Ova kod nas malo poznata dijeta je jako popularna u celom svetu.
Dijeta Fit For Life je prvi put objavljena 1985. godine, a osmislio ju je bračni par Harvi i Marilin Dajmond. Kako kažu Fit For Life, nije samo dijeta već stil života i sprovodi se neprekidno.

dijeta fit for life
Inspiraciju za ovu dijetu dobili su istražujući teorije o kombinovanju namirnica američkog lekara alternativne medicine Herberta M. Šeltona. Dajmondovi su se često gostovali u televizijskim emisijama objašnjavajući kako pravilno kombinovati namirnice radi smanjenja prekomerne telesne težine i poboljšanja zdravlja. U najnovijoj verziji Fit For Life dijete preporučuju se dodaci ishrani koje Dajmondovi u početku nisu zagovarali.

Osnovna načela dijete
Fit For Life dijeta zasniva se na teoriji pravilnog kombinovanja namirnica koje za rezultat ima smanjenje telesne težine, poboljšanje zdravlja i povećan osećaj energije i svežine. U svojoj prvoj knjizi Dajmondovi tvrde da ukoliko osoba jede hranu u pogrešnoj kombinaciji, ta hrana će da truli u organima za varenje. Fit For Life dijeta razlikuje “mrtvu hranu”, onu koja začepljuje varenje, i “živu hranu”, koja čisti telo. Prema ovoj dijeti, u “mrtvu hranu” spadaju meso i skrob. Živa hrana su sveže voće i povrće. Ipak, voće i povrće ne smeju se jesti zajedno.

Postoje tri osnovna načela koja treba razumeti da bi se uspešno sprovodila ova dijeta, a to su:

Načelo hrane s visekim sadržajem vode
-voda prenosi hranljive materije po telu
-obavija ulogu čistača organizma
pri mršavljenju, čišćenju i detoksikaciji nalazi se pri samom vrhu važnosti trebalo bi jesti obroke u kojima ima oko 70`% hrane s velikim sadržajem vode i oko 30% koncentrovane hrane (svega ostalog)

Načelo pravilnog kombinovanja hrane
-najviše će poboljšati ciklus aproprijacije (uzimanja hrane) ljudsko telo ne može da svari više od jedne koncentrovane namirnice u jednom obroku (koncentrovano je sve ono što nije voće i povrće)
-treba uživati u jelu i jesti hranu po želji, ali ne mešati sve namirnice zajedno i ne isto vreme
-hrana bogata belančevinama i hrana bogata ugljenim hidratima ne mešaju se jer su hemijski nekompatibilne meso se može kombinovati s povrćem i salatom, krompir takode, zatim hieb i ostale namirnice kombinuju se na isti način, sa svežim povrćem pripremljenim kao salata

Načelo pravilnog uzimanja voća
-voće je najvažnija hrana za naše telo • voće ima veći sadržaj vode od bilo koje druge hrane
voće se ne vari u želucu (osim banana, urmi i sušenog voća, u želucu se zadržava vrlo kratko)
-voće prolazi kroz želudac 20-30 minuta kao kroz tunel
-voće se ne sme jesti s nekom drugom hranom ili neposredno posle nje
-bitno je da se voće jede na prazan želudac (to je najvažniji deo ovog programa) nakon voća 20-30 minuta ne bi trebalo ništa jesti (za to vreme će voće napustiti želudac)
-od časa kada se probudite pa do podneva, uzimajte samo voće i voćne sokove (od svežeg voća u sokovniku)
-ako se sveže voće uzima na prazan stomak, ima pozitivno dejstvo jer podstiče mršavljenje

Nadalje u svojoj knjizi Dijeta Fit For Life autori opisuju i telesne cikluse koji su važni za odredivanje vremena uzimanja hrane.

1. CIKLUS – ELIMINACJA
(od 4 sata ujutro do podneva) U ciklusu eliminacije treba uzimati samo voće i voćne sokove, sve ostalo usporava proces eliminacije, a nusproizvodi te hrane dodaju se već postojećim otrovnim materijama i tako utiču na debljinu. Uspeh programa zbog toga zavisi od uzimanja isključivo voća i voćnog soka pre podne. Uspešno i prijatno mršavljenje zavisi od ciklusa eliminacije. Uzimanje iskijučivo voća i voćnih sokova do podneva najvažnija je karika u lancu. Kafa i drugi dodaci se ne uzimaju u vreme ciklusa eliminacije.

2. CIKLUS – APROPRIJACIJA
(od podneva do 20 sati) Nakon podneva ulazi se u dnevni period ishrane. Valja obratiti pažnju na neka važna pravila, treba imati takav obrok koji neće potrošiti svu stečenu energiju, iako izvesnu količinu varenje mora da potroši. Treba se potpuno posvetiti načelu pravilnog kombinovanja hrane da bi se izbeglo preterano trošenje energije prilikom varenja.

3. CIKLUS – ASIMILACIJA
(od 20 sati do 4 sata ujutro) Posle jela telu treba pružiti priliku da hranu razioži, apsorbuje i iskoristi njene hranljive sastojke. Do apsorpcije dolazi tek kad hrana dospe u creva. Pravilno kombinovana hrana naći će se u crevima tek za tri sata, spremna za apsorpciju i asimilaciju. Nepravilno kombinovana hrana u želucu može da ostane od osam do dvanaest sati, pa i duže. Jesti treba rano, tako da hrana već napusti želudac kad se krene na počinak. Tokom tog odmora (koji što češće treba započeti pre ponoći) organizam će završiti ciklus asimilacije pre nego što udje u ciklus eliminacije, oko 4 sata ujutro.

Uticaj dijete na zdravlje i posebne napomene
Iako nema naučnih dokaza za teoriju Fit For Lajf dijete, ovaj stil ishrane uopšte se smatra nerizičnim jer je glavni naglasak na povećanju unosa svežeg voća i povrća. Neki stručnjaci smatraju da dugoročna primena Fit For Lajf dijete može dovesti do smanjenja kalcijuma, vitamina B12 i drugih vitamina, ali se ne slažu svi sa ovim tvrdnjama jer dijeta dozvoljava konzumaciju mesa i zamene za mleko (sojino mleko). Osobe koje teško podnose glad, imaju čir na želucu ili dvanaestercu, treba da se posavetuju s lekarom pre primene dijete.

Dostupnost namirnica
Fit For Life dijeta ne zahteva kupovanje specijalnih i egzotičnih namirnica, iako su neki recepti sastavljeni od onih koje je teže nabaviti kod nas. Osnovno poznavanje koncepta ove dijete omogućiće svakom kreiranje jelovnika od dostupnih namirnica. Onima koji vole “konkretan” obrok može teško pasti doručak samo od voća. Od dozvoljenih namirnica mogu se kombinovati jelovnici sa umerenom cenom. Povećana je potrošnja voća, ali je zato smanjen unos mesa i industrijski preradene hrane. Mlečni proizvodi su zabranjeni, a jednom nedeljno, uvek istog dana, možete jesti bilo šta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *