Konjuktivitis crvenilo očiju lečenje prirodnim preparatima

Očni problemi—Ishrana za zdrave oči—
Konjuktivitis crvenilo očiju lečenje prirodnim preparatima
Oči su ogledalo stanja zdravlja celog organizma. Pojavama noćnog slepila, zapaljenja, konjuktivitisa, otežane adaptacije i drugih smetnji doprinosi i nedostatak vitamina A (retinola) i B2 (riboflavina). S toga je potrebno u ishrani obezbediti dovoljno ovih namirnica: riba, džigerica, bubrezi, jaja, sirevi, maslac, mleko, kvasac, zeleno lisnato povrće i povrće i voće sa žutom bojom mesa (šargarepa, bundeva, kajsija, pomorandža i dr.).

Najnovija istraživanja u SAD pokazala su da oni koji redovno u jelovniku imaju zeleno lisnato povrće (spanać, kelj, prokelj) kao i povrće i voće bogato karotinima ređe oboljevaju od pojave makularne degeneracije u starijem dobu. Istraživanja su pokazala da prehrambeni faktor uopšte, kao i tzv. antioksidansi iz hrane (vitamin C, E) mogu da zaštite makulu ”žutu mrlju” koja omogućava ljudima da vide i sitnije detalje.

U ishrani treba izbegavati namirnice koje sadrže aditive (konzervansi, boje, veštačke arome), jer hemijski proizvodi lako oksidišu što dovodi do preranog starenja svih organa, naročito očiju. Treba se pridržavati principa zdrave ishrane, a alkoholna pića koristiti umereno, jer alkohol izaziva sušenje sočiva i stvara smetnje u kapilarima očiju. Ne treba jesti suviše masna jela i suvomesnate, a naročito salamurene proizvode. Pušenje takođe šteti, jer nikotin ometa funkcije suznih žljezda.

Čuveni engleski oftalmolog dr N. Vgaip vršeći istraživanja uticaja ishrane na lečenje katarakte došao je do zaključka da se ova bolest može lečiti i ishranom bogatom A, B2 i C vitaminima,on tvrdi da je moguće lečiti glaukom i kataraktu pravilnom ishranom koja obezbeđuje dovoljno karotina, vitamina B1, b2, B6, b12 i C, kao i cinka. Ovo sve pod uslovom da se ne koriste alkoholna pića u većim količinama, kao i da se ne puši. Alkohol uništava nabrojane vitamine i cink, a pušenje vitamin C.

Ribe, zbog sadržaja masne kiseline ”Omega-3”, mogu biti od velike koristi protiv glaukoma i povišenog pritiska očnog dna.

Na jačanje vida i protiv zamora i upale očiju može se uticati i prirodnim sredstvima.

Receptura za lečenje
-Po 2 česna belog luka jesti svakodnevno u trajanju od nedelju dana, ili 200 g belog luka sitno iseckati, staviti u čistu flašu i naliti
sa litrom rakije, držati 10 dana da odstoji, a zatim uzimati u vidu kapljica na kocki šećera.

-Piti sok ili vino od borovnice i to po 1 dl tri puta pre svakog obroka, u trajanju od 10 dana. Sledećih 10 dana piti istu količinu soka, ali sa dodatkom limunovog soka i meda, i to posle jela.

-Što češće jesti salatu od paprika začinjenu jabukovim sirćetom i jestivim uljem, uz dodatak malo morske soli.

-Piti šolju-dve čaja spravljenog od kašike sitno iseckanog lista peršuna u 2 dl vode, kuvanog 2 minuta od momenta ključanja.

-Umivati oči u morskoj vodi ili sa blagim rastvorom morske soli. Korisno je i zatvorene oči ispirati 20 puta toplom, a potom 20 puta hladnom vodom.

-Sok od jednog limuna sipati u čašu vode i sa tim rastvorom umivati oči 2 puta dnevno ili 30 g meda kuvati u 3 dl vode, prohladiti i umi-vati oči.

-Uzeti 2 kašike kamilice ili zovinog cveta i izručiti u 3 dl ključale vode, ostaciti 2 sata poklopljeno, procediti, natopiti vatu i brisati očne kapke nekoliko puta na dan.

-Uzeti 2 kašike mešavine isitnjenog korena i lišća peršuna i cveta kamilice, preliti sa pola litre ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i tom tečnošću 2 do 3 puta dnevno ispirati oči u trajanju od nekoliko minuta. Ovo ponavljati 7 dana uzastopno.

-Naribanu svežu jabuku priviti na zatvorene kapke, oblog držati sat-dva dok se pacijent odmara, a zatim isprati hladnom vodom. Za to vreme treba piti sok od jabuke.

-Ispiranje čajem kod zapaljenja očiju: mešavinu od po 25 g lišća maline i belog sleza preliti sa 7 dl ključale vode, kuvati na laganoj vatri dok se tečnost ne svede na trećinu. Kada se prohladi procediti i koristiti za ispiranje očiju.

-Ispiranje mlakim čajem od peršuna više puta dnevno: 2 kašike isitnjenog peršunovog lista kuvati u 3 dl vode u trajanju oko 5 minuta. Korisno je i uveče staviti oblog od svežeg i dobro opranog lista peršuna.

Crvenilo očiju
Ako kapci ili oči pocrvene od umora dobro je umivanje i obloga čajem od kamilice, nane, mirođije ili rastvorom borne kiseline.
Konjuktivitis
Zapaljenje sluznice koja pokriva oko. Bolesnik oseća peckanje bez dubljeg bola i ima osećaj da je strano telo na oku. Svetlost mu takođe smeta. Vežnjača je crvena i otečena, a sekrecija pojačana. Sekret lepi trepavice i kapak, naročito ujutru, posle spavanja.

Umivanje očiju u mlakoj vodi sa malo dodate soli je korisno. Treptati nekoliko puta u takvoj slanoj vodi. Hladna obloga preko zatvorenih očiju deluje umirujuće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *