJENJE
Svako jutro, pola sata pre doručka, te uveče pre spavanja uzimati mešavinu od jednakih delova meda i cimeta koji su pomešani i prokuvani u jednoj čaši vode. Ovom terapijom ne dozvoljavamo masnoćama da se formiraju i akumuliraju u telu.

MED I CIMET ZA ARTRITIS
U jednom istraživanju na Univerzitetu u Kopenhagenu izvršen je ovaj eksperiment: 200 teških bolesnika od artritisa uzimali su svako jutro pre doručka mešavinu napravljenu od jedne kašike meda i pola kašike cimeta. Rezultat je bio izvanredan: u roku od jednog meseca svi pacijenti su se oslobodili teških bolova i nastavili normalno da žive! Osobama koje boluju od artritisa preporučuje se ujutro i uveče uzimati po jednu šolju vruće vode sa dve kašike meda i jednom kašikom cimeta. Ako se pije redovno, moguće je izlečiti čak i hronični artritis.

MED I CIMET ZA BUBULJICE I INFEKCIJU KOŽE
Iskustva pokazuju da je uz pomoć meda i cimeta moguće sprečiti i zaustaviti procese stvaranja neugodnih ekcema, lišajeva, bubuljica i drugih infekcija kože. Potrebno je svakodnevno obolelo mesto mazati mešavinom napravljenom od jednakih delova meda i cimeta. Za uklanjanje bubuljica sa lica koristi se ova receptura: tri kašike meda i jednu kašičicu cimeta u prahu pomešati te svaku noć pre spavanja namazati lice. Ujutro lice dobro isprati. Nakon dve nedelje lice će biti potpuno čisto.

ĆELAVOST
Uzeti vruće maslinovo ulje u koje se stavi jedna kašika meda i jedna kašičica cimeta, te sve dobro izmeša. Lekovitom smesom istrlja se kosa i pusti 15 minuta da stoji. Potom se dobro opere. Koren će za nekoliko dana ojačati i kosa neće opadati.

MED I CIMET ZA DIJABETES
Prema nedavnoj studiji, cimet može služiti kao prevencija dijabetesa koji se razvija s godinama. Započele su kliničke studije, a naučnici se slažu da pacijentima s dijabetesom tip 2 čak jedan gram pravog cimeta dnevno može sniziti šećer u krvi (jedna kašičica sadrži pet grama).

SLUH
Za poboljšanje sluha svako jutro i svaku noć, pred spavanje, uzimati mešavinu jednakih delova meda i cimeta.

ZA UMOR
Ljudi srednje starosne dobi koji uzimaju mešavinu meda i cimeta napravljenu od jednakih delova znatno su pokretljiviji i fleksibilniji. Kanadski stručnjak dr Milton, koji je godinama radio na ovom istraživanju, preporučuje ovaj recept: uzeti pola kašike meda i preko nje cimet u prahu, pa sve umutiti u jednoj čaši vode. Piti pre doručka i popodne nakon 15 sati kada vitalnost tela počinje da opada. U roku od nedelju dana vaš će se organizam preporoditi i dati vašem telu znatnu vitalnost.

CIMET I MED ZA IMUNITET
Naučna istraživanja su pokazala da uzimanje meda i cimeta jača imunološki sistem i štiti organizam od virusa i bakterija.
Redovno uzimanje meda jača bela krvna zrnca u borbi protiv svake bolesti, a cimet pomešan s medom stimuliše varenje. Ako se pre jela uzmu dve kašike me-šavine meda i cimeta nestaće kiseline i gasova, a lako će se svariti i najteža jela!

MED I CIMET ZA HOLESTEROL
Naučnici kažu da je uz pomoć meda i cimeta moguće holesterol dovesti u normalu. Preporučuju ovaj recept: uzmu se dve kašike meda i tri kašičice cimeta. To se pomeša u 4,5 dl čaja. Uzima se tri puta dnevno. Prilikom prvog uzimanja, u roku od dva sata holesterol u krvi se smanji za deset posto, a ako se duže vremena praktikuje ova terapija, moguće se skroz osloboditi holesterola.

PREHLADA I INFEKCIJA MOKRAĆNE BEŠIKE
Za prehladu: tri dana za redom uzimati jednu kašiku mlakog meda u koji je prethodno umešana četvrtina kašičice cimeta. Ova terapija čisti sinuse i pomaže kod hroničnog kašlja.Za lečenje infekcije mokraćne bešika: u čaši mlake vode umešati dve kašike cimeta i jednu kašičicu meda. Zatim sve popiti – uništava bakterije i čisti mokraćnu bešiku.

RAK ŽELUCA I KOSTIJU
Nedavna istraživanja u Japanu i Australiji otkrila su da se uz pomoć mešavine meda i cimeta uspešno leći rak želuca i kostiju. Svakodnevno uzeti mešavinu jedne kašike meda i jedne kašičice cimeta. Uzima se tri puta dnevno tokom jednog meseca.

ZA ZADAH
Da biste se oslobodili neprijatnog zadaha potrebno je svako jutro grgljati (ispirati grlo) toplom vodom u kojoj je prethodno izmešana po jedna kašika meda i cimeta.

ZA ZUBOBOLJU
Napravi se smesa od pet kašičica meda i jedne kašičice cimeta. Kada se dobro izmeša, smesa se tri puta dnevno nanosi na bolni zub i zubobolja će nestati!