Grčevi u nozi, bol u stomaku, nedostatak daha, vrtoglavica, bol u mišićima ili u stopalu, jasni su znaci upozorenja da pod hitno treba prekinuti fizičko naprezanje.

Cak i najboljim sportistima se ponekad desi da zbog iscrpljenosti ne mogu da odrade trening do kraja ili da prekinu meč. Rekreativcima se to dešava mnogo češće, naročito za vreme letnjeg odmora, kada potpuno nepripremljeni, punom parom navale na sportske aktivnosti. Iako bez velikih napora nema ni velikih dostignuća, da ne biste ugrozili zdravlje, važno je da pre nego što krenete na sport konsultujete trenera i odaberete vežbe koje odgovaraju vašoj kondiciji. Istovremeno, osluškujte signale koje vam telo šalje. Grčevi u nozi, bol u stomaku, nedostatak daha, vrtoglavica, bol u mišićima ili u stopalu, jasni su znaci upozorenja da pod hitno treba da napravite pauzu. Kako pomoći sebi u takvim situacijama? Evo šta kažu stručnjaci za sportsku medicinu.

Grčevi u listovima

Grčevi u nogama najčešće se javljuju na plivanju. Dok plivate, mišići listova su stalno aktivni, a ukoliko niste u dobroj kondiciji, dolazi do pojave grčeva u listovima ili stopalu.

Šta uraditi? Odmah izaći iz vode. Ako plivate u bazenu, pridržite se za ivicu dok bol ne prođe.Pošto izađete iz vode, uradite nekoliko vežbi istezanja da bi se mišići opustili i izdužili. U svakom slučaju, pre nego što ponovo uskočite u vodu, dobro se razmrdajte i zagrejte mišiće.
Vežba: ustanite, podignite se na prste a zatim lagano spustite. Ponovite tri serije po 10 vežbi.

Bol u slabinama

Bol može da se pojavi na desnoj ili levoj strani. Najčešće se javlja dok trčite, zbog usporenog krvotoka u donjem delu tela. Nema nikakve veze sa stomačnim tegobama I ili lošim varenjem.
Sta uraditi? Usporite i polako hodajte dišući duboko. Kad bol prođe, nastavite da trčite. Bol ne bi trebalo da se povrati, ali ako se to ipak desi, prekinite trening i iskoristite dan za laganu šetnju.

Bez daha

Ukoliko dok vozite bicikl na usponu ili prilikom nekog drugog velikog napora ostanete bez daha i imate utisak kao da će srce da vam iskoči, odmah se zaustavite i napravite pauzu.
Sta uraditi? Ako vam se to već dešavalo, polako se vratite kući i dobro se odmorite. Ukoliko i posle manjeg napora osetite lupanje srca i zadihanost, odmah idite kod lekara. U slučaju da ste zadihani na početku treninga, znači da treba da smanjite intezitet vežbi.

Savet: da se ni biste izlagali daljem riziku, proverite da li je vaš broj otkucaja srca pod naporom dobar. Ukoliko taj broj ne prelazi vaš lični maksimum (to je broj koji dobijete kada od maksimalnog broja otkucaja (220) oduzmete broj godina (ako imate 40 godina: 220 – 40 = 180. Ako broj otkucaja ne prelazi 180, znači daje sve u redu).

Vrtoglavica

Pad šećera i nedostatak energije glavni su krivci za pojavu vrtoglavice. Ako na trening krenete gladni ili ako ste na strogoj dijeti, vrtoglavica je skoro neizbežna.

Šta uraditi? Kada osetite da vam se vrti u glavi, odmah ležite ili sed-nite. Kada osetite da vam je bolje, polako ustanite, popijte čašu zaslađene vode, pojedite nešto i sačekajte da se vaše stanje stabili-zuje. Ako vrtoglavicu osećate i kada ste kod kuće i ne bavite se sportom, obavezno konsultujte lekara. Moguće je da imate nizak pritisak ili da ste blago anemični.

Bol u kolenu

Kolena najčešće stradaju prilikom spuštanja niz padine, kada je težina celog tela oslonjena na noge i kolena trpe veliko opterećenje.
Sta uraditi? Ukoliko ste na planini, nema izbora, moraćete da se spustite polako, hramljući. Kod kuće stavite sprej protiv bolova, ispružite koleno i odmorite nogu. U 80 odsto slučajeva, bol nestaje posle kraćeg vremena. A ubuduće, da biste izbegli bol u kolenima, pre odlaska na brdoviti teren, ojačajte mišiće nogu specijalnim vežbama. Prilikom spuštanja niz padine, koristite specijalne štapove (kao za nordijsko pešačenje).

Bol u mišićima

Ukoliko idete na fitnesa ne uspevate da pratite zahteve trenera i da odradite sve vežbe, ne brinite. Verovatno te vežbe ne odgovaraju nivou vaše kondicije.
Sta uraditi? Prestanite da vežbate i ne brinite što će možda neko iz grupe da pomisli da ste “kilavi”. Ako je moguće, promenite način treninga i izaberite neke jednostavnije vežbe koje odgovaraju vašim fizičkim mogućnostima.

Probadanje u rebrima

Ako dok, vozite bicikl, osetite probadanje u međurebarnom pojasu kada dišete duboko, verovatno je to posledica zgrčenog položaja gornjeg dela tela.
Šta uraditi? Zaustavite se, siđite s bicikla i izmasirajte stomak da biste opustili mišiće stomačnog pojasa. Kada bol popusti, polako se odvezite do kuće i odmorite. Ukoliko osećate mučninu i iscrpljenost, hitno potražite savet lekara, možda je u pitanju kardiovaskularni poremećaj.

Bolovi u stopalu

Bolovi u stopalu najčešće se javljaju posle preskakanja konopca, odbojke ili pentranja uz litice.
Šta uraditi? Čim osetite bol, napravite pauzu. Ako bol brzo prođe, nastavite sa treningom, a ukoliko i ne prestaje, potražite pomoć lekara. Ukoliko ste istegli tetivu, terapija podrazumeva lekove protiv upale, masažu i mirovanje.