Endometrioza, jedan od najčešćih uzročnika ženske neplodnosti, postala je veoma rasprostranjena bolest. Prema procenama statističara, od nje pati skoro 89 miliona pripadnica lepšeg pola, a čak 60 odsto njih i ne zna da je ima, što je, u stvari, i najveći problem. Jer, iako je visoko-rizična, ona uglavnom ne ostavlja posledice ako počne na vreme da se leči. Zato, ako posumnjate da imate endometriozu, odmah se obratite ginekologu!

Šta je endometrioza?
Endometrioza je stanje pri kom ćelije endometrijuma (sluzokože materice) rastu van materice, na jajnicima, jajovodima, crevima, mokraćnoj bešici ili nekom drugom organu trbušne duplje. Takoreći, endometrioza je benigno metastaziranje sluzokože materice.

Koliko je, zaista, opasna?
Endometrioza ne ugrožava život, s njom se može normalno živeti, ali je veliki neprijatelj plodnosti. Ukoliko ne počne odmah da se leči, uzrokuje ciste na jajnicima, neprohodnost jajovoda, upalu karlice ili neki drugi ginekološki problem koji za posledicu može imati trajni sterilitet! Tokom menstrualnog krvarenja, kad nivo hormona padne, ćelije endometrijuma koje su van materice imitiraju menstruaciju: odvajaju se od svoje površine i uzrokuju krvarenja. Kako ta krv nema kuda da otekne, nastaju priraslice, ožiljci, iritacije i infekcije okolnih tkiva i organa.

Po čemu se prepoznaje?
Ovu bolest ne možete provaliti na osnovu simptoma, jer nastaje i napreduje podmuklo, bez specifičnih tegoba. Međutim, na nju treba da posumnjate ako imate bolne menstruacije, ako vas tokom odnosa probada u predelu jajnika, ukoliko pri mokrenju osećate peckanje ili teško praznite creva, ako vam se javljaju međumenstrualna krvarenja i ukoliko iz nepoznatih razloga ne uspevate da ostanete u drugom stanju.

Da biste sa sigurnošću utvrdili imate li endometriozu, morate se podvrgnuti laparoskopiji.

A kako se leči?
Endometrioza se leči na dva načina: medikamentoznom i operativnom terapijom. Ako se odlučite za prvi vid lečenja, moraćete pola godine piti kontraceptivne pilule kako biste izazvali prestanak lučenja estrogena i menstrualnih krvarenja, a samim tim podstakli atrofiranje endometričnih promena. A ukoliko izaberete radikalniju terapiju – hiruršku intervenciju, moraćete da se podvrgnete operativnoj laparoskopiji radi odstranjivanja endometrioznih žarišta i eventualnih priraslica. Mada, najpreporučljivija je kombinovana terapija.

Kakvi su rezultati lečenja?
Ako se terapija započne u ranom stadijumu, endometrioza ne ostavlja nikakve posledice po organizam. Ali ukoliko se počne lečiti tek u srednjem ili teškom stadijumu, neretko nastaju komplikacije i trajna oštećenja. Zato budite obazrivi – osluškujte telo i redovno idite na ginekološke preglede kako biste je na vreme otkrili.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *