zena-frizura

Pravu frizuru možete odabrati ako dobro pristaje vašem licu ovo je važnije od toga da li je frizura trenutno moderna jer je moderan izgled frizura promenljiv.

Izgled frizura je veoma raznolik i podložan čestim promenama mode. Bez obzira za koju frizuru ste se odlučili, važno je da odgovara obliku vašeg lica. Zato dobro pogledajte svoje lice, pa odaberite frizuru koja će mu najbolje pristajati.

Svakako se posavetujte i s frizerom, a nije loše da mu pokažete slike iz časopisa na kojima neko ima frizuru kakvu biste želeli. Naravno, ni najveštiji frizer nije čarobnjak i neće moći da od vas napravi kopiju holivudske glumice — ali ako imate odgovarajući tip kose najverovatnije ćete moći bar malo da ličite na nju.

Osnovni znak loše frizure ili frizure koju treba doterati jeste bezoblična ili preteška kosa, kosa u koju treba uložiti mnogo truda da se ujutro uobliči. Razmislite kada vam je poslednji put neko rekao da vam kosa lepo izgleda. Suviše davno? Znači da je vreme za promenu frizure!

Kako odabrati najbolju frizuru

Da biste odabrali najbolju frizuru, prvo treba da razmislite o kvalitetu kose i načinu života koji vodite.

Kratka kosa

Kratka kosa zahteva najviše hrabrosti, pošto je potrebno dosta vremena da ponovo izraste ukoliko posle šišanja niste zadovoljni svojim izgledom. Kratkom se smatra kosa čije su vlasi ošišane do 5 cm mereno od kože glave. Ovakve frizure se lako održavaju i u osnovi im je dovoljno samo pranje, češljanje i redovno šišanje.

Poluduga kosa

Poluduga kosa dopire negde između ušiju i ramena. Obično se šiša u jednom potezu, bez slojeva.

Srednjeduga kosa

Srednjeduga kosa dopire tik ispod ramena. Ovakva dužina kose je za mnoge žene idealna jer omogućava poigravanje frizurom, može da deluje romantično kao sasvim duga kosa, a njena nega ne oduzima previše vremena.

Duga kosa

Duga kosa je odlična ako želite da izbegnete česte odlaske kod frizera. Potrebno joj je dosta nege da bi ostala lepa, ali isto tako možete da je prikupite u rep ili punđu ako žurite i nemate vremena da se udešavate. Kada planirate novu frizuru, budite što realniji. Ako vam je kosa potpuno prava i tanka, poluduga kosa svakako nije za vas, jer vlasi neće ostajati uredne.

Kovrdžava kosa

Kovrdžava kosa mora da se šiša slojevito, inače će izgledati kao šator navrh glave. Razmislite koliko vremena će vam biti potrebno za održavanje nove frizure — a nije zanemarljivo ni koliko često ćete morati da odlazite kod frizera. Nekim ženama nije nikakav problem da svakodnevno odvoje po pola sata za uređivanje frizure, a drugima je to preveliki gubitak vremena. Izbor frizure i dužine kose zavisiće i od njenog kvaliteta.

Kako odabrati pravu frizuru prema tipu kose

  • Masna kosa: poželjno je da bude kratka.
  • Tanka i meka kosa: dobro se češlja i lepo stoji u punđi.
  • Tanka i kovrdžava kosa: preporučljivo je da bude kratka.
  • Debela i jaka, ravna kosa: dobro podnosi sve vrste frizerskih tretmana i možete je oblikovati kako god poželite.

Frizura treba da odgovara obliku lica Ako imate dugo, mršavo lice i dugu kosu, odlučite se za guste šiške. Najbolje je da pokrivaju što više čela, to će vizuelno “skratiti” lice. Ako imate kovrdžavu kosu, šiške treba da budu duže.

Nemojte doći u iskušenje da ih ispravljate — kombinacija kovrdžave i ispravljene kose je pogubna po izgled. Radije pomislite na sve one žene koje provode sate po frizerskim salonima (o trošenju novca da i ne govorimo) samo da bi stekle kovržavu kosu.

Kako odabrati pravu frizuru prema tipu lica

  • Trouglasto lice: ne podižite kosu uvis. Sužene vilice nadoknadite pramenjem koje će biti u njihovom nivou.
  • Okruglo lice: blago podignuta frizura, s ponekim tankim pramenom uz obraze.
  • Četvrtasto lice: frizura proširena sa strane, naročito u visini jagodica — osim ako su i one jako naglašene.
  • Dugo, uzano lice: frizura proširena sa strane poluduga kosa.
  • Ovalno lice: idealan sučaj! Možete nositi sve frizure i dužine. Slobodno eksperimentišite.

Sve ovo važi samo ako lice ima izrazit oblik i na prvi pogled spada u neku kategoriju. Ako ni posle dužeg zurenja u ogledalo niste sigurni kakvog vam je oblika lice, nemojte se više opterećivati time. Izaberite frizuru koja vam se dopada.

Još nešto: kod sasvim duge kose oblik lica ne igra nikakvu ulogu. Nemojte se boriti protiv prirode. Neka frizura odgovara tipu kose koji imate. Ako na silu hoćete frizuru koja ne odgovara vašoj kosi, biće vam potreban ogroman napor da je takvom održite — a na kraju rezultat verovatno neće biti onakav kakav ste želeli. Posavetujte se s frizerom.

Uvek postoji nekoliko varijanti između kojih možete da birate. Izbegavajte razdeljak po sredini. Simetrična frizura uvek naglašava asimetriju lica, a svi ljudi imaju manje ili više asimetrične crte. Radije se odlučite za razdeljak sa strane ili za cikcak razdeljak.

Šiške naglašavaju određene elemente vašeg lica. Ako su suviše uzane, oči će delovati primaknuto. Ako nisu dovoljno široke i dovoljno duge, lice će izgledati uže. Ako imate okruglo lice, najbolje su šiške koje se podižu sa strane, a u sredini su malo duže. Nemojte pokušavati da prikrijete jagodice koje su najistaknutiji deo lica. Kod okruglog lica to će samo skretati pažnju na deo obraza ispod jagodica i izgledaćete još okruglastije.

Korekcija sitnih nedostataka frizurom

Ako imate spušten nos, izaberite vazdušastu frizuru s uzdignutim bočnim stranama.
Ako imate ravan nos, dobro će vam stajati visoko podignuta kosa. Ako vam je nos kratak i prćast, odaberite kratku frizuru, ali dobra je i punđa. Ako imate suviše nisko čelo, prikrijte liniju kose šiškama koje ćete podići tapiranjem i obogatiti ponekim pramenom s temena.

Isturena brada će se manje primećivati ako nosite poludugu kosu usmerenu prema vilicama.
Duga, ravna kosa je skoro uvek lepa — ako je pravilno negujete. Osim svakodnevnog češljanja i četkanja i redovnog pranja, kosa se mora podsecati jednom mesečno. Ako volite kratku kosu potrebno je da se često šišate. To je uslov da frizura uvek bude uredna. Kratka kosa zahteva i češće pranje.

Ako nosite naočare, poželjno je da imate kratku kosu i lagane šiške na čelu, koje će ublažiti izraz lica. Kovrdže sa strane prikriće drške naočara. Izbegavajte visoko podignutu kosu i komplikovane frizure, a linija kose mora da prati liniju naočara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *