Neretko se viseće bradavice ili fibromi mešaju sa, da tako kažemo običnim bradavicama.

Međutim, razlika među njima je vrlo upadljiva, budući da su viseće bradavice, to jest fibromi na prvom mestu glatki i sitniji, ali svakako se savetuje da pre nego što započnete neki od tretmana za uklanjanje ovih izraslina zatražite savet od stručne osobe, kako biste bili sigurni da su u pitanju viseće bradavice, odnosno fibromi.

Viseće bradavice – fibromi

Viseće bradavice ili fibromi se, praktično mogu javiti kod svake osobe, mada se procentualno češće javljaju kod osoba koje imaju višak kilograma, te kod osoba starijih od 60 godina, kao i kod onih u čijem organizmu je prisutan hormonski disbalans. To, naravno ne znači da ih i osobe u drugim životnim dobima, te osobe koje nemaju problem sa viškom kilograma ili radom hormona ne mogu imati.

Oni se mogu javiti na bilo kom delu tela, ali se ipak u većini slučajeva javljaju na vratu, kapcima, ispod pazuha i dojki, te na preponama.

visece bradavice

Često se može čuti pitanje da li su viseće bradavice ili fibromi isto što i tumori, te da li je potrebno raditi dodatne analize prilikom njihovog odstranjivanja. Ali, zapravo ovo su samo neprijatne izrasline na koži, te mahom ne postoji bojazan da se od njih mogu razviti ozbiljnija kožna oboljenja.

Osim što neprijatno izgledaju, viseće bradavice ili fibromi ne bi trebalo da izazovu nikakve posledice, osim ukoliko se svakodnevno iritiraju trenjem odeće, pa se može dogoditi da prokrvare. Ovo se naročito često događa ukoliko su viseće bradavice, to jest fibromi prisutni na vratu, pa se taru o okovratnike.

Ukoliko se, pak preseče dovod krvi do njih, može se dogoditi da postanu crne, a potom i da otpadnu. Pa je upravo to i jedan od najčešćih načina lečenja u kućnim uslovima, a dovoljno je da ih jako stegnete sterilnim hirurškim koncem. Vrlo brzo one postaju crne, budući da je prekinut dotok krvi do njih i nakon samo par dana otpadnu.

Viseće bradavice ili fibromi se uglavnom otklanjaju hirurškim putem, mada postoje i različiti melemi na biljnoj bazi koji pomažu u njihovom otklanjanju.

Jedan od boljih prirodnih lekova, koji se često preporučuje za uklanjanje viseći bradavica, to jest fibroma je dobra stara čuvarkuća, odnosno sok od ove biljke koji je dovoljno naneti na delove na kojima se fibromi nalaze. Tu je i mleko od smokve, koje se takođe preporučuje i kao odličan prirodni lek za uklanjanje bradavica, ali i mast na bazi propolisa.

Svakako, ako želite trajno da se rešite ovih neprijatnih izraslina na koži, trebalo bi da razmislite o medicinskim metodama uklanjanja, kao što su laser i radiotalasi. Naravno, uvek je bolje najpre isporbati sve dostupne prirodne lekove, pa tek onda započeti medicinski tretman.

U zavisnosti od količine rasprostranjenisti fibroma, te regije na kojoj se viseće bradavice nalaze, zavisiće i preporuka lekara o načinu uklanjanja. U principu, medicinski tretman uklanjanja visećih bradavica je malo bolan, a posle njihovog uklanjanje se pojavljuju krastice.

U svakom slučaju, nakon specijalističkog pregleda dermatologa, te konsultacije sa njim o preporučenom tretmanu, donesite odluku da li ćete prihvatiti savet ili ne, budući da viseće bradavice ili fibromi ne mogu da naškode vašem zdravlju, ali mogu itekako da utiču na to koliko ste zadovoljni sopstvenim fizičkim izgledom, pa je to ujedno jedan od osnovnih razloga zbog koga se pribegava njihovom skidanju.