biljka-aronija-listovi

Sibirska aronija često se naziva čarobnim voćem zbog svojih izvanrednih zdravstvenih koristi. Ova mala tamnoplava bobica puna je antioksidanata, vitamina i minerala koji pružaju niz prednosti za zdravlje.

Iako je možda manje poznata od nekih drugih superhrana, poput borovnica ili brusnica, sibirska aronija zaslužuje posebnu pažnju zbog svoje snažne nutritivne vrijednosti i ljekovitih svojstava.

Antioksidativna svojstva sibirske aronije

Aronija je zdrava zbog više svojih svojstava, a jedna od najimpresivnijih karakteristika aronije je njezina visoka koncentracija antioksidanata. Sibirska aronija je poznata kao najveći prirodni izvor antioksidanasa.

Ova jedinjenja štite vaše ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Nagomilavanje slobodnih radikala može izazvati oksidativni stres, što može dovesti do hroničnih stanja, kao što su bolesti srca i rak.

Jedna starija studija otkrila je da 50 mg ekstrakta aronije smanjuje rast ćelija raka debelog creva za 60% nakon 24 sata. Smatra se da je moćna antioksidativna aktivnost antocijanina odgovorna za ovaj efekat suzbijanja raka.

Bobice aronije su odličan izvor polifenola, što je grupa antioksidanata koja uključuje fenolne kiseline, antocijanine i flavanole. Studije su pokazale da redovna konzumacija soka ili ekstrakta sibirske aronije može značajno uticati na poboljšanje opšteg zdravlja.

Zdravlje srca

Sibirska aronija može pozitivno uticati na zdravlje srca zbog svojih antioksidativnih svojstava i sposobnosti da reguliše nivo holesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija soka ili ekstrakta sibirske aronije može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja kao što su ateroskleroza i hipertenzija.

Antioksidansi u aroniji pomažu u sprečavanju oštećenja krvnih sudova i smanjenju upalnih procesa koji mogu dovesti do srčanih problema. Oni mogu pomoći ljudima sa metaboličkim sindromom, uključujući visok nivo holesterola i triglicerida – koji povećavaju verovatnoću od srčanih bolesti i dijabetesa

Regulacija šećera u krvi

Za osobe koje imaju problema sa regulacijom šećera u krvi, sibirska aronija može biti korisna dodatna podrška. Neki istraživači sugerišu da jedinjenja prisutna u ovoj bobici mogu pomoći u poboljšanju osetljivosti na insulin i smanjenju nivoa šećera u krvi nakon obroka.

Ovo može biti posebno korisno za osobe sa dijabetesom tipa 2 ili one koji su predisponirani za razvoj ove bolesti.

aronija-bobice-drvo

Poboljšanje imuniteta

Jačanje imunog sistema je neophodno za održavanje opšteg zdravlja i otpornosti na bolesti. Sibirska aronija može da obezbedi neophodne hranljive materije i antioksidante koji podržavaju imuni sistem i pomažu telu da se bori protiv infekcija i bolesti.

Studija u epruveti pokazala je da ekstrakti bobica aronije pokazuju snažnu antibakterijsku aktivnost protiv potencijalno štetnih bakterija Escherichia coli i Bacillus cereus. Ovaj efekat je izvršio smanjenjem bakterijske proizvodnje zaštitnog štita zvanog biofilm.

Redovna konzumacija soka ili ekstrakta sibirske aronije može pomoći u smanjenju učestalosti prehlade i gripa i ubrzati oporavak od bolesti. Više studija je pokazalo da se aronija odlično bori protiv bakterija i virusa i poboljšavaju metabolizam.

Poboljšanje varenja

Dobra probava je neophodna za opšte zdravlje i dobrobit tela. Sibirska aronija može da obezbedi vlakna i druge hranljive materije koje podržavaju zdravo varenje.

Vlakna pomažu u regulisanju varenja, sprečavaju zatvor i podstiču redovno pražnjenje creva. Redovna konzumacija sibirske aronije može pomoći u održavanju zdrave crevne flore i smanjenju rizika od gastrointestinalnih problema.

Borba protiv upala

Upala može biti u korenu mnogih zdravstvenih problema, uključujući autoimune bolesti, artritis i kardiovaskularne bolesti. Sibirska aronija ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u telu i ublažavanju simptoma povezanih sa upalom.

Antioksidansi i fitonutrijenti prisutni u aroniji deluju kao prirodni antiinflamatorni agensi, što je čini korisnim u prevenciji i lečenju različitih inflamatornih stanja.

Mogućnosti konzumacije sibirske aronije

Postoji nekoliko načina na koje možete uključiti sibirsku aroniju u svoju ishranu kako biste iskoristili njene zdravstvene prednosti. Jedan od najčešćih načina je konzumiranje soka od aronije ili dodavanje svežih ili smrznutih bobica u smutije, žitarice ili jogurte.

Takođe, možete pronaći dijetetske suplemente na bazi sibirske aronije u obliku kapsula ili praha koji vam omogućavaju da ovu superhranu lako i zgodno unesete u svoju dnevnu rutinu.

Sibirska aronija, iako je možda manje poznata od neke druge superhrane, ima izuzetne zdravstvene prednosti koje je čine vrednim dodatkom ishrani za poboljšanje opšteg zdravlja i blagostanja.

Njena antioksidativna, antiinflamatorna i imunostimulativna svojstva čine je posebno korisnom za podršku zdravlju srca, regulisanje šećera u krvi, jačanje imunološkog sistema, poboljšanje varenja i borbu protiv upale. Uz različite načine konzumiranja, sibirsku aroniju je lako uključiti u ishranu i iskoristiti njene zdravstvene prednosti.