Paraziti u organizmu nisu nimalo bezazlena pojava, jer mogu izazvati opasne poremećaje, od opšte slabosti i malaksalosti do bolesti opasnih po život.

Budući da paraziti u crevima uzimaju hranljive materije i ometaju normalnu ishranu i napredovanje, naročito u slučaju zaraze kod dece, treba veoma ozbiljno shvatiti ovaj problem i preduzeti potrebne mere za lečenje.

Paraziti u organizmu stvaraju toksične supstance, koje štetno deluju na vitalne organe, a ukoliko ih ima u većem broju, mogu dovesti do zatvaranja crevnog kanala i uzrokovati ileus (zavezana creva) ili perforaciju creva, a posledično i upalu trbušne maramice.U pojedinim slučajevima mogu da izazovu astmu, psorijazu, ekcem, opstipaciju, proliv, hemoroide, bol u zglobovima i mišićima, alergije, anemiju, nesanicu, hronični umor i slabljenje imuniteta.Paraziti u organizam ulaze tako što se jaja ili učaureni mladunci parazita unose u organizam kroz usta preko i prljavih ruku ili neopranog povrća i voća, ili inficiranog mesa koje nije dovoljno termički obrađeno.Neke vrste parazita prenose i pojedine domaće životinje, pas ili mačka, pa uvek nakon kontakta s njima treba dobro oprati ruke.Paraziti se mogu nalaziti na koži i ispod nje, u ustima, očima, plućima, crevima i svim ostalim organima, u krvi, mišićima, mozgu…

paraziti u organizmu

Kako paraziti dospevaju u organizam ?

Loši higijenski uslovi najčešći su preduslov za zarazu parazitima (posebno neodržavanje lične higijene) a opasnost vreba i iz hrane, vode i zemljišta. Meso koje nije dovoljno pečeno, kuvano ili prženo najčešći je izvor zaraze.

Takode, opasni paraziti mogu se naći i u industrijskim mesnim prerađevinama, poput šunke, viršli, kobasica i sl.

Nedovoljno oprano voće i povrće takode je veliki izvor zaraze. Zarazu mogu preneti i domaće životinje, kao i insekti, pacovi i si. Ukoliko je majka zaražena, paraziti se mogu preneti na bebu tokom porođaja. Takode, u opasnosti su bolesne i stare osobe, ljudi s oslabljenim imunitetom, mala deca i trudnice.

Paraziti u organizmu simptomi

Prisustvo parazita u organizmu najčešće se otkriva preko stolice, kao i urina, sluzi i krvi ili biopsijom tkiva.

Takodje simptomi zaraze parazitima mogu biti: bubuljice, mrlje na koži, krti nokti, česte infekcije, upala jajnika ili prostate, malaksalost, miomi, pesak i kamenje u bubrezima, dijareja, nadutost, zatvor, alergije, bolovi u mišićima, malokrvnost, pad imuniteta, nervoza, nesanica, pa čak i neka teža oboljenja. Međutim, navedeni simptomi mogu biti znak i nekog drugog zdravstvenog poremećaja.

Beli luk i crvena paprika kao lek protiv parazita

Kao i u sprečavanju drugih zdravstvenih poremećaja, i u ovom slučaju važi pravilo da ne treba jesti više od tri obroka dnevno. Takode, u pauzama između njih pije se samo voda ili cedjeni sokovi od povrća i voća, i to 15 do 30 minuta pre jela. Crvena aleva paprika i beli luk odlična su pomoć u izbacivanju parazita, a naročito gljivičnih infekcija.

Prirodno lečenje

U suzbijanju parazita mogu pomoći napici na bazi nane i majčine dušice, jer ove biljke snižavaju nivo sluzi u organizmu i tako pomažu izbacivanje toksina iz tela. Pokazali su se naročito blagotvornim u slučaju upalnih procesa u organizmu koje izazivaju paraziti, kao i za izbacivanje glista iz digestivnog sistema. Može se koristiti i gorki pelen u malim količinama, ali pre upotrebe ove biljke obavezno se treba konsultovati sa stručnjakom.

Kako sprečiti zarazu

Pre konzumiranja ili pripremanja hrane, dobro operite voće i povrće, posebno peršun, celer i slične korenaste biljke, jer mogu sadržati parazite koji se teško odstranjuju. Najpre ih nekoliko puta potopite u vodu, a zatim ih isperite pod jakim mlazom. Temeljno pranje je neophodno jer se paraziti teško uočavaju golim okom, a njihova jajašca su potpuno nevidljiva. U frižideru čuvajte samo povrće i voće koje ste prethodno dobro oprali, kako se ne bi kontaminirale ostale namirnice.