Zdravstvene koristi cimeta koje morate upoznati

Cejlonski cimet je jedan od najstarijih poznatih začina i koristi se vekovima. U srednjem veku smatran je vrednijim od zlata i bio je jedan od prvih predmeta trgovine između Evrope i dalekog istoka.

Zdravstvene koristi cimeta su jako dobro prihvaćene i uvrštene u medicinu jer dokazano imaju lekovita dejstva, kao i u kulnarstvo. Sa razvojem suplemenata koje sam čovek proizvodi, začini kao što je cejlonski cimet su postali manje popularni. Sada se oslanjamo na farmaceutkse kompanije koje proizvode sve više pilula koje imaju isto dejstvo kao i ovi začini i bilje, i pokazale su se delotvorne u prethodnim godinama.

cejlonski cimet

Ali vreme se menja i kao društvo počeli smo ponovo da istražujemo zdravstvene koristi začina kao što je cejlonski cimet i kako da ih iskoristimo na najefikasniji način. Nije iznenađujuće da se povećava broj alergija, nivo intolerancije i negativnih sporednih efekata, sa većim brojem proizvedenih tableta i lekova.

Ne treba biti protiv razvoja lekova radi izlečenja bolesti i oboljenja, ali deluje mi da smo previše spremni da pribegnemo farmaceuticima bez ispitanja potencijalnih koristi koje možemo izvući iz hrane , bilja i začina koji su nam inače dostupni.

Cejlonski cimet je jedan od ovih začina koji se razmatra sve intenzivnije zbog zdravstvenih koristi koje pruža, kako bi se one mogle iskoristiti u ishrani ili medicini.

Kao što sadrži brojne hranljive materije, to je prirodno protivupalno sredstvo koje se može upotrebiti da se olakša bol, otok i upala. Osobe koje pate od artritisa osetile su veliko olakšanje nakon konzumiranja cimeta na dnevnoj bazi.

Dijabetičari tipa 2 mogu da izvuku korist iz cimeta jer pomaže telo da drži nivoe šećera u krvi pod kontrolom čineći insulin u telu efikasnijim.

Mršavljenje sa cimetom

Cejlonski cimet može pomoći u mršavljenju pojačavanjem telesnog metabolizma što dalje dovodi do bržeg sagorevanja kalorija.

Može se čak koristiti kao pakovanje za lice kako bi izvukao sve nečistoće i očistio lice od bubuljica i mitisera.

Cejlonski cimet je takođe bokat antioksidansima, koji su odgovorni za naše generalno zdravstveno stanje. Zapravo, jedna kašičica cimeta sadrži onoliko antioksidanasa kao i pola šolje borovnice ili čaša soka od nara.

Prednosti cimeta za kožu

Korisna svojtva cimeta su brojna. Cejlonski cimet se nalazi u preparatima kako domaćeg tako i komercijalnog porekla za negu kože, sapunima i sredstvima za lokalnu terapiju. Nalazi se u lekovima, hrani, parfemima, osveživačima prostora, osveživačima daha, repelentima za insekte i glodare i mnogim drugim. Ova prirodna supstanca je izvor zdravih efekata i koristi se na mnogo načina. Odakle potiče?

Cejlonski cimet potiče iz kore i lišća grma koji se naziva Cinnаmоmum zeylanicum. Ovaj grm potiče iz tropskih regija Azije, oko Indije i Šri Lanke. Danas ovaj grm se može naći u mnogim tropskim regionima širom sveta. Zašto je cimet tako popularan? Pruža mnoge zdravstvene benefite!

Medicinske i terapeutske koristi potiču iz antibakterijskih, antigljivičnih, antivirusnih, zateznih, antiupalnih i antimikrobnih svojstava. Cejlonski cimet pomaže kod brojnih oboljenja kao što su: infekcije kože, repsiratorni probemi, poremećaji srca. Pored toga, pojačava aktivnost mozga, čisti krv od nečistoća, potpomaže cirkulaciju, smanjuje upalu mišića i zglobova, otklanja glavobolje, pomaže u regulaciji šećera u krvi, poboljšava zdravlje debelog creva, potpomaže varenje i još mnogo toga!

Cimet se koristi i u aromaterapiji. Dobro se kombinuje sa ostalim esencijalnim uljima, poput limuna, lavande, geranijuma ili ruzmarina. Ima jak, stimulišući, osvežavajući miris i često se može naći u osveživačima prostora i potpuri mešavinama.

Domaći sapun sa cimetom

Cimet se može koristit za izradu domaćeg sapuna, ali uz veliku opreznost! Koža može biti izuzetno osetljiva na cimet i ulje cimeta. Može prouyrokovati štetne iritacije ili alergiju. N ikada se ne treba primenjivati direktno na kožu, pogotovo na osetljive oblasti ili lice. Jako mala količina bi se trebala razrediti i umešati sa ostalim uljima za pravljenje sapuna kako bi se ostvarila odgovarajuća nega kože.

Ako učite kako da pravite sapune, nemojte upotrebljavati cimet ili cilemtovo ulje bez pomoći iskusnog izrađivača sapuna. On Vas može sprovesti kroz proces pravljenja sapuna uz jednostavne savete. Razmislite o pohađanju časova izrade sapuna u kojima se koriste kvalitetni domaći recepti.

Cimet u svakodnevnoj upotrebi

Istraživanja su pokazala da ulje cimeta ubija larve komaraca. To je prirodni repelent za komarce! Prema tome, kada se nađete napolju na toplom  letnjem vremenu i napadaju Vas dosadni komarci, razmotrite mogućnost da postavite u blizini repelent za komarce od cimeta i cimetovog ulja.

Cimet se može naći u osveživačima daha poput spreja za usta ili žvakama. Pomaže da se ukloni ili spreči neprijatan zadah. Samo jedno prskanje ili jedna žvaka će Vam pružiti prijatan i stimulišući ukus!

Kao aditiv u hrani

Cimet se koristi kao aditiv u gotovj hrani ili u pripremi, ali ponovo, budite oprezni u vezi sa nekim neželjenim reakcijama ili alergijama. Mnogi etnički recepti sadrže cimet ili ulje cimeta. Cimet se takođe može naći u malim okruglim svećama koje pružaju topao i stimulišući miris!

Cimet izaziva prijatne nadražaje, zdrav je i isvežava, ojačava i pre svega to je prirodna supstanca. Postoje određene predostožnosti kojih se treba držati prilikom upotrebe, naročito priliko izrade domaćeg sapuna, ili bilo kakvog domaćeg preparata za negu kože, ili bilo kakve konzumacije uopšte. Svakako, cimet pruža mnoštvo blagotvornih dejstva i koristi se na mnogo načina!