Šta je policitemija ?

Policitemija je redak poremećaj krvi u kojem postoji povećanje broja svih krvnih ćelija, naročito crvenih krvnih zrnaca. Povećanje u količini krvnih ćelija čini krv gušćom. Ovo može dovesti do moždanog udara ili oštećenja tkiva i organa.

Gusta krv uzrok

Uzroci policitemije su primarni ili sekundarni. Kod primarne policitemije, abnormalnosti u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca mogu dovesti do povećanja količine eritrocita u krvi. Kod sekundarne policitemije, spoljašnji faktori vezani za proizvodnju eritrocita (na primer: hipoksija, apneja, određeni tumori) mogu rezultirati policitemijom.

gusta krv policitemija

Koji su uzroci primarne policitemije?

Primarna policitemija nastaje zbog stečene ili nasleđene genetske mutacije koja izaziva abnormalno visoke nivoe prekursore crvenih krvnih zrnaca. Primarna porodična i kongenitalna policitemija i policitemija vera su u ovoj kategoriji.

Policitemija vera je rezultat genetske mutacije koja se razvija tokom života. To nije nasledni genetski poremećaj. Zašto se to dešava kod datog pojedinca je nepoznato u većini slučajeva.

Lečenje

Poseban tretman za policitemiju će biti određen od strane vašeg lekara na osnovu:

– vaših godina, ukupnog zdravlja i medicinske istorije

– obima bolesti

– vaše tolerancije na određene lekove, procedure ili terapije

– očekivanja kada je u pitanju tok bolesti

Tretman može uključivati:

Flebotomija. Procedura koja podrazumeva uklanjanje krvi iz tela. U početku, to mora da se uradi često, obično svake nedelje.

Neki lekovi, uključujući hemoterapiju. Flebotomija ne može ukloniti trombocite efektivno, pa su lekovi terapija izbora ako imate opasno visok nivo trombocita.

Radijaciona terapija. Radijacija može pomoći da se potisne hiperaktivna koštana srž. Ova terapija pomaže da se smanji broj crveni krvnih zrnaca i održava protok krvi i gustinu krvi bliže normali.

Dakle, tretman za policitemiju generalno zavisi od uzroka.

U slučaju policitemije vere ili drugih primarnih sindroma policitemije, opcije lečenja su preciznije. Flebotomija (puštanje krvi iz tela) je najvažniji deo lečenja.

Nekoliko lekova je razmatrano u vezi sa flebotomijom da spreče abnormalnu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Većina ovih hemoterapeutskih lekova su povezani sa sporednim efektima i njihova upotreba je bila kontroverzna i ograničena.

Pacijenti visokog rizika mogu zahtevati više specijalan tretman, koji se zasniva na upotrebi leka hidroksiurea ili interferon alfa. U pacijente visokog rizika spadaju oni koji imaju:

– istoriju prethodnih krvnih ugrušaka

– više godina starosti

– visoki krvni pritisak

– dijabetes.

Hidroksiurea potiskuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ovo umanjuje rizik za stvaranje ugrušaka, ali povećava rizik od leukemije.

Interferon alfa pomaže u sprečavanju ugrušaka, ali je skup i ima visok rizik od groznice i gripa. Pacijenti sa tiroidnim i/ili mentalnim poremećajima treba da izbegnu ovaj lek.

Kod pacijenata sa sekundarnom policitemijom, cilj je da se tretira osnovni uslov. Na primer, kod pacijenata sa plućnim ili srčanim bolestima sa hipoksijom, odgovarajuće upravljanje ovim uslovima, zajedno sa dodacima kiseonika, se generalno savetuje.

Lekovi za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka

Obično se za lečenje blažih slučajeva policitemije koriste lekovi za razređivanje krvi.

Ako imate policitemiju, uzimanje aspirina u malim dozama može da pomogne u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka i smanjuje rizik od ozbiljnih komplikacija.

Opcije lekova za razređivanje krvi su još i heparin i varfarin.

Prirodni lekovi za razređivanje krvi

Postoje određeni prirodni lekovi za razređivanje krvi, koji mogu pomoći u tretmanu policitemije, odnosno bolesti koja se naziva i gusta krv.

Beli luk

Beli luk je prirodni lek koji se koristi u nizu tretmana. Biljka ima specifična svojstva protiv koagulacije (zgrušavanja) krvi i delotvorna je opcija tretmana za policitemiju. Beli luk pomaže da se razredi krv i sprečava stvaranje ugruška koji su često povezani sa ovim stanjem.

Cimet

Cimet sadrži kumarin, supstancu koja deluje kao snažan antikoagulans. Budite oprezni kada koristite cimet kao prirodni lek za razređivanje krvi. Neke studije su pokazale da dugoročno konzumiranje cimeta u hrani, uključujući i hleb i čajeve na bazi cimeta, može izazvati oštećenje jetre.

Aleva paprika

Aleva paprika može imati snažan efekat na razređivanje krvi u vašem telu zbog visokog iznosa salicilata. Aleva paprika se može uzeti u kapsulama ili jednostavno da se koristi kao začin za hranu. Pored razređivanja krvi, aleva paprika može sniziti krvni pritisak i poboljšati cirkulaciju.

Vitamin E

Hrana bogata vitaminom E, koji takođe ima osobine protiv zgrušavanja krvi, može da deluje kao razređivač krvi. Dobri izvori vitamina E su najviše orašasti plodovi, proizvodi od celog zrna pšenice, kao i nekoliko tamno zelenog povrća.

Ishrana

Dok ne postoji posebna ishrana koja može da pomogne u lečenju policitemije ili guste krvi, preporučljivo je da ograničite unos natrijuma.

Uravnotežena ishrana je važna za održavanje normalne težine za osobe sa policitemijom. Uravnotežena ishrana ima za cilj da vam pruži pravi iznos kalorija, proteina, vitamina i minerala koji vašem telu trebaju da funkcioniše pravilno uz održavanje zdrave telesne težine. Vaš lekar ili nutricionista vam mogu pomoći da utvrdite svoje individualne potrebe.

U principu, uravnotežena ishrana sadrži niz hranljivih materija iz hrane iz svake od grupa namirnica, uključujući voće, povrće, integralne žitarice, proteine i nisko-masne mlečne proizvode.Pored uravnotežene ishrane, takođe treba da obratite pažnju na unos soli. Vaš povećan obim krvi povećava rizik od visokog krvnog pritiska. Ograničavanje unosa natrijuma može pomoći da bolje upravljate svojim krvnim pritiskom. Prvi korak u smanjenju unosa natrijuma je da se zaustavi dodavanje soli u hranu tokom kuvanja i za stolom. Drugo, trebalo bi da ograničite unos prerađene hrane koja je bogata natrijumom, kao što su slanina, suhomesnati proizvodi, kobasice, zamrznuta jela i supa. Umesto toga, uključite više sveže, celovite hrane pripremljene kod kuće sa začinima koji nisu slani.

Ako ste prošli flebotomiju kao oblik lečenja za policitemiju, možete brinuti o nedostatku gvožđa. Međutim, dok vaša krv može imati manje gvožđa nego što je normalno, ljudi sa policitemijom ne pate od tipičnih znakova nedostatka gvožđa. Pored toga, izazivanje hroničnog stanja nedostatka gvožđa može da pomogne ljudima sa policitemijom da se smanji proizvodnja krvi.