kako smrsati

Ako želite uspešno održavati vitku linij morate biti svesni promena koje se u organizmu vremenom dešavaju.Mi starimo i moramo se prilagodjavati svojim godinama po mnogim pitanjima pa i po pitanju ishrane ako želimo trajno održavati vitku liniju.
Kako održavati vitku liniju
Prvo što moramo imati na umu jeste da smo između 15. i 25. godine života još uvek u razvoju i da nam je neophodno mnogo kalorija, ali da se posle toga životni procesi usporavaju. Ništa ne bi smelo da nas natera da smanjimo kretanje, jer kretanje ima tri bitne pozitivne osobine: troši energiju, smanjuje glad,jača mišiće.
Mnogi ljudi unose dosta masnoće, a malo kabastih materija sadržanih u voću i povrću. Ali samo 50 kcal dnevno (to je npr. 10 g čokolade) predstavlja 18.000 suvišnih kalorija godišnje – odnosno 2,5 kg masnoće!Ako niste svesni ove činjenice nećete uspešno održavati vitku liniju.

Ne treba se predavati.
Prijelo vam se nešto – svega par ukusnih zalogaja? Slobodno udovoljite svojoj želji ali ne svakog dana. Česte greške u ishrani organizam ne oprašta, pa makar vam bilo samo dvadeset godina.

Mladi se ne opterećuju mnogo pravilnom ishranom. Nemaju vremena za doručak, za ručak je dovoljan hamburger, za večeru pica – to je početak loših navika na čijem kraju dolazi do gojaznosti a vitka linija ostaje nedostižan san .

U dvadesetoj neki kilogram više nije problem, jer se u tom uzrastu kilogrami lako i brzo gube. Jedino loše navike u ishrani stvaraju predispoziciju za kasniju gojaznost, jer organizam ništa ne prašta. Jedna od najčešćih grešaka jeste zapostavljanje doručka, zbog čega se kasnije u toku dana uzima jača i kaloričnija hrana. Ako želite da na vreme predupredite gojaznsot i sačuvate vitku liniju, morate se dobro brinuti o sebi, a to znači da svom organizmu omogućavate dovoljno hranljivih materija koje su mu neophodne. Bolje je davati prednost namirnicama bogatim glukozom. Krompir, testenina, pirinač i integralni hleb mogu zasititi organizam na duži period vremena i istovremeno mu dati dovoljno energije. U ovom uzrastu neophodna je čaša mleka ili jogurta dnevno, a ako baš želite brzu hranu, barem izbegavajte pržene stvari. Treba uvek imati pri ruci sveže voće, koje je najbolje za utoljavanje gladi. Po svaku cenu se mora izbegavati gladovanje, jer može dovesti do teških oštećenja probavnog rakta, anoreksije ili bulimije. Naučite da volite sebe i da živite u harmoniji sa sobom.

Posle prve trudnoće, žene se u proseku ugoje za oko 3,5 kg i metabolizam se donekle usporava. Osim toga, u ovom životnom dobu se manje bavimo fizičkim aktivnostima, a više se odmaramo. Kažemo kako ulazimo u “srednje godine”. Ako ne budete pazili, četrdesetu ćete dočekati sa u proseku 5 kg više.

U ovom životnom dobu žena je najprivlačnija. Burne godine su ostale iza vas. Manje izlazite, a manje se i krećete. Zato vam sve više prija da jedete. Imate svoja omiljena jela koja vas smiruju. Bolje deluju nego odlazak kod psihologa.
U ovim godinama su rast i razvoj završeni, a dnevne potrebe vašeg organizma za energijom su za 10% manje nego u prethodnom periodu. Hrana vam ni u kom slučaju ne sme postati utočište. Ona vam neće pomoći ako ste u stresnoj situaciji, neće rešiti vaše nesporazume s mužem, a neće vam omogućiti ni da imate više vremena za decu.
Umerenost u jelu vam mora postati najvažnija. Jedite manje salama i masnih sireva i pređite na hranu koja sadrži mnogo vitamina B koji brine za naš optimizam, a pre svega za dobro odvijanje metabolizma. Jedite povrće i mahunjače i ne zaboravite na kretanje. Ono je veoma važno za sagorevanje masnoća i očuvanje vitke linije.
Kuvate za celu porodicu, želite da hrana bude što ukusnija i zato svaki čas probate dodajući još ovo ili ono. Konačni rezultat je dostojan vrhunskih majstora kuhinje, ali čestim probanjem gubite osećaj za odgovarajuću količinu hrane koju unosite u organizam. Jesti se mora na miru i natenane. Mozgu je potrebno 20 minuta da registruje osećaj sitosti, pa mu to treba omogućiti. Ako se osećate nervoznom, bolje je nekoliko puta duboko udahnuti, nego jesti na brzinu bez osećaja za meru.

Već neko vreme primećujete da vam struk nije onako tanak kao nekada? Nemojte patiti, imajte poverenja u sebe. Mnoga istraživanja pokazuju da je i u ovom dobu samopouzdanje osnov uspeha.

Male porcije i rekreativni sport predstavljaju jedinu pravu kombinaciju. Nalazite se u prelomnoj fazi života. Zbog hormonskih promena smanjuje vam se mišićna masa, a povećava masno tkivo. Smanjuje se i količina neophodne energije, i to za 250-350 kcal u poređenju sa dvadesetogodišnjim devojkama.

Ako nastavite da jedete kao do tada, preti vam opasnost da počnete da se gojite po 1/2 kg mesečno.
Pređite na sistem ishrane sa više manjih porcija u toku dana. Nije važno da li će ih biti sedam, ili čak osam. Konzumiranjem više manjih porcija se podstiče termogeneza (promena dobijene energije u toplotnu), dok se kalorije iz velikih porcija talože u masne ćelije.

Posle četrdesete bi trebalo više da se krećete, čak i ako do tada niste bili privrženik sporta. Nikad nije kasno početi. Masne naslage na bokovima, stomaku i bedrima ćete najlakše izgubiti sportom (ba-rem dva puta nedeljno) i gimnastikom (svakog dana po barem 10 minuta).

I ne zaboravite: nije važno koliko vam je godina. Mršavljenje počinje u glavi. Verujte u uspeh i postići ćete vitku liniju koju ćete lako održavati.
Protiv suvišnih kilograma se morate boriti vrlo striktnim jelovnikom. Dnevnu količinu neophodne hrane podelite na tri glavna obroka, npr. doručak, ručak i večera i nekoliko užina između. Za užinu je najbolje uzeti sveže voće, jer ono sadrži malo kalorija, a mnogo dragocenih vitamina koji se sa godinama moraju sve više unositi u organizam. Ako želite da usporite gubitak mišićne mase, morate jesti dosta belančevina. Zato jedite naizmenično posno meso, ribu i piletinu. Dobar izvor proteina su i proizvodi od soja, kao i ražani hleb. Nipošto ne smete zaboraviti ni na sveže povrće i kalcijum za učvršćivanje kostiju koji organizam uzima iz mleka i posnih sireva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *