Uzrok najvećeg broja problema sa nožnim noktima jesu gljivične infenkcije. Međutim, najbolji lek protiv gljivica na nožnim noktima može se lako dobiti odgovarajućom higijenom i kućnim lečenjem. Neki od najefikasnijih kućnih preparata za lečenje kod kuće su nanošenje na inficirani nokat sirćeta, ulja čajevca, hidrogen peroksida, mešavine origana i maslinovog ulja, Vicksa, Listerina, alkohola, paste od šafrana, jogurta, soka od limete i kriški crnog luka.

Gljivice na noktima, medicinski naziv onychomycosis, je čest problem koji pogađa milione ljudi širom sveta. Iako se mogu javiti i na noktima ruku i na noktima nogu, primećeno je da se najveći broj inekcija javlja na nožnim noktima. Glavni razlog za ovo su vlaga i mrak u kojima se nožni nokti najčešće nalaze, što predstavlja idealne uslove za razmnožavanje gljivica kao što su dermatofite i kvasac. Podaci pokazuju da oko 12-15% Amerikanaca pati od gljivičnih infekcija na nožnim noktima.
gljivice na noktima
Uzroci i simptomi gljivica na nožnim noktima

Gljivice na nožnim noktima češće se javljaju kod odraslih, a rezultat su kako naslednih tako i faktora okoline. Stoga, mnogo češće, gljivice na nožnim noktima se javljaju kod članova porodice koji imaju predispozicije za njih. Neki od faktora rizika za njihov razvoj su uzrast, nošenje uske obuće, neodgovarajuća higijena noktiju na nogama i često izlaganje nožnih noktiju vodi i vlažnim uslovima. Kada se pojave gljivična infekcija, nastaju bele i žute tačke ispod inficiranog nokta. Kako infekcija napreduje, dolazi do obezbojavanja nokta i pojave drugih simptoma kao što su zadebljanje nokta i iskrzale ivice.

Slično bilo kom drugom zdravstvenom problemu, rana dijagnostika i pravovremeno lečenje su neophodni, kako bi se sprečile dalje komplikacije. Kako bi se isključila druga slična stanja, kao što je psorijaza, doktor može ispitati krhotine inficiranog nokta i druge simptome gljivične infekcije. Ukoliko se potvrdi da je u pitanju gljivična infekcija, potrebno je uzimati prepisane lekove za kožu i oralnu upotrebu.

Domaći lekovi za lečenje gljivica na nožnim noktima

Ponekad, gljivice na noktima nogu je teško lečiti, pogotovo kada se infekcija proširi u dubinu ispod nokta. Kada se inficira jedan nokat, brzo dolazi do širenja infekcije na susedne nokte. Pozitivna stvar je da odlično reaguje na različite preparate napravljene kod kuće. Međutim, treba imati u vidu da je kućno lečenje potrebno početi odmah nakon pojave infekcije. Predstavljamo vam neke od efikasnih domaćih lekova, koje možete da primenjujete kod kuće:

Hidrogen peroksid

Jedan od dokazano najboljih kućnih lekova je 3% hidrogen peroksid. Ukoliko koristite koncentrovani hidrogen peroksid, potrudite se da ga razblažite jednakom količinom tople vode. Natopite inficirani nokat u rastvor razblaženog hidrogen peroksida oko 20 minuta, najmanje dvaput dnevno, sve dok gljivice potpuno ne nestanu. Ne zaboravite da dobro osušite nokte na nogama posle svakog natapanja.

Sirće

Sirće, kiselina za domaćinstvo,koristi se za lečenje gljivica na noktima nogu. Ukoliko je moguće, koristite jabukovo sirće, umesto običnog belog sirćeta za natapanje inficiranih noktiju. Sipajte u lavor jednaku količinu jabukovog sirćeta (ili bilo kog drugog sirćeta) i vode i potopite stopala u ovaj rastvor oko 20-25 minuta. Temeljno osušite nokte nakon toga. Ukoliko primenjujete ovo dvaput dnevno, iskorenićete gljivice.

