Sigurno vam je poznata ova slika: dete se igralo s macom a na rukama su mu ostale ogrebotine. Roditelji tome ne pridaju značaj jer ranice izgledaju bezopasno. Ali, da li je baš tako?

Čak i kroz malu ranu maca lako može preneti infekciju i dete može oboleti od bartoneloze, bolesti mačjeg ogreba. Izaziva je bakterija bartonella, koju prenosi mačka, najčešće ogrebotinom, a ređe ujedom. Takođe, mogu je preneti i buve. Na ovo oboljenje često zaborave i sami lekari jer životinje-kliconoše, po pravilu, ne pokazuju nikakve simptome.
Rizične grupe

Bartoneloza je bolest predstavlja najveću opasnost za decu mlađu od deset godina. To se objašnjava slabijim dečjim imunitetom i njihovom spontanošću u kontaktu sa životinjama. Dete često čak i ne primećuje dodatnu ogrebotinu ili ujed, jer samo popunjava dugi spisak svojih “ratnih rana” zadobijenih u igri. I upravo preko povređene kože uzročnici bolesti ulaze u ljudski organizam. Patogeni mikrobi žive u usnoj duplji životinje, pa prilikom ujeda lako prodiru u krv deteta. Veliku opasnost predstavljaju i ogrebotine mačaka, jer životinjske pljuvačke ima na kandžama usled lizanja šapa. Zbog toga, bilo koja povreda koju mačka nanese detetu može biti uzročnik razvoja bartoneloze.

bartoneloza simptomi

Bartoneloza simptomi

u početku ne postoje simptomi bartoneloze: inficirani ujed postepeno se isceljuje i mališan se dobro oseća. Međutim, ovaj očigledni napredak ne traje dugo: već nakon tri do sedam dana detetu se javlja temperatura i otiču limfni čvorovi koji se nalaze u neposrednoj blizini ujeda.

Ukoliko je mačka ogrebala ruku deteta, otiču limfni čvorovi oko lakta i pod pazuhom, a ukoliko je povredila nogu, otiču limfni čvorovi kolena i prepona. Ti otoci ne sprečavaju kretanje, ne bole i zbog toga ne izazivaju probleme. Ali nakon toga dete dobija temperaturu, koja često dostiže 38-39°C, i može predstavljati pravu katastrofu. Ona se zadržava duže vreme, tri do četiri nedelje, a veoma se teško obara.

Istina, ovakvi simptomi bartoneloze sreću se ređe, ali važno je ukazati na opasnosti koje bolest nosi. U 70% slučajeva temperatura ne prelazi 38°C i ne traje duže od sedam do deset dana. Pored povišene temperature, može se javiti umor, opšta slabost organizma, glavobolja, bolovi u zglobovima, a u nekim slučajevima i gubitak apetita i osipi po koži.

Kada stara “rana” proradi

Veoma upadljiv simptom bartoneloze jeste upala već isceljene rane (ogrebotine ili ugriza). Mesto povrede kao da oživljava: u početku se pojavljuje crvena mrlja koja se brzo pretvara u mali žulj. Nakon nekoliko dana on puca i na tom mestu formira se manja rana, koja se postepeno prekriva koricom.

Lečenje

U slučaju bolesti mačjeg ogreba preporučuje se mirovanje, obilno uzimanje tečnosti, antipiretici za obaranje temperature i lokalni preparati koji smanjuju otok i upalu limfnih čvorova. Antibiotici se veoma retko prepisuju jer oni nemaju skoro nikakav efekat na uzročnike bartoneloze. Najvažnije je da se uvek radi na jačanju imuniteta, jer kad je on u stanju da se izbori sa infekcijom, bartoneloza će zaobići vaše dete odnosno brže i lakše se povući.

Prirodni lekovi koji pomažu

– Za blagotvorne moći nevena svi već znaju. Osim što regeneriše kožu on je i dezinfekciono sredstvo. Svežim sokom od cveta nevena potrebno je svakodnevno tretirati ranu.

– Hajdučka trava takođe je veoma efikasna pri zaceljivanju rana. Iz nje se cedi sok koji se pažljivo stavlja na mesto ogrebotine. Smanjuje upalu rane, zaustavlja jako krvarenje, sprečava pojavu gnoja.

– Odličan je i odvar od suvih cvetova kamilice (supena kašika na šolju ključale vode). Upotrebljava se kao oblog i sredstvo za ispiranje rana jer deluje umirujuće.

– Od velike pomoći je sok i “pire”od koprive koji se dobija gnječenjem svežeg lišće ove biljke. Njime možete ovlažiti tkaninu pa naneti na ogrebotinu. Obloga treba da se menja na svaka dva sata, do 10 puta dnevno.

– Ogrebotine koje su izazvale životinje stari Rusi tretirali su smolom jele, bora, smrče ili kedra. Ovim sredstvo svakodnevno su ali rane i za nekoliko dana one su se zacelile.

– Poznat po svojim lekovitim svojstvima jeste i sok od bokvice. Ima antiupalna svojstva, čisti od gnoja i ublažava bol. Sok stavite na sterilnu gazu, pa zatim na ranu. Nosite ga tokom čitavogdana i menjajte ga svežom oblogom tri puta dnevno u redovnim intervalima.
Napomena

Uprkos činjenici što se na prvi pogled ova bolest bartoneloza čini bezopasnom, ništa ne prepuštajte slučaju, pogotovo kada su deca u pitanju obavezno se javite lekaru i konsultujte ga pre primene bilo kakvih tretmana.