bolni odnosiSvakoj od nas se može desiti da je prividno sve u redu, ali da čim ponos vašeg partnera uđe u vas, vi osetite neprijatan bol. Ima ih čak nekoliko vrsta – peckanje, svrab, probadanje, a naročito onaj nedefinisani bol. Kao da vam se u telu nalazi predmet omotan bodljikavom žicom. U tom slučaju se može raditi o više stvari, ali sve imaju zajednički naziv – bolni snošaj.

Za muškarca nema ničeg lepšeg od opuštene partnerke koja jedva čeka da je on uznese do zvezda, međutim u mnogim slučajevima zbog nedovoljne vlažnosti tako nešto ne ide. Nedovoljna vlažnost može imati različite razloge. Stručnjaci tvrde da bi tokom polnog odnosa oba partnera trebalo da budu duhom prisutni, što znači da ako jednom ili drugom misli lete na posao, ili razmišlja o nekom problemu, onda seks nije ono što treba da bude. Osim toga, i prilikom nasilnog prodora penisa može da dođe do pucanja sluzokože vagine na više mesta. Prilikom uzbuđivanja se naime oslobađa ulaz, mišići kao da omekšaju, kako bi se onom čarobnom blagu u muškim pantalonama napravio prostor da lakše uđe. Ako žena nije opuštena i ako su joj mišići stegnuti, može se javiti neprijatan bol. Ulaz, naime, nije dovoljno vlažan, pa su trenje i pritisak prinudni. Do ovog problema može doći i prilikom korišćenja lekova, konzumiranja alkohola, zbog stresa, ali i zbog neodgovarajućeg partnera. Pomoć može pružiti lubrikant. Ali ukoliko niste ustanovili nijedan od navedenih problema, možda ste dehidrirali, ili možda patite od tkz. vaginizma.

Vaginizam

Šta je to vaginaizam?
Laički rečeno, vaginizam je preterana zategnutost vaginalnih mišića. U tom slučaju imate osećaj da vam umesto radosti, trenuci u spavaćoj sobi izazivaju stres, i to sasvim opravdano. Iza vaginizma se mogu skrivati problemi koje do sada niste uspeli da rešite. Od vaginizma pate naročito žene koje su preživele silovanje ili one koje se nalaze u krevetu sa muškarcem do koga im nije stalo. I u ovom slučaju okidač je pre svega psiha, mada ovi problemi mogu imati i ginekološki uzrok. Kao najčešći razlog se navodi endometrioza, što znači urastanje sluzokože materice u druge organe, ali razlog mogu biti i ciste ili hronične upale mokraćnih puteva. Nemojte klonuti duhom. Ako se radi o ginekološkim problemima, tu savet i pomoć može pružiti lekar. Kod psihičkih stanja su se, nasuprot tome, dobro pokazale vežbe za opuštanje i relaksaciju. I psiholog i seksolog mogu da učine čuda.

Upale i druga genitalna iznenadjenja

Bol tokom odnosa može biti izazvan i upalom. Ona je često posledica prehlade ili mikoza, dakle gljivične infekcije. Međutim, te neprijatnosti su i dobijene u krevetu. Ako sumnjate da se radi o polnim bolestima, u pravu ste. A tu svaka šala na stranu, već što pre kod lekara, zato što od ovih oboljenja, ukoliko se ne leče, vam preti, osim jakih bolova, i opasnostod neplodnosti, pa čak i smrt.

Bol od tuširanja
Verovatno se čudite da ste bolove tokom odnosa mogli i sami sebi izazvati. Naročito ukoliko na intimnim delovima vaše kože isprobavate sve što imate u kupatilu. Koža oko polnih organa je veoma nežna i osetljiva, pa niste ni svesni toga čime je sve možete iziritirati. A tako nešto vam se potom trostruko vraća, i to u lošem. Ako želite da izbegnete ovakve neprijatnosti, koristite samo intimnu kozmetiku koja sadrži mlečnu kiselinu, koja najbolje deluje na ta područja. Ako ste, međutim, iziritiralli kožu ovih delova, nemojte se upuštati u polni odnos. Alergijske reakcije može izazvati i krema, ulje za kupanje, lubrikant, kondom ili vaginalni kontraceptivni čepić.

Vulvodinija

Probali ste skoro sve što postoji, pa ipak nikako da se oslobodite bola i peckanja. Može da se desi da spadate u onaj broj žena koje pate od tkz. vulvodinije. Statistike govore da od ovog problema pati svaka peta žena. Radi se pre svega o neprijatnim osećajima tokom snošaja ili o neprekidnom peckavom bolu. Stručnjaci još uvek nisu u stanju da procene koji negativni faktor se krije iza ovog problema, pa je stoga i lečenje raznoliko. Kod mnogih žena dobro su se pokazali homeopatici, lekovito bilje ili tople kupke. Ali nije na odmet posavetovati se i sa ginekologom. U svakom slučaju, nemojte se tešiti time da kad ne ide, onda ne ide. Jer neće proći, ali se može pogoršati. A time se može pogoršati i vaš odnos prema vođenju ljubavi, što sigurno neće oduševiti ni vašeg voljenog.

Snaga mirisa

Ako je istina ono što se govori – da ljubav prolazi kroz želudac, onda vođenje ljubavi svakako prolazi kroz nos. Stoga nemojte potcenjivati snagu mirisa i neka vaša erotska predigra obuhvati i mirišljavu francusku kupku. Napunite kadu vodom, dodajte ulje za kupanje po svom ukusu i još nekoliko sitnica. Mogu to biti srca, zvezdice ili neke druge u vodi rastvorljive raznobojne drangulije koje se danas mogu dobiti u skoro svakoj bolje snabdevenoj parfimeriji. Pomoći će vam da, zajedno sa svećama, nabacite onu pravu atmosferu, a pored toga će vam i fino podmazati kožu. Uronite sa partnerom u vodu i upijajte neodoljiv miris ulja. Nemojte govoriti, samo zatvorenih očiju pijuckajte ono što oboje volite i dodirujte jedno drugo. Nastojte da sve izbacite iz glave i da ni na šta ne mislite. Posle petnaestak minuta ćete se osećati kao da ste u drugoj galaksiji. A da li ćete posle ovakve kupke završiti u krevetu ili ispred televizora, to već zavisi samo od vas.