Promene na dojkama-Kod većine žena dojke su simetrične – imaju istu veličinu i oblik, a pred menstruaciju, usled oscilacije hormona, blago otiču i postaju osetljive i bolne. Međutim, pored ovih, normalnih promena, mogu se javiti i one atipične promene, poput asimetrije, ispucalih bradavica, iscetka, kvržica i povećane maljavosti. Naravno, ovo su najčešće bezopasne pojave, ali kako ponekad ukazuju i na ozbiljnije poremećaje, veoma je važno da ih primetite na vreme i odmah potražite lekarski savet.
promene na dojkama
Asimetrične grudi
Asimetrija grudi podrazumeva razliku u obliku i veličini leve i desne dojke, a najčešće je urođena. Može se javiti u pubertetu, pod dejstvom hormona, a s vremenom razlika nestaje i dojke postaju manjeviše jednake.
Kada da se zabrinem? Naglo uvećanje dojke i promena njenog oblika može ukazivati na tumor ili druga oboljenja, pa ako uočite ovakve promene, obratite se lekaru.
Šta činiti? U slučaju da je specijalista otklonio sumnju na ozbiljna oboljenja, asimetrija se može korigovati grudnjacima s podesivim jastučićima ili hirurškom intervencijom. Ako ne remeti ženin život i ne stvara joj psihološke probleme, korektivni zahvati nisu potrebni. Ukoliko vas muči sličan problem, važno je da zapamtite da su najlepše grudi-zdrave grudi,makar bile različite veličine.

Bolovi u dojkama
Blaga napetost i bol u dojkama koji se javljaju kao posledica predmenstrualnog sindroma -sasvim su normalna pojava i prolaze bez terapije, kad počne menstruacija i opadne nivo hormona koji izazivaju tegobe.
Kada da se zabrinem? ukoliko se javi oštar, tup, probadajuć ili pulsirajuć bol koji traje nakon menstruacije, obavezno se obratite lekaru. Ove promene na grudima u većini slučajeva potpuno je bezazlene: može biti posledica nošenja neodgovarajućeg grudnjaka ili neudobnog položaja u snu. Ipak, ponekad je uzrokovan upalnim procesima u dojkama, povredama, a mogu ga stvarati i bolovi u mišćima grudnog koša (mialgia), te bol nerva u predelu grudnog koša (neuralgia). Bol u grudima retko je primarni simptom karcinoma i javlja se tek u poodmakloj fazi, kada je žena najčešće već svesna da boluje od ove opake bolesti.
Šta činiti?
Ukoliko su posledica PMS-a, bolovi se mogu ublažiti kontraceptivnim pilulama koje prepisuje lekar, ali i pravilnom ishranom (manje slatkiša, kofeina i energetskih napitaka). Takođe, pomoći će i nošenje adekvatnih grudnjaka. Ako ne možete odrediti osećate li bol u dojci ili u nekom drugom delu grudnog koša, veoma je važno da se javite lekaru na pregled, jer je možda reč o nekom oboljenju srca ili pluća.

Iscedak
Budući da je dojka žlezda i da mlečni kanali sadrže tečnost i proteine, pojava male količine žućkastog, providnog ili beličastog sekreta iz bradavica nije neuobičajana promena, a uzrok je najčešće dobroćudne prirode. Kod žena koje su dugo dojile iscedak se može javljati i nekoliko godina nakon prestanka laktacije.
Kada da se zabrinem? Gust, žutozelen iscedak, s tragovima krvi (boja takvog sekreta varira od bledoroze do potpuno crvene, braon ili crne), može ukazivati na upalne procese u dojkama, ali i benigne ili maligne tumore.
Šta činiti? Ako niste u drugom stanju ili periodu laktacije, iscedak je signal da se obratite lekaru, koji će vas uputiti na analizu brisa da bi isključio mogućnost infekcije. Ako se sekret luči iz bradavica obeju dojki, najverovatnije će zatražiti analizu nivoa prolaktina kako bi utvrdio imate li galaktoreju, problem koji je najčešće posledica promena na hipofizi. Ukoliko je nivo prolaktina povišen, a pritom na snimku lobanje ili na skeneru i magnetu nije identifikovan neki od tumora hipofize, uz konsultaciju s endokrinologom uvodi se terapija za sniženje nivoa prolaktina. Ako isedak nije posledica infekcije ili galaktoreje, u konsultaciji s onkologom rade se mamografija i ultrazvuk.

Ispucale bradavice na dojkama
Naprsline i ranice na bradavicama javljaju se u vreme laktacije, a najčešće su znak da beba ne sisa na pravilan način.
Kada da se zabrinem? Ova pojava retka je kod žena koje ne doje, ali ako bradavice ipak ispucaju, uzročnik može biti neki upalni proces.
Šta činiti? Dojke što češće treba da budu otkrivene, jer će izloženost vazduhu pospešiti sušenje.Bradavice isperite toplom vodom, ne brišite upaljeno mesto peškirom ili sunđerom i izbegavajte upotrebu preparata koji isušuju kožu (sredstva na bazi alkohola, šamponi, sapuni…). Ukoliko ispucala bradavica jako boli i krvari, koristite se pumpicom za izmlazanje.

Pojačana maljavost
Većina žena ima sitne dlačice oko bradavica, kdje se javljaju pod uticajem polnih hormona u pubertetu i u trudnoći, dok u menopauzi obično prestaju da rastu.
Kada da se zabrinem? ukoliko se odjednom pojavi mnogo dlaka, obavezno se javite lekaru. Problem može biti posledica sindroma policističnih jajnika (u tom slučaju udružen je s poremećajem menstrualnog ciklusa, gojaznošću i pojavom akni) ili narušenom funkcijom štitne žlezde. Tek kada stručnjak isključi moguće bolesti, razmišljajte o uklanjanju dlačica.
Šta činiti? Dlačice uklanjajte dezinfikovanom pincetom, nakon tuširanja, kada su pore otvorene, ili ih skratite makazicama. Pre nego što se odlučite na ovaj korak, razmislite je li to zaista neophodno. Uglavnom su to nežne i meke dlačice, koje možda samo vi vidite, dok ih partner i ne primećuje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *