Zatvor neredovno pražnjenje creva koji su uzroci u 95 % slučajeva.

Pre svega, dnevno pražnjenje creva nije čvrsto pravilo. Ono varira od osobe do osobe, u zavisnosti od toga šta jedete, koliko, kada jedete od metabolizma, navika stečenih u detinjstvu, od vode koju pijete i lekova koje uzimate. Neki zdravi ljudi imaju pražnjenje creva na drugi dan, drugi dva puta dnevno, a većina svakog dana. Kada budemo govorili o zatvoru, pre svega ćemo imati na umu promenu uobičajenog ritma pražnjenja creva.

Na primer, godinama ste imali pražnjenje creva svakog jutra posle doručka, a odjednom se taj model poremetio. Sad imate ,neredovno pražnjenje creva i ponekad čekate po par dana i tada vam je stolica u vidu loptica, ili tvrda, ili je postala istanjena kao vrpca. U tom slučaju imate zatvor. Da biste shvatili šta to znači, morate poznavati proces pražnjenja. Hrana koju gutate dospeva iz jednjaka u želudac. Ovde se neki hranljivi sastojci koji su potrebni organizmu, izdvajaju i apsorbuju u krvotok. Ono što preostane ulazi u tanko crevo, gde se proces varenja nastavija.

Ostatak -koji organizam ne može da iskoristi -dospeva u debelo crevo gde prima vodu (iz zidova creva) kako bi se otpaci lakše izbacili napolje. Poslednja instanca je rektum. Kada stolica stigne u najniži deo kolona, ona ga širi. To stvara nervne signale koji poručuju MOZGU da je vreme da vršite nuždu. Promena u pražnjenju creva rezultat je nekog oštečenja, trivijalnog ili ozbiljnijeg. Na primer crevo može da se zbog neke bolesti (recimo nedovoljno aktivne tiroidne žlezde) ili zbog leka koji koristite. Otpadne materije sporije silaze i odlažu uobičajeno dnevno pražnjenje creva. Ako ste dehidrirali stolica će biti suva, u vidu loptica, jer crevu nedostaje voda da je razmekša. Izraslina u debelom crevu, koja zatvara putanju, može izazvati konstipaciju-zatvor i smanjiti obim stolice.

Ako, poput mnogih ljudi, zanemarite signal da odmah idete na šolju, sami ste krivi ako se javi ztvor. Nervi u rektumu ‘e se “olenjiti” i trebaće im sve veči pritisak i nadražaj pre nego što pošalju poruku mozgu. Ovo su osnovne stvari koje treba imati na umu kad imate zatvor.
Evo i dodatnih elemenata da biste procenili vrstu problema:

• Da li se zatvor smenjuje sa napadima dijareje (proliva)? Ako je tako, recite to lekaru. On će onda potražiti eventualni polip ili tumor koji može da zatvori debelo crevo. Mada je kombinacija konstipacije i dijareje ozbiljna stvar, ponekad se javlja i kod dijabetičara ili osoba sa sindromom preosetljivog creva
• Da li ste tog dana mogli da izbacujete gasove? Ako ne, možda je crevo potpuno začepljeno i potrebna je hitna hirurška intervencija. U tom slučaju imačete bol u stomaku.
• Ako je zatvor dugotrajan, možda zbog ishrane bez celuloze i neadekvatnog uzimanja tečnosti, onda imate hronični poremećaj, poput onog izazvanog velikim količinama laksativa, što izaziva lenjost creva. A možda i vi patite od sindrom preosetljivog creva.
• Od lekova koji izazivaju zatvor, najsumnjiviji su: oni koji sadrže morfin i codein: verapamil (blokira prolaze kalcijuma kod lečenja visokog krvnog pritiska, angine pektoris i srčanih aritmija); bilo koji beta -blokator (koji se propisuje u iste svrhe kao kalcijum -blokatori, ali koji takode izaziva i proliv) razni sedativi i sredstva za smirenje; kalcijum u tabletama, naročito u vidu šuštećih tableta (za sprečavanje osteoparoze); i razni antacidi.
• Da li vas nekad jako proteruje, a kada stignete u toalet, izbacite samo malo gasa? Možda ste često zanemarivali “signale”, tako da je sada vašem crevu potrebna veća količina stolice da bi je izbacilo.
• Da li se, pored zatvora, promenio kvalitet stolice -oblik i prečnik? Ako je sužena poput vrpce, možda je u pitanju neko zakrečenje u crevu. Obično se kaže da ona označava rak. Ali, verujte da isto tako izgleda i kada je crevo nadraženo.
• Proverite i boju stolice. Tragovi krvi sa spoljašnje strane ukazuju na hemoroide ili neku ranu u anusu (ali vas i rak neki put može zavarati takvim simptomom); sluz bez krvi označava nadraženo crevo; ako je stolica skroz izmešana s krvlju sumnja se na tumor. Stolica crna kao noć i smolasta ukazuje na krvarenje negde u gornjem delu intestinalnog trakta (usled ulcera, erozije želudačnog zida alkoholom, aspirinima ili nekim sličnim lekovima).
• Ako vas boli kada praznite creva, moguće je da su u pitanju uvećani hemoroiodi oko anusa ili rupica na okolnoj koži.
• Kada se creva najzad pokrenu, imate li osećaj da je još nešto ostalo unutra? Mada je to čest slučaj kod hroničnog zatvora i nadraženog creva, možda osećate i neki tumor dole u crevu ili rektumu.
• Kada je zatvor praćen debljanjem, posumnjajte na smanjenu funkciju tiroide. Sniženi metabolizam usporava izbacivanje, odnosno kontrakcije creva, a to dovodi do povećane težine.
• Ako imate zatvor a mršavite, najpre pomislite na tumor. Ali ne paničite. Možda je napetost ili anksioznost koja izaziva zatvor uticala i na gubitak apetita.
• Da li ste skoro eksperimentisali sa novom dijetom? Iznenadna promena navika u ishrani -naročito smanjenje količine celuloze -izaziva zatvor. Jedna pacijentkinja. na primer, htela je da smrša i počela je da preskače doručak. Bila je oduševljena kada je kroz dve nedelje izgubila par kilograma. Ali, onda je dobila zatvor. Pošto više nije bilo doručka sa mekinjama koje su svakog jutra regulisale probavu, signal pomerio u vreme ručka, svakog dana, no pošto je radila kao nastavnica, nije mogla u to vreme da ide u toalet. Zato je došlo do konstipacije.
• Nepraktikovanje fizičkih vežbi, ili često ležanje u krevetu, takodje izaziva zatvor. Ako morate da ležite. uzmite neko blago sredstvo za čišćenje sve dok ponovo ne budete na nogama.
• Ako je zatvor praćen učestalim mokrenjem, možda izraslina u rektumu pritiska mokraćnu bešiku stvarajući osećaj da treba da je ispraznite, čak i kad nije takav slučaj.
• Ako je zatvor praćen redim pražnjenjem, možda je poremećena kičmena moždina, što utiče i na funkciju creva i na kontrakcije bešike. Zaustavimo se ovde. Mnogo je mogućih uzroka zatvora, ali su ovi gore nabrojani uzroci u gotovo 95 odsto slučajeva neredovnog pražnjenja creva.
LENJA CREVA-ZATVOR                              KAKO SE REŠITI ZATVORA PRIRODNO
Hemoroidi                                                        ZATVOR LEČENJE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *