ultrazvuk dojke1

U okviru redovnih ginekoloških kontrola, koje bi svaka pripadnica nežnijeg pola trebalo da vrši u određenom periodu, preporuka je zakazati i ultrazvuk dojke. Jednom u toku godinu dana je opšta preporuka stručnjaka i za ejdan i za drugi pregled.

Ne treba zaboraviti da je uvek bolje sprečiti nego lečiti, tako da prevencija igra ključnu ulogu u zdravlju žena, pa se u tom smislu preporučuje uz redovne ginekološke preglede, na godišnjem nivou vršiti i ultrazvuk dojke, bez obzira da li će se neka dama odlučiti da na taj pregled ode u državnu instituciju ili u neku od brojnih privatnih ginekoloških ordinacija.

Koliko često treba raditi ultrazvuk dojke?

Ukoliko je stanje zdravlja jedne žene na optimalnom nivou, redovni ginekološki pregledi, kao i ultrazvuk dojke se preporučuju na godišnjem nivou. Ipak, u zavisnosti od toga kako preporuči nadležni ginekolog, zavisiće i da li je taj pregled dobro raditi češće ili ređe.

U principu se uvek preporučuje prilikom uočavanja bilo kakvih promena na tom delu tela, u što kraćem roku zakazati ultrazvuk dojke, te obaviti pregled na vreme.

Kada se preporučuje ultrazvuk dojke?

Iako je dobro ovaj pregled raditi uz redovan ginekološki, koji se praktikuje jednom godišnje, postoje situacije kada se neizostavno treba izvršiti i ultrazvuk dojke. U pitanju je tehnika koja omogućuje nadležnom lekaru da na vreme otkrije različite promene u tkivu dojke, te da na taj način spreči razvoj najteže bolesti.

Ultrazvuk dojke se preporučuje i kod žena koje su mlađe životne dobi, odnosno kod trudnica. Vrlo je važno napomenuti da za razliku od takozvanog mamografa, ultrazvuk predstavlja aparat koji ne emituje zračenje, pa je u tom smislu uvek bolje uraditi ultrazvuk dojke na vreme, nego mamografiju, mada naravno ima situacija kada je neophodno i taj pregled izvršiti, a sve u skladu sa preporukama lekara.

U slučaju da je utvrđeno postojanje ciste na dojkama ili da postoje promene na limfnim čvorovima koji se nalaze u blizini, odnosno kada je potrebno eventualno izvršiti biopsiju, svakako se preporučuje ultrazvuk dojke.

Postoji još jedna situacija kada je ova tehnika bolja nego mamografija, a to je kod pacijentkinja, čije tkivo na dojkama je naročito gusto. Naime, radi se o tome da kod pripadnica nežnijeg pola, u čijim dojkama je tkivo posebno gusto, aparat poput mamografa nije u mogućnosti da dobro pokaže sve promene na tkivu, pa se svakako u tim slučajevima preporučuje ultrazvuk dojke.

Na koje simptome treba obratiti pažnju?

Mada je dobro i poželjno na godišnjem nivou jednom raditi ultrazvuk dojke, postoje situacije, odnosno simptomi koji neizostavno dovode do toga da treba što pre zakazati ovaj pregled.

Najčešće, ukoliko pripadnica nežnijeg pola otkrije u svojim grudima, odnosno ima određena mesta ili delove koji su posebno osetljivi, savetuje se da zakaže ultrazvuk dojke. Takođe, nadležni lekar će prilično izvesno jednj dami i preporučiti da ode na ovaj pregled ukoliko postoji određena promena ili na bradavici ili na koži na grudima, odnosno ako se pojavi iscedak iz bradavice, jer su to sve simptomi kada je neophodno uraditi ultrazvuk dojke, kako bi na vreme bile ustanovljene eventualno sve promene i mogla da bude propisana terapija.