analne tegobe

Zatvor spada u najraširenije poremećaje pribora za varenje u svim starosnim strukturama stanovništva. Stvara mnogo problema maloj deci, školarcima, omladini – naročito devojčicama, ali i trudnicama, ljudima koji na poslu uglavnom sede i starijima. Među laicima je omiljeno korišćenje laksativa koji mogu biti štetni ne samo zato što iritiraju sluzokožu creva, već i zato što se čovek na njih lako navikava. Laksativi su dobri samo za kratkotrajno povremeno korišćenje, kao dopunski vid lečenja, npr. kod nekih ispitivanja koja zahtevaju potpuno pražnjenje creva.
zatvor lecenje
Osnov lečenja zatvora jeste regulisanje kompletnog načina života i odgovarajuća dijeta koja se sastoji od namirnica koje sadrže mnogo celuloze…

Najčešće se srećemo sa zatvorom stečenim navikom. On je često posledica neuzimanja namirnica bogatih celulozom koja izaziva nadražaj creva za pražnjenje. Redje se srećemo sa spazmatičnim zatvorom. Zatvor stečen navikom je posledica toga što ne obraćamo pažnju na nagoveštaje pražnjenja, što tome ne posvećujemo dovoljno pažnje svakog dana u isto vreme najbolje ujutru. Potiskivanje refleksa za pražnjenjem creva može vremenom da izazove hronični zatvor, naročito kad se ne uzima dovoljno hrane koja se ne vari u potpunosti, već iza nje ostaje mnogo nesvarenih ostataka. Dijeta zbog zatvora je slična ishrani zdravih ljudi, ali se u njoj prednost daje povrću, mahunjačama, integralnim žitaricama i integralnom hlebu. Zatim voću sa ljuskom, suvom voću, svežim salatama i pečurkama.

Što se pripremanja hrane tiče,za lečenje zatvora izbegavamo jela kao što su pudinzi, suflei, pirei od povrća. Iz ishrane izbacujemo namirnice koje usporavaju rad creva, kao što su jak čaj, kakao, čokolada i pirinač. Svakodnevno kod lečenja zatvora treba popiti 1,5-2 l tečnosti. Veoma je bitno da se hrana uzima redovno, u jednakim vremenskim intervalima. Mnogim ljudima prija čaša hladne vode ili čaša voćnog soka na tašte, ili čaša kiselog mleka ili jogurta, eventualno salata od voća ili povrća pre spavanja. Dozvolite da vam na osnovu sopstvenog iskustva i prakse ponudimo veoma efikasan recept lek zatvor: svakog jutra, pa sve dok se stolica u potpunosti ne reguliše, treba uzeti na tašte 3 supene kašike izmrvljenog semena lana sa dve kašike jogurta i jednom kašikom mlečnog šećera koji se može dobiti u apotekama.

Kod spazmatičnog zatvora nastojimo da regulišemo kompletnu duševnu ravnotežu, izbegavamo stres i sve druge trenutke koji nas psihički opterećuju.

Dijeta za zatvor je različita od one kod zatvora stečenog navikom. Hrana mora biti termički obrađena, bez delova koji se ne mogu svariti, kako bi se sluzokoža creva što manje iritirala. Jela mogu biti kuvana, pirjanjena, pečena ili grilovana, kako bi bila meka, bez tvrde korice. Biraju se namirnice koje se skoro potpuno vare i ne ostavljaju mnogo nesvarenih delova, kao što su npr. dvopek, belo pecivo koje nije sveže, testenina, pirinač, od povrća – šargarepa, tikvice, spanać, zelena salata, paradajz bez ljuske i semena, od voća – zrele jabuke bez ljuske, kajsije, breskve, banane. Iz ove dijete treba izbaciti namirnice iza kojih ostaje mnogo nesvarenih delova – integralni hleb, mahunjače, kelj, kupus, crni luk, rotkvice, papriku, sušeno voće, bobičasto voće, pečurke, orahe i mak. Izbaciti jaku crnu kafu, napitke, sladoled, gazirana pića i konzerve.
Zatvor prirodno lečenje                                          Zatvor prirodno i standardno lečenje               Lenja creva zatvor

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *