Crvene fleke na koži ,bolovi u prednjem delu stopala, drhtavica, crne tačkice pred očima… Neki simptomi zaista mogu ukazivati na ozbiljna stanja, ali najčešće su bezazleni i prolazni.
bol pucketanje
Kad treba da zatražite stručnu pomoć, a u kojim slučajevima možete odahnuti?
Telo nam često šalje zbunjujuće simptome, zbog kojih nas ponekad obuzima panika, ali lekari ističu da u većini slučajeva ove “senzacije” ne predstavljaju razlog za brigu. Beskrajna potraga na netu u pokušaju da sami odgonetnemo uzrok i značenje nekih pojava obično izaziva dodatnu strepnju. Eksperti tvrde da su pomenute promene uglavnom bezazlene prirode, tj. da samo malo njih zahteva odlazak lekaru.

OSEĆAJ VREUNE U PREDNJEM DELU TABANA
Iako je bol u stopalu česta pojava, nemojte samo stiskati zube i trpeti.
Šta je uzrok osećaja vreline u prednjem delu tabana? Kod žena su to visoke štikle, zbog kojih je svod stopala izuzetno visok. Počnite da nosite cipele s nižom petom i širim delom za prste. Umeci za svod stopala mogu ublažiti pritisak s prednjeg dela.
Ako bol ni posle poduzetih preventivnih mera ne prestaje obratite se lekaru, jer u pitanju može da bude Mortonova neuroma. Zadebljanje ili uvećanje nerava u stopalu, obično između trećeg i četvrtog prsta, u prvoj fazi obično stvara osećaj hodanja po kamenu, a kasnije može preći u hroničan bol. Pojedini lekari određuju terapiju injekcijama kortizona radi ublažavanja otoka nervnog tkiva, dok se ekstremni slučajevi neurome operativno zbrinjavaju.

DRHTANJE ŠAKA
Drhtanje šaka (naročito nakon 40. godine života) može biti nasledna pojava, ali ponekad ukazuje i na nizak nivo šećera u krvi. Često je samo posledica stresa, anksioznosti i fizičkog napora.
Može biti izraženije ukoliko konzumirate napitke ili namirnice s kofeinom, ako pijete lekove koji sadrže stimulativne materije (na primer, oni za prehladu ili umanjenje apetita), ili neke tipove medikamenata za lečenje poremećaja funkcije tiroidne žlezde i koncentracije. BezazlenO DRHTANJE ŠAKA obično se povlači kad uzmete hranu, smanjite količinu kofeina, prekinete terapiju ili redukujete nivo stresa.
OBRATITE SE LEKARU AKO drhtanje šaka ne prestaje. Lekar će vam možda propisati beta blokatore, antihipertonike koji će blokirati reakciju na stres, pa tako i umiriti šake.Drhtanje samo jedne šake, naročito kad se ne koristite njome, može ukazivati i na nešto ozbiljnije, poput Parkinsonove bolesti.Drhtanje šaka, uz gubitak težine, ubrzan puls i izmene u pražnjenju creva, često ukazuju na hipertiroidozu (ubrzan rad tiroidne žlezde).

CRNE TAČKICE PRED OČIMA
Unutar očne jabučice nalazi se želatinozna materija (staklasto telo) sačinjena od vode, kolagena i hijaluronske kiseline. S godinama se delići kolagena mogu slepiti, zbog čega se javljaju senke na mrežnjači u obliku tačkica, linijica i drugih čudnih oblika, koje remete vid. Ove pojave mogu biti iritantne, ali su potpuno bezazlene.
ove senke praćene bleskom svetlosti ili zamagljenjem vida, što može ukazati na odvajanje staklastog tela od mrežnjače (retine), ili njeno prskanje na mestu gde su se zalepili delići staklastog tela. Sto se pre ova pojava otkrije, to je uspešnija operativna intervencija.

Otrzanje kapka
Otrzanje kapka najčešće je posledica pojačanog stresa, umora, dugog rada za kompjuterom, velikih količna kofeina i alkohola… Svaki od ovih faktora – ili njihova kombinacija – može izazvati spazam mišića gornjeg ili donjeg kapka. Poremećaj otrzanje kapka se obično povlači nakon nekog vremena, ali ako vas izuzetno iritira, probajte tople obloge za opuštanja mišića ili veštačke suze (kapi), jer i suvoća oka može uzrokovati nevoljno pomeranje kapka. Takođe, ograničite rad za kompjuterom, više se odmarajte i smanjite konzumiranje kofeina.
Ako otrzanje ne prestaje nekoliko nedelja, što može biti znak iritacije površine ili membrane oka. U retkim slučajevima trzanje može dovesti do potpunog zatvaranja oka, a može ga pratiti i trzanje usta, zbog čega treba da potražite stručno mišljenje, da bi se eliminisao neki neurološki problem.

“PUCANJE” ZGLOBOVA
Zvuk pucanja zglobova koji se čuje, ma koliko bio neugodan, nije razlog za brigu.Prelazak ligamenata ili tetiva preko zglobova u tridesetim i četrdesetim godinama života često je praćen čudnim zvukovima. Škriputava kolena i nožni članici znak su istrošenosti zglobne hrskavice i mekih tkiva, što je u poznim godinama prirodna pojava. No, ako vas ti zvuci iritiraju, redovno radite vežbe istezanja. Ukoliko je osteoporoza česta bolest u vašoj porodici, tražite od lekara da vam preporuči suplemente na bazi glukozamina i hondroitina, koji mogi usporiti propadanje hrskavice.
Obratite se lekaru ako primetite crvenilo,otok, bol ili ograničenu pokretljivost zglobova, jer ovi simptomi mogu ukazivati na povredu ligamenta ili tetive. Uzrok može biti i osteoartritis, naročito ako u porodici postoje slučajevi ovog oboljenja, ili redovno trčanje više od 30 km nedeljno, jer ova dva faktora znatno povećavaju rizik od povreda.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *