zujanje u usimaKo nije osetio zvonjavu,zviždanje, cvrčanje ili zujanje u ušima, sasvim sigurno ne zna koliko je to neprijatna tegoba. Ovi zvuči mogu da budi stalni, ili da se javljaju povremeno u različitim jačinama.Često se zujanje u ušima pojačava kada se utiša svakodnevna buka, a naročito noću u tihoj prostoriji.

Tegoba zujanje u ušima stručno nazvana tinitus javlja se veoma često, ali u većini slučajeva predstavlja samo neprijatnost. U težim slučajevima može da izazove probleme sa koncetracijom i spavanjem, da utiče na posao i dovede do psiholoških poremećaja.

Kod mladjih od 45 godina obično je posledica dugotrajne izloženosti jakoj buci, koja je najveći neprijatelj ušiju.

Zujanje u ušima može da bude i posledica:
oboljenja vratne kičme
bolesti zuba i viličnog zgloba
oboljenja srca i krvotoka
metaboličkih poremećaja
oboljenja bubrega
hormonalnih poremećaja
povrede lobanje i mozga
spinalne anestezije
hronične upale srednjeg uva
trovanja lekovima

SAMOPOMĆ

Akupresura protiv zujanja u ušima
Pritisnite tačku između palca i drugog prsta na obe noge, usmeravajući akupresuru prema korenu palca. Čvrsto stisnite i držite 1 minut. Može da pomogne i pritisak kažiprstom na akupresurnu tačku u udubljenju iza usne resice. Ova tačka može da bude osetljiva, pa pritisak mora da bude blag. Duboko dišite i držite 2 minuta.

Joga za zujanje u ušima
Pokreti glavom mogu da pomognu ublažavnju zujanja u ušima, jer će se istegnuti vratni mišići i pojačati krvotok. Izdahnite vazduh i polako primičite uvo ramenu, zadržite položaj 10 sekundi, udahnite, podignite glavu i ponovite na drugu stranu. Vežbu radite dva puta na dan.

Lekovito bilje
ginko biloba pomaže u otklanjanju zujanja u ušima.
Uzimajte 40 mg sušene biljke ili 1-2 kašičice tečnog ekstrakta tri puta dnevno.
pijte čajeve od ružmarina, izopa, odoljena, hajdučke trave, lipe i zove
na uši možete staviti i oblog od 6 kašika mekinja, 2 kašike crvenih ruža i po 1 kašike osušenih listova kičice i pelena (sve sipati u 1 1 crvenog vina, kuvati 2 sata, procediti i gustiš uviti u krpu, pa držati na ušima)
u uši možete sipati i popola kašičice soka od crvenog luka i svežeg bosiljka i držati po 10 minuta, tri puta na dan

Nutricionisti protiv zujanja u ušima preporučuju ishranu bogatu vitaminom B12 i vitaminom A
da biste poboljšah cirkulaciju u ušima, uzimajte dodatak nijacina do 6000 mg dnevno
redovno vežbanje povećava krvotok u glavi i može da pomogne u ublažavanju zujanja u ušima (trčanje, brzo hodanje, plivanje, biciklizam)
ograničite količinu soli u ishrani, jer so zadržava tečnost
ako imate teškoća da zaspite zbog zujanja u ušima, pokušajte da slušate laganu muziku, koja će „prekriti” neželjene zvuke.

ŠTA IZBEGAVATI
aku buku, alkohol i pušenje.