Kad se kaže žutica obično se misli na zaraznu žuticu Hepatitis A ali žutu boju kože pa i beonjača mogu izazvati i moga druga oboljenja i poremećaji organa.Procenite sami na osnovu ostalih simptoma…

Koža vam je odskora malo bleda. U početku ne obraćate pažnju jer znate da boja kože zavisi od vremena koje provodite napolju i da nije uvek izraz zdravstvenog stanja.Ali, ovog jutra vidite da niste više bledi već žuti. Da li to znači da imate žuticu? Pogledajte beonjače. Ako su i one žute, onda zaista imate žuticu.
Ali, ako su bele, dok ste inače po celom telu žuti, naročito na dlanovima i tabanima – onda je to carotenemia, a ne žutica.
To je normalna boja kod zdravih osoba koje vole da jedu pomorandže, šargarepe i lisnato zeleno povrče. Njihov pigment, karotin, boji kožu u žuto. Mada je carotenemia prisutna i kod osoba sa smanjenom tiroidnom funkcijom, ona sama po sebi nije bolest. Žutica je posledica obojenosti tkiva bilirubinom, žutim pigmentom koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, čiji je zadatak da raznose kiseonik po celom telu. Kiseonik se u tim zrncima prenosi pomoću hemoglobina koji se sastoji od gvožda i bilirubina. Crvena krvna zrnca normalno žive 120 dana posle čega bivaju uništena u slezini (smeštenoj s gornje leve strane stomaka). Tom prilikom molekul hemoglobina se deli na dva sastojka, pigment i gvožde, koji onda ponovo cirkulišu u krvotoku. Bili -pigment odlazi u jetru, gde se preraduje da bi se ponovo iskoristio, i na kraju se ponovo sjedinjuje sa gvožđem u koštanoj srži, gde se stvaraju nova crvena krvna zrnca. Ništa se ne baca. Sve se ponovo upotrebljava. Ovaj savršeni mehanizam može se izbaciti iz pogona na dva načina, a svaki će izazvati veću količinu slobodnog bilirubina u krvi.

U prvom slučaju, krvne ćelije su uništene za manje od 120 dana. Otud višak bilirubina i gvožda u krvotoku. Ili -u drugom -nešto nije u redu sa jetrom, tako da ona ne može da iskoristi čak ni normalnu količinu bilirubuna koji joj stiže na preradu. Kada se crvena krvna zrnca razbiju pre vremena, to se zove hemohtička anemija. Mogu je izazvati lekovi, ozbiljne infekcije, alergija, poremečaji autoimuniteta (kada imunološki sistem “poludi” i počne da smatra crvena zrnca “neprijateljima” i da ih napada i uništava). Hemolitička anemija, čak i kada je jetra sasvim zdrava, stvara višak bilirubina u krvotoku. Višak se rasipa iz krvi u okolna tkiva, kao i u kožu i oči, boječi ih u žuto. Kada je oštečena jetra -lekovima, tumorima, virusima, drugim infekcijama ili hemijskim ozledama -ona ne može da preradi ni normalnu količinu bilirubina iz krvotoka. Tako se pigment opet skuplja u krvi i preliva u tkiva, izazivajuči žuticu.

Najzad, moguče je da jetra sasvim ispravno funkcioniše, ali da su začepljeni kanali kroz koje preradjeni bilirubin odlazi iz jetre (recimo, zbog žučnog kamena ili tumora iz okoline, recimo, raka pankreasa). Dakle, glavni uzroci žutice su
(a) nenormalno razlaganje hemoglobina,
(b) oboljenje jetre i
(c) blokirane putanje bilirubina. Tačna dijagnoza se postavija na osnovu testova, fizičkog pregleda, rendgena i mišljenje lekara. Možete je i sami otkriti pomoču sledečih opservacija:

• Proverite sadržaj ormančeta za lekove. Lekovi mogu na više načina izazvati žuticu: oštečujuči sposobnost jetre da preraduje bilirubin; izazivajuči naticanje putanja bilirubina i zapušavajuči ih; mogu učiniti crvena krvna zrnca preosetljivim, tako da ih slezina pre vremena uništava. Lista takvih lekova je dugačka i obuhvata antibiotike poput eritromicina i sulfata, više antidepresanata, antikancerozne lekove, Aldomet (za lečenje povišenog krvnog pritiska), antituberkulozni lek rifampin, steroide, antidijabetise (chlorpropamide, tolhutamicie), oralne kontraceptive, testosteron (muški hormon) i propylthiouracil (za kontrolu previše aktivne tiroidne žlezde).

• Da li imate temperaturu, groznicu i bolne grčeve sa desne gornje strane stomaka? Onda je žuta boja posledica žučnog kamena u jetrenom kanalu.

• Da li se drogirate pomoću intravenoznog šprica, da li ste se tetovirali, ili primili bilo kakvu inekciju nesterilnom iglom? Ako jeste, a pogotovo ako vas usput bole i zglobovi, možda imate hepatitis B. ozbiljnu vrstu virusnog oštećenja jetre.

• Da li ste poslednjih nedelja iii meseci primali transfuziju? Možda ste zaradili hepatitis “ni A ni B. koji se prenosi jedino transfuzijom krvi.

Pored navedenih, evo još nekoliko jednostavnih opservacija koje vam mogu pomoći da otkrijete uzrok žutice:
• Ako se intenzitet žutice na koži menja iz dana u dan, onda je reč o unutrašnjem zakrečenju žučnim kamenčićima.
• Ako je mokraća normalne boje. biće da imate hemolitičku anemiju, ali ako je boje čaja ili mahagonija, posumnjajte na oboljenje jetre ili začepljenje putanja bihrubina (obstruktivna žutica).
• Svetla, skoro bela stolica ukazuje na opstruktivnu žuticu jer bilirubin daje stolici normalnu smedju boju, što znači da je ostao “zarobljen” u jetri.
• Da li vam je muka i da li ste izgubili interes za cigarete?
• Da li ste poslednjih nedelja izgubili dva -tri kilograma? To je loš znak ako je praćeno žutom bojom, jer može odrazavati skriveni maligni proces, u jetri, pankreasu i okolnim organima.
• Da li vam je stomak natekao? Prisustvo tečnosti u stomaku ukazuje na dijagnozu ciroze jetre, naročito ako ste alkoholičar i več ste prethodno imali hepatitis B. Nije uvek lako postaviti dijagnozu uzroka žutice. Ipak, večina slučajeva može se podvesti pod kategorije koje sam upravo naveo i pitanja i zapažanja na koja sam vam ukazao mogu vam pomoči da odredite kojoj kategoriji pripada vaš slučaj.

Simptom: žutica Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Hemolitička anemija, razaranje crvenih krvnih zrnaca zbog infekcije, alergije, lekova, malarije ili poremečaj imuniteta (Mora se pronači pravi uzrok i lečiti).
2. Oboljenje jetre -infekcija, hemijsko oštečenje, tumor, lekovi (Dijagnoza i lečenje).
3. Začepljenje putanje bilirubina usled infekcije, tumora, žučnih kamenčiča (Obično se vrši operacija, ponekad se daju antibiotici).
Povezani postovi>>> Žutica ishrana i lečenje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *