antibiotici, lekovi, supl

Sezona virusa kao da ne jenjava. Čak i u letnjim mesecima dominiraju raznorazni virusi, a najmlađi kao i starije osobe sa hroničnim bolestima najviše su pogođeni.

Ovo je naročito izraženo kada govorimo o deci koja idu u vrtić ili školu. Raznorazne virusne i bakterijske infekcije, kao i stomačni virusi su i dalje aktuelni. Dovoljno je da posetite neki obližnji dom zdravlja, videćete da su pune čekaonice dece sa nekom vrstom oboljenja.

Kada je antibiotik neizbežan?

Postoje određene situacije kada je upotreba antibiotika obavezna. Naravno, ovde se misli na svaku vrstu bakterijske infekcije, koja se ne može izlečiti na bilo koji drugi način osim antibiotikom. Ipak, tu je i ona druga, lošija strana medalje kada se koristi antibiotik, naročito kod male dece. Dokazano je da antibiotici uništavaju one loše bakterije koje su izazvale upalu u organizmu, ali da isto tako utiču i na one dobre bakterije koji spadaju u grupu prirodnih stanovnika sistema za varenje.

Zbog toga se uporedo koristi i probiotik sa antibiotikom kako bi se ne bi narušila crevna flora.

Zašto je uvek dobra kombinacija probiotik sa antibiotikom?

Kada vam lekar prepiše antibiotik, to znači da kada ga podignete uz recept, uz njega kupujete i neki probiotik. Neretko se dešava kod dece da se u toku konzumiranja nekog jakog antibiotika javi dijareja koja može trajati i nekoliko dana. Probiotik sa antibiotikom može da spreči nastanak ovog problema, naročito ako se odmah krene sa njegovim konzumiranjem. Pedijatri preporučuju da se probiotik uzima dva sata nakon terapije antibiotikom jer tada ima najjače dejstvo.

Danas u apotekama možete kupiti probiotik u obliku kesice ili praška. Deca ga najlakše mogu popiti ukoliko se prah pomeša sa malo soka, jer na taj način neće osetiti njegovu gorčinu.

Probiotik i imuni sistem

Upotreba probiotika sa antibiotikom pomaže da se ojača detetov imuni sistem, jer probiotik čuva one dobre bakterije u crevnoj flori omogućavajući normalno funkcionisanje sistema za varenje. U toku terapije probiotika sa antibiotikom stara se balans u organizmu pa se kod dece neće javiti zatvor ili dijareja. Najbolje su se pokazali probiotici koji u sebi sadrže bakterije poput Lactobacillus acidophilus kao i Bifidobacterium lactis jer je reč o ispitanim probiotskim bakterijama koje pozitivno utiču na imuni sistem kod dece.

Mnogi roditelji daju deci probiotik preventivno, naročito kada je u vrtićima ili školama prisutan stomačni virus, pre nego što krenu na more i sl. Bitno je ne prekoračiti prepisanu dozu a ona podrazumeva jednu kapsulu dnevno.

Koliko dugo treba piti probiotik sa antibiotikom?

Naravno, preporuka lekara je da se probiotik pije sve dokle god dete pije i antibiotik, ali i nakon toga. Čak i kada dete ispije celu bocu sirupa, nećete pogrešiti ako nastavite sa probiotikom i narednih nedelju ili više dana. Probiotik samo može da doprinese bržem ozdravljenju kao i da pomogne vašem detetu da se brže izbori sa bakterijom zbog koje je na terapiji sa antibiotikom.

Sve u svemu, nikada nije da odmet da u svojoj kućnoj apoteci imate po koju tablu više probiotika. Čim primetite prve simptome virusa možete krenuti sa njegovom upotrebom.