diskus hernija vrata

Cervikalni sindrom predstavlja skup simptoma koji imaju različit uzrok, a ispoljava se kroz bol u ramenima, lopaticama i vratnom delu kičme. Neprijatnost i bol se može prenositi i na druge delove tela – duž kičme i nogu ili duž ruku.

Kičma je centralni deo koštano-zglobnog sistema i omogućava svaki pokret u telu. Vratni deo podnosi težinu glave od čak 5 kg i obezbeđuje normalno funkcionisanje gornjeg skeletnog sistema.

Upravo zbog svoje važne uloge, bol u vratnom delu kičme se manifestuje na čitavo telo i ugrožava normalno funkcionisanje.

Diskus hernija vrata je bolest savremenog društva

Moderan način života je doneo brojne deformitete kičmenog stuba koji se odražavaju i na vratni deo. Nepravilan položaj pri sedenju, sve manje fizičke aktivnosti, slabljenje mišića je učinilo da dolazi do upala tetiva, zglobova i problema sa kičmenim stubom.

Simptomi nisu samo uporna bo, već i ukočenost zglobova, trnjenje ruku, slabost u rukama, bol u potiljku i ograničeni pokreti. Oni variraju u zavisnosti od toga šta je uzrok za cervikalni sindrom. Diskus hernija vrata, uklještenje nerava i druge neurološke bolesti. Iako imaju slične simptome, lečenje započinje pravilnom dijagnostikom i fizijatrijskim pregledom.

Najbolji fizijatar u Beogradu za otkrivanje uzroka i propisivanje lečenja

Fizijatri će na osnovu opisa tegoba, pregleda i dodatnih dijagnostičkih procedura doneti odluku o daljem toku lečenja.

Ipak, najbolji fizijatar u Beogradu zna da se cervikalni sindrom leči kombinovanom terapijskom procedurom, a pacijentovo stanje se mora kontrolisati i tokom lečenja pa se terapija prilagođava i koriguje za najbolje rezultate.

Terapijski protokoli se propisuju individualno, u zavisnosti od dijagnoze i promena koje su nastale pa mogu da obuhvate usmerenu terapiju, kineziterapiju, masažu, dekompresiju kičme, ultrazvučnu terapiju i druge metode koje se individualno odobravaju za najbolje rezultate u svakom konkretnom slučaju.

Prevencija razvoja cervikalnog sindroma

Fizijatri mogu i da daju savet kako sprečiti razvoj bola u vratnom delu kičme, a pre svega kroz pravino vežbanje i očuvanje pokreta zglobova ramena i kičme.

Vežbanjem se i mišići jačaju pa će biti fleksibilniji i jači tako da izdrže pritisak i spreče upale. Lagano vežbanje i održavanje fleksibilnosti pokreta je izuzetno važno i biće savet za dugoročno očuvanje zdravlja gornjeg dela kičmenog stuba.

Preventivni fizijatrijski pregledi

Cervikalni sindrom je bolest modernog doba, ali svakako nije jedina. Ljudi previše sede i premalo se kreću, kičmu drže u nepravilnom položaju što dovodi do sve češćih pojava deformiteta pa je preventivni pregled ključan za očuvanje zdravlja mišićnog i koštano-zglobnog sistema.

Fizijatar je u mogućnosti da otkrije prve promene koje mi i ne osetimo pa da se kroz par smernica temeljnije izleči problem dok je u začetku. Na isti način se može delovati i na bol u vratnom delu kičme koji je u početku samo povremen i prolazan, ali se razvija u nešto opasnije.

Od cervikalnog sindroma boluje sve više ljudi, mahom mlađih koji imaju čak i 20 godina. Svaka pojava bola koji traje, pojačava se i ograničava pokret je signal za kontrolu i lečenje.

Fizijatri će prepoznati promene jednostavnim pregledom pa će preventiva dati bolje rezultate nego kasnije lečenje. Posetite fizijatrijski centar i započnite sa proverom svog zdravstvenog stanja.