Ulje čajevca

Još jedan potencijalni domaći lek za uklanjanje gljivica na noktima je nanošenje koncentrovanog ulja čajevca na inficirani nokat. Pošto ulje čajevca prirodno ima antigljivično i antiseptičko svojstvo, redovno nanošenje ovog ulja na inficirano područje ubrzaće proces izlečenja. Za još bolje rezultate, pomešajte jednake količine ulja čajevca i maslinovog ulja i time trljajte inficirani nokat.

Origano i maslinovo ulje

Uzmite dve kapi esencijanog ulja origana i jednu supenu kašiku maslinovog ulja i pomešajte ih. Nanosite ovu mešavinu na inficirani nokat bar dvaput dnevno. Jako antigljivično, antibakterijsko, antivirusno, antiseptičko i antiparazitno svojstvo esencijalnog ulja origana izlečiće gljivice na nožnim noktima u roku od 2 do 3 nedelje.

Vicks inhalator

Možete da utrljavate Vicks na inficirani nokat, kako biste sprečili širenje infekcije na susedne nokte. Iako Vicks ne može da vam pomogne da iskorenite gljivice na noktima, mnogi ga koriste za održavanje noktiju zdravim, tako što ga nanose nekoliko puta u toku dana.

Listerine tečnost za ispiranje usta

Listerine tečnost za ispiranje usta je takođe efikasan domaći lek za gljivice na nogama. Možete da potopite inficirane nokte u ovaj antiseptički rastvor otprilike 15-20 minuta dvaput dnevno. Nakon potapanja, peškirom dobro osušite nokte, kako biste izbegli vlagu. Na ovaj način, efikasno ćete prevaziti simptome gljivica na nožnim noktima.

Alkohol

Umočite kuglicu od vate u alkohol i trljajte njom inficirani nokat tri puta dnevno. Ukoliko je moguće, možete i da potopite inficirani nokat u alkohol oko 20 minuta, a nakon toga dobro osušite stopala čistim peškirom. Ponavljanje ovoga dva puta dnevno pomoći će vam da se oslobodite gljivica u roku od par nedelja.

Šafran

Šafran (u čistom obliku) je prirodni antiseptik koji pomaže u uništavanju gljivica. Napravite pastu od šafrana dodajući nekoliko kapi vode. Nanosite je na inficirani nokat dva puta dnevno. Držite pastu na noktu 25-30 minuta i isperite toplom vodom. Osušite nokte i stopala peškirom i temeljno obrišite papirnim ubrusom.

Jogurt

Sastojci koji se nalaze u jogurtu pomažu u lečenju gljivica nožnih noktiju. Utrljajte malo jogurta na inficirani nokat i ispod nokta koliko god možete da priđete. Ostavite ga 20-25 minuta i temeljno isperite. Osušite nokte peškirom kako biste izbegli stvaranje vlage. Ukoliko je došlo do prebojavanja nokta, nakapljite nekoliko kapi soka limete u jogurt i sledite istu proceduru.

Crni luk

Trljanje kriškama crnog luka je još jedan od mogućih kućnih lekova za gljivice. Oljuštite crni luk i isecite ga na kriške; trljajte inficirani nokat kriškom luka oko 10 minuta. Isperite vodom i osušite peškirom nakon pranja.
Pored ovih kućnih lekova za gljivice na noktima nogu, čistoća i redovan pedikir su neophodni. U stvari, ovi kućni lekovi deluju samo uz odgovarajuću higijenu. Ukoliko se simptomi pogoršaju nakon primene ovih kućnih lekova, preporučujemo da se posavetujete sa odgovarajućim lekarom.
I nakon lečenja gljivica nožnih noktiju, postoji mogućnost vraćanja infekcije, naročito ako se ne pridržavate odgovarajuće nege noktiju. U svakom slučaju, prevencija gljivične infekcije noktiju je najbolji metod za izbegavanje ponovljene infekcije. Zdravim navikama kao što su nošenje udobne obuće, nošenjem sandala na javnim mestima (bazeni, tuševi), izbegavanje deljenja čarapa, obuće i ličnih stvari, pozitivno se utiče na prevenciju gljivičnih infekcija nožnih noktiju.