analne tegobe

analne tegobeZatvor ili opstipacija je otežano pražnjenje creva, oskudne, tvrde stolice, najčešće manje od tri puta nedeljno. Opstipacija je često povezana sa grčevima u stomaku, bolovima tokom defekacije, osećajem nepotpunog pražnjenja creva.

Šta može da izazove zatvor?

Neadekvatna ishrana (hrana sa malo vlakana, nedovoljan unos tečnosti)
Nedovoljna telesna aktivnost
Duže mirovanje i ležanje (npr. zbog bolesti)
Psihološki faktori (stres)
Promene okoline (putovanja, selidbe)
Odgađanje defekacije (pražnjenja creva) pri pojavi prirodnog nagona
Uzimanje nadomestaka gvožđa ili kalcijuma
Nuspojava pojedinih lekova (neki diuretici, antidepresivi i antacidi)
Dugotrajno korišćenje laksativa
Određene bolesti (hemoroidi, karcinom debelog creva, bolesti štitne žlezde-hipotiroidizam)
Trudnoća

Kada treba posetiti lekara?

Kad primetite prisustvo krvi u stolici
Kad se blaga do umerena bol koja traje duže od 48 sati izmenjuje sa iznenadnom oštrom boli
Kad nekontrolisano počnete gubiti na težini
Kad uz zatvor osećate mučninu i povraćate
Kad naizmenično dolazi i do opstipacije i do proliva
Kad zatvor traje kroz duže vreme i često se ponavlja

Šta možete preduzeti kako biste sprečili ili otklonili zatvor?

Svoju ishranu obogatite vlaknima (žitarice, voće, povrće). Posebno je korisno ujutro natašte pojesti nekoliko zrelih, slatkih voćaka (smokve, šljive, kivi npr) nakon čega se preporučuje nekoliko čaša, najbolje mlake vode
Pijte dovoljno tečnosti tokom dana (2-3 litre)
Povećajte telesnu aktivnost (1/2h do 1h šetnje uveliko pomaže rad creva)
Posetite toalet čim osetite potrebu za pražnjenjem creva, te osigurajte sebi dovoljno vremena za opuštanje
Koristite laksative samo ukoliko navedene mere ne pomažu

Laksativi

Laksativi su lekovi u obliku tableta, sirupa, čepića, čajeva, granula koji služe za olakšavanje defekacije menjajući konzistenciju stolice. Često se uzimaju nekontrolisano, bez savetovanja sa farmaceutom ili lekarom. Upotreba laksativa može pomoći samo povremeno i kratko. Dugotrajno i redovno korišćenje laksativa izaziva “lenjost” creva, odnosno sprečava uspostavljanje normalnog ritma stolice. Svi laksativi su delotvorni, no razlikuju se prema intenzitetu i brzini delovanja te jačini neželjenog delovanja. Izbor laksativa u prvom redu zavisi od indikacije tj nameni za koju se uzima (priprema za hiruršku intervenciju ili dijagnostičku, uklanjanje akutnog zatvora, hroničnog zatvora, normalizacija varenja …)

Vrste laksativa:

1. Hidrofillni agensi koji izazivaju bubrenje (povećavaju volumen creva): mekinje, indijski bokvica (psilium), laneno seme, kalcijum polikarbofil, metil i kaboksimetil celuloza

U crevima bubre pa nastaje sluz koja omekšava stolicu i povećava njen ukupni volumen. Prihvatljiva im je primena kod hroničnog zatvora. Laksativni efekat nastupa unutar 24 sata, dok se potpuni efekat očekuje nakon 2-3 dana korišćenja. U početku se uzimaju manje doze koje se postepeno povećavaju kako bi se postiglo željeno delovanje. Važno je da se pri uzimanju ovih laksativa piju velike količine tečnosti. Moguća neželjena dejstva ovog tipa laksativa su nadutost, bolovi u stomaku, flatulencija (povećano stvaranje gasova u crevima).

