Oštar bol i probadanje u grudima je postao jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se ljudi suočavaju ovih dana, a uzroci ne moraju uvek biti u vezi sa kardiovaskularnim sistemom.

Hronični bol u grudima i probadanje je jedan od najstrašnijih simptoma koje osoba može imati pošto se obično smatra signalom za srčani udar. Srećom, akutni bol u grudima nekada ne mora da se odnosi na neku vrstu problema sa srcem. Ponekad čak i doktori nisu u stanju da identifikuju stvarne uzroke oštrih bolova i probadanja u grudima, kao i da li su opasni po život ili ne. Uzroci hroničnog ili akutnog bola u grudima mogu poticati iz bilo kog dela tela, kao što su pluća, jednjak, želudac, mišići, kosti ili čak koža zbog složene distribucije nerava u telu.
bol u grudima
Probadanje u grudima – kardiovaskularni uzroci

Srčani udar prouzrokuje pritisak ili veliki bol u grudima koji može trajati nekoliko minuta. Bol se može prostirati i na vrat, leđa, vilicu, ramena i ruke (i to naročito levu ruku). Uz pomenuti bol u grudima, simptomi srčanog udara su i kratak dah, znojenje, vrtoglavica i mučnina.

Angina izaziva pritisak ili stezanje u grudima koji mogu trajati duže od nekoliko minuta. Javlja se usled fizičkog ili emocionalnog stresa koji vodi do ograničenog protoka krvi do srca.

Upala srčane kese (perikarda), poznata kao perikarditis, dovodi do naglog, probadajućeg bola u grudima. Osoba se može i osećati bolesno, kao i patiti od groznice ili visoke temperature.

Disekcija aorte je još jedan od razloga za oštri bol u grudima, gde se unutrašnji zid glavne arterije (aorte) cepa i propušta krv u pukotinu. Ovaj proces uzrokuje naglu, “cepajuću” bol u grudima i leđima.

Spazam koronarnih arterija izaziva ekstremnu nelagodnost u grudima jer se arterije koje snabdevaju srce krvlju grče privremeno stopirajući dotok krvi do srca.

Probadanje u grudima nekardijalni uzroci

Gorušica je nekardijalni uzrok oštrog bola u grudima. To je bolno peckanje koja se javlja iza grudne kosti i koje je u pratnji kiselog ukusa i osecćaja regurgitacije (vraćanja hrane u usta iz jednjaka ili želuca). Obično se dešava nakon obroka i može trajati i nekoliko sati.

Panični napad može biti još jedan razlog za bol u grudima i može biti propraćen palpitacijom, hiperventilacijom, obilnim znojenjem i nedostatkom daha.

Pleuritis je zapaljenje membrane (pleure) koja deli pluća od zida prsa. To izaziva jake bolove u grudima koji se naročito pogoršavaju kada osoba udiše ili kašlje.

Kostohondritis je stanje u kom hrskavica u grudnom košu na spoju rebara i sternuma (prsne kosti) postaje zapaljena. Odlikuje ga nagli i jak bol u grudima, pa osoba lako može pomisliti da ima srčani napad .

Ahalazija je poremećaj gutanja u kojem se donji sfinkter jednjaka ne otvara ispravno, ne dozvoljavajući hrani da prodre u želudac. Kao rezultat toga, hrana se vraća u jednjak, izazivajući bol u grudima.

Kada se tromb fragmentiše i odvoji, krvni ugrušak može da dospe u plućnu arteriju i time blokira protok krvi kroz pluća. Ovo stanje je poznato kao plućna embolija ili “plućni infarkt”, što takođe dovodi do naglog bola u grudima, otežanog daha ili gušenja.

• Probadanje u grudima može biti uzrokovan i stanjem poznatim kao kolaps pluća.Probadanje u grudima se karakteriše kao munjevito, sa postepenim rastom i dužim trajanjem. Do ovog stanja dolazi kada vazduh zauzima sav postojeći prostor između rebara i pluća, čime dolazi do delimičnog ili potpunog kolapsa pluća. Poznato i kao pneumotoraks, ovo hitno stanje nastaje usled povrede grudnog koša.

Plućna hipertenzija takođe može proizvesti probadanje u grudima. Ovo je stanje povišenog krvnog pritiska u krvnim žilama plućnog krvotoka (plućne arterije, vene i kapilari).

Herpes zoster je poremećaj izazvan virusom varičele koga odlikuju simptomi oštrog bola u grudima ili bolni plikovi na koži grudnog koša.

Žučna kesa ili problem sa pankreasom mogu biti još jedan razlog simptoma kao što su akutna bol u trbuhu koja se širi na grudi .

Upale mišića, grčevi jednjaka, povređena rebra ili priklješteni nervi su neki od drugih uzroka hroničnih ili akutnih bolova u grudima. Ako ikada osetite bilo kakvu vrstu akutnog bola kao što su probadanje, stezanje ili pritisak u grudima koji traje duže od nekoliko minuta i polako se prostitre na vaš vrat, ramena ili ruke – nemojte ga ignorisati – i tražite neophodnu medicinsku pomoć.