bol ispod dojke

Bol ispod desne dojke može da bude posledica problema sa organima koji su smešteni na desnoj strani trbušne duplje. Zdravstvena stanja povezana sa jetrom, pankreasom, žučnom kesom ili bubrezima mogu da budu faktori koji izazivaju bol ispod desne dojke. U ovom tekstu ćemo vam dati informacije o najčešćim uzrocima bola ispod desne dojke.

Uzroci bola ispod desne dojke

Bol ispod desne dojke može da bude povezan sa povredom ili stanjem usled koga dolazi do upale kostiju, mišića ili hrskavice u grudnom košu. Ponekad je veoma teško odrediti tačno mesto porekla bola.

Ako osećate bol u rebrima ispod dojke – može da nastane usled bolnih interkostalnih mišića (spoljnjih međurebrenih mišića), mišićnih grčeva, naprslih rebara, upale kostalne (rebarne) hrskavice, refluksa želudačne kisleine, upale plućne maramice, viška gasova itd.

Ponekad se bol oseća u regiji koja nije na mestu porekla bola ili zoni stimulusa.

bol ispod dojke

Može da potiče od pankreasa, žučne kese, jetre ili desnog bubrega jer su ovi organi smešteni u desnom gornjem kvadrantu trbušne duplje. Ako bol traje duže, medicinska pomoć je neophodna.

Faktori koji doprinose bolu ispod desne dojke

Bol ispod desne dojke može da bude posledica brojnih i raznovrsnih razloga. Evo i nekih uzroka koji mogu da  izazovu bolove u ovoj regiji.

Povreda rebra

Grudni koš je koštana struktura koja obuhvata rebra, grudnu kost (sternum), rebarnu hrskavicu i grudne pršljenove. Na rebrima ili grudnoj kosti mogu da se pojave naprsnuća usled tupe udarne traume. Fizički napada (jak udarac u grudni koš), povrede nagnječenjem kod kojih neki teški predmet naleže na grudi, padovi ili saobraćajne nezgode mogu da dovedu do povrede rebara. Čak može da dođe i do istegnuća mišića koji su smešteni u grudnom košu, ako se izlažu većem naporu od onog koji mogu da trpe. Povrede rebara obično izazivaju bolove i osetljivost zahvaćene regije. Bol može da se pojačava usled kašlja, kijanja ili dubokog udaha.

Kostohondritis

Termin kostohondritis se odnosi na upalu čvorišta na kome rebarna hrskavica spaja krajeve rebara sa grudnom kosti. Trauma grudnog koša, ponavljajuće povrede usled naprezanja, bakterijske, virusne ili gljivične infekcije kostosternalnog spoja, odnosno zgloba, ili jak kašalj, mogu da budu uzroci kostohondritisa. Karakteristični znak ovog oboljenja je bol u grudima koji se pojačava pri fizičkoj aktivnosti. Bolovi se pojačavaju i usled kijanja ili kašljanja.

Upala pankreasa

Pankreas, odnosno gušterača, je žlezdani organ smešten iza želuca. Njegov najširi deo koji se zove i glava pankreasa, nalazi se na desnoj strani trbušne duplje. Termin pankreatitis se odnosi na upalu pankreasa. Pankreatitis može da bude akutni ili hronični. Do upale može da dođe usled infekcije, preteranog konzumiranja alkohola, začepljenja kanala pankreasa ili zajedničkog žučnog kanala, povišenog nivoa triglicerida, holelitijaze (kamena u žučnoj kesi) itd. Usled upale pankreasa bol može da se javi u regiji ispod desne dojke. Bol, koji može da se širi ka stranama ili leđima, osetljivost trbuha, povraćanje, mučnina, temperatura sa groznicom i nadimanje, samo su neki simptomi pankreatitisa. Simptomi mogu da se pogoršaju nakon konzumiranja masne hrane.

Oboljenje žučne kese

Žučna kesa je kruškasta vrećica koja je smeštena ispod jetre u gornjem desnom kvadrantu trbušne duplje. Ona skladišti i ispušta žuč, digestivni sok koji proizvodi jetra. Žuč sadrži žučne soli, žučne pigmente i holesterol. Holelitijaza, odnosno prisustvo žučnih kamenaca u žučnoj kesi, je oboljenje koje nastaje usled kristalizacije holesterola ili žučnih pigmenata. Obolela osoba će verovatno osećati oštar ili tup bol u gornjem desnom delu trbuha. Bol može da se širi i ka leđima. Drugi simptomi koje pacijent može da oseća su mučnina, povraćanje, temperatura sa groznicom itd. Ponekad holelitijaza može da dovede do holecistitisa (upale žučne kese).

Bubrežni kamenac

Bubrežni kamenci, čiji je medicinski naziv bubrežni kalkuli, su tvrde, kamenju nalik, naslage koje se formiraju usled kristalizacije minerala i kiselih soli kojih ima u mokraći. Dok sitni bubrežni kamenci prolaze kroz urinarni trakt, veći kamenci izazivaju neopisiv bol kada se zaglave u bubregu ili mokraćovodu. Bol u slabini je jedan od najčešćih simptoma ovog oboljenja. Ako je kamenac u desnom bubregu, bol može da se proširi na donji desni deo grudnog koša. Pacijent može da ima simptome poput mučnine, povraćanja, temperature, česte potrebe za mokrenjem, zamućene mokraće ili gorućeg osećaja tokom mokrenja.

Hijatus hernija

Hijatus hernija, odnosno želudačna kila, odnosi se na prodiranje dela želuca kroz hijatusni otvor  dijafragme u grudnom košu. Ezofagealni hijatus je mali otvor u dijafragmi kroz koji prolaze jednjak i vagus nerv, poznat i kao živac lutalac ili pneumogastrični nerv. Ovaj otvor je dovoljne veličine da kroz njega može da prođe jednjak, međutim, ako je veći od uobičajenog, onda deo želuca može da prodre prema grudnom košu kroz ovaj otvor. Gorušica, kratak dah, nadimanje nakon jela i bol u grudima koji se širi od dna grudne kosti, samo su neki od najčešćih simptoma ovog oboljenja.

Zapaljenje plućne maramice

Pleuritis je upala pleure. Pleura je serozna membrana koja oblaže pluća i zidove grudnog koša. Infekcije gornjih respiratornih organa, upala pluća, izlaganje azbestu i drugim toksičnim supstancama, kao i trauma grudnog koša su neki od faktora koji doprinose pleuritisu. Karakteristični znak ovog oboljenja je pojačavanje bola u grudima pri pokretu. Bol se pojačava i prilikom kašljanja ili dubokih udisaja. Kratak dah, kašalj i ubrzano disanje su drugi simptomi koji mogu da se jave kod osobe obolele od zapaljenja plućne maramice.

Pored navedenih oboljenja, bol može da se javi i usled gastroezofagealne refluksne bolesti, mišićnih grčeva ili oštećenja jetre. Simptomi koji mogu da prate bol se razlikuju u zavisnosti od uzroka. Ako je bol uporan, odmah konsultujte lekara da bi identifikovao oboljenje koje može da bude odgovorno za pojavu bola ispod desne dojke.