stopala-nega-noge

Oticanje zglobova na nogama je česta pojava kod ljudi, bez obzira na starosnu dob. Ovaj problem može biti prilično neprijatan ako se ne leči, a karakteriše ga osećaj “težine” u nogama ili tupi bolovi. Otečeni zglobovi mogu da otežavaju hodanje, pa samim tim značajno utiču na obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Stanje oteklih zglobova na nogama može biti i pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca ili krvi ugrušci. Zato je važno da oticanje gležnjeva prepoznate kao signal i obratite pažnju na svoje navike kako biste “ušli u trag” uzroku vaše tegobe. 

No, nemojte dozvoliti da vas to odmah uplaši. Oticanje zglobova na nogama može biti i relativno bezopasno. Uzroci benignog oticanja stopala i zglobova su najčešće dugotrajno sedenje ili stajanje u istom položaju, problemi sa prekomernom težinom ili neka fizička povreda. 

Otečeni zglobovi su najčešće problem sa kojim možete da se susretnete tokom letnjih meseci, na visokim temperaturama koje prelaze 30 stepeni. Problem se javlja i kod zdravih osoba, a razlog ove učestale neprijatne pojave je proširenje krvih sudova koje se dešava usled toplove. 

Ako ste u prilici, dobro je da izbegavate izlaganje suncu, kao i da birate da provodite vreme u rashlađenom prostoru tokom visokih temperatura napolju. U suprotnom, simptome možete jednostavno ublažiti povremenim tuširanjem hladnom vodom. U daljem teksu pronađite dodatne savete o preventivnim merama koje će sprečiti oticanje vaših zglobova.

Kako da sprečite oticanje nogu tokom leta?

Oticanje nogu tokom visokih letnjih temperatura je pojačano učestalo i mnogi su imali prilike da se susretnu sa ovim problemom. Ako se ne vodite računa o praktikovanju zdravih navika, pri velikim vrućinama će uglavnom doći do oticanja stopala i gležnjeva.

Oticanje nogu tokom leta ćete sprečiti izbegavanjem uzroka. Dakle, važno je da obuća koju nosite tokom rada bude udobna. Iz estetskih razloga, mnogi se odlučuju da nose obuću koja im zapravo ne odgovara. Birajte prirodne materijale i otvorenije modele obuće koji dozvoljavaju da vam noga “diše”. 

Isto važi i za odeću – lanena i pamučna odeća koja ne steže vaše noge je najbolji izbor za zdravlje vaših nogu. Pripijena odeća može da prouzrokuje širok spektar bolesti i tegoba.

Jedan od glavnih uzroka pojačanog oticanja nogu tokom leta jesu nezdrave navike u ishrani. Usled nedostatka vremena, ali i ličnih preferenci pri odabiru hrane, mnogi zanemaruju kvalitet namirnica koje unose. Začinjena i masna hrana dovodi do nagomilavanja soli u organizmu zbog kojeg u letnjim mesecima vaše noge otiču. 

Izbalansirana ishrana, koja podrazumeva laganiju hranu za varenje, će ublažiti simptome ovog problema. Takođe, zdrava ishrana je važna i za sve ostale procese u organizmu. Pravilna ishrana i zdrave životne navike omogućavaju više energije i vitalnosti, i direktno utiču na dužinu života

Posle dana “na nogama” u kojem su vaša stopala i zglobovi pretrpeli veliko opterećenje, dobro je da mlakom vodom, uz blagu masažu, opustite slopala. Ako odmarate posle napornog radnog dana, jastuk ispod stopala će vam ublažiti oticanje podsticanjem cirkulacije.

Kada je vreme da oticanje nogu shvatite ozbiljno?

Kao što smo već napomenuli, otok zglobova na nogama može biti klinički znak hronične bolesti. Ovaj simptom ukazuje na niz potencijalnih oboljenja, najčešće poput kardiovaskularnih bolesti, ali i bolesti jetre, bubrega ili poremećene funkcije štitne žlezde.

Kada primetite oticanje vaših zglobova, najbolje bi bilo da najpre primenite savete koji mogu otkloniti vaš problem ukoliko se radi o bezopasnom edemu. Ako se nakon promena vaših navika stanje nogu ne promeni – važno je da posvetite vreme otkrivanju uzroka problema.

Dok kod blagog oticanja i bolova možda neće biti potrebno lečenje, zavisno od tačnog uzroka se problem rešava različitim terapijama u skladu sa opštim stanjem organizma.  Zato je važno da na vreme reagujete i posetite vašeg nadležnog lekara

Najbolji način za očuvanje vašeg zdravlja jeste zdrav način života, ali i obazrivo praćenje “alarma” koje nam organizam upućuje “na oko” vidljivim simptomima. Stručnjaci procenjuju da adekvatna briga o zdravlju može sprečiti čak više od polovine hroničnih oboljenja. Zato je potrebno da obraćate pažnju na promene na svom telu i slušate njegova upozorenja. 

Otekli zglobovi su pojava za koju ćete neretko čuti, potogovo tokom letnjih meseci. Iako mogu da budu bezopasno stanje koje ćete rešiti primenom gorepomenutih saveta, važno je da ova tegoba bude prepoznata kao simptom opšteg stanja vašeg organizma, jer otekli zglobovi mogu biti znak nepravilnog rada unutrašnjih organa.