2. Osmotski laksativi:

Salinični laksativi
Magnezijum sulfat («Gorka sol»), magnezijum citrat i hidroksid
natrijum fosfat i sulfat
kalijum, natrijum tartarat

Osmotski laksans smanjuju apsorpciju tečnosti iz creva i na taj način povećavaju sadržaj vode u stolici. Salinični laksans mogu poremetiti elektrolitsku ravnotežu kod bubrežnih bolesnika, i mogu izazvati dehidraciju. Njihovo laksativno delovanje nastupa vrlo brzo, kroz 1/2h-3h, a primenjuju se uglavnom po preporuci lekara kod dijagnostičkih pretraga.

Šećeri i alkoholi

laktuloza

Laktuloza svoje laksativno delovanje ispoljava nakon 24h pa se preporučuje primena pre doručka. Kao i za sve osmotske laksative, za njeno delovanje i za sprečavanje dehidracije važno je piti povećane količine vode ili neke druge tečnosti. Mogu je primenjivati deca i trudnice, a potreban je oprez kod bolesnika sa šećernom bolešću zbog moguće prisutnosti srodnih šećera. Laktuloza ima i prebiotički delovanje, tj služi kao supstrat (hrana) dobrim bakterijama čija prisustvo je od presudne važnosti za normalan rad creva.

sorbitol i manitol

Glicerol

Svojim lokalnim delovanjem iritira kolon, odnosno završni deo creva i tako omekšava stolicu i olakšava pražnjenje. Učinak nastupa za 15-30 min, pa se koristi kod akutnog zatvora. Dolazi u obliku čepića za decu i odrasle, a primena ne sme biti duža od nedelju dana.

3. Lubrikansi ili klizeći laksativi

mineralna ulja

Ovi laksans olakšavaju pražnjenje creva omekšavajući stolicu i formirajući sluzavo-lepljivi omotač oko nje. Nisu pogodni za dugotrajnu upotrebu, sprečavaju apsorpciju vitamina rastvorljivih u vodi stoga ih se uzima odvojeno od hrane.

4. Kontaktni laksativi

antrakinona
sena, aloja, Kaškari, krkovine
ricinus
difenoli
bisakodil, natrijum pikosulfat

Kontaktni laksativi povećavaju učestalost kontrakcije i motilitet creva. Efekat se javlja nakon 6-12 sati kod tableta ili čajeva, a kod čepića delovanje nastupa za 15 min do 1h. Koriste se za pripremu odnosno pražnjenje creva pre dijagnostičkih pretraga ili hirurških zahvata te za lečenje zatvora uzrokovanog primenom lekova koji usporavaju stezanje creva (narkotici). Preterana primena ovih laksativa dovodi do «sindroma lenjih creva» i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Tablete bisakodila ne smeju se zdrobiti niti uzimati s antacidima (lekovima za neutralizaciju želudačne kiseline) kao ni sa mlekom. Kod samolečenja ne smeju se koristiti duže od nedelju dana bez lekarskog nadzora. Njihova upotreba za mršavljenje ni u kom slučaju nije opravdana jer ne sprečavaju apsorpciju kalorija, a mogu izazvati fizičku zavisnost i ozbiljne metaboličke probleme. Takođe nisu pogodni za primenu kod dece, trudnica, dojilja i kod upalnih bolesti creva.

5. Ostali

probiotici, prebiotici

Ne spadaju u laksative, ali pomažu u regulaciji probave te su vredan dodatak svakom od navedenih laksativa. Probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. “dobre” bakterije) koji primenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne efekte na zdravlje domaćina. Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže (između tzv. “Dobrih i loših” bakterija) u našim crevima te na taj način povoljno deluju na normalizaciju stolice.

Prebiotici (npr. inulin) su nesvarljivi sastojci hrane (uglavnom oligosaharidi) koji imaju povoljan efekat na domaćina stimulišući rast i aktivnost probiotika, uglavnom Bifidobacteria, te s njima imaju sinergistični efekat. Najpoznatiji prebiotik je inulin.
Zapamtite:

Većina ljudi je blago opstipirana i nije potrebna primena laksativa. Međutim, u određenim slučajevima može se preporučiti njihova upotreba ako higijensko-dijetetske mere ne pokažu učinak. Svakako se o njihovoj upotrebi posavetujte sa vašim farmaceutom.