nocno znojenje pred menstruaciju

Ako ste tek nedavno doživeli noćno znojenje tokom menstruacije, verovatno ste uplašeni. Zaboravite na taj strah, jer mnogo žena ima isti problem. Samo kontrola ovog problema će vam doneti olakšanje. Ovde ćemo opisati zašto se javlja noćno znojenje pred menstruaciju i šta možete uraditi povodom toga.

Zašto se javlja noćno znojenje pre i tokom menstruacije?

Noćno znojenje ili noćna hiperhidroza je pojava koja se dešava zbog disfunkcije hipotalamusa (koji reguliše znojenje), što dovodi do pojačanog znojenja koje može biti toliko jako da sasvim natopite posteljinuPre i tokom menstruacije se dešavaju oscilacije nivoa hormona, što može dovesti do disfunkcije hipotalamusa i noćnog znojenja. Ovo se dešava zato što hipotalamus pogrešno registruje da telesna temperatura skače i javlja se znojenje kako bi se ta telesna temperatura spustila, čak i ako nije zaista povišena.

nocno znojenje pred menstruaciju

Drugi uzroci

Iako su najčešći uzroci noćnog znojenja tokom menstruacije hormonalne prirode, postoje i druge stvari koje mogu izazvati ovu pojavu. Noćno znojenje tokom menstruacije mogu izazvati anksioznost, dijabetes, neurološki problemi, problemi sa tiroidnom žlezdom, sleep apneja i različite vrste karcinoma.

Da li je noćno znojenje tokom i pre menstruacije znak perimenopauze ?

U nekim slučajvima ovo je tačno. Brojne žene u četrdesetim i pedesetim godinama imaju problema sa noćnim znojenjem. Ovo se dešava od tri do deset godina pre menopauze. Naravno, ovo nije slučaj sa svim ženama, a ovde i rasa ima značajnu ulogu. Da biste znali da li je noćno znojenje znak perimenopauze, obratite pažnju i na druge simptome:

 • Suvoća vagine: tokom kasnijih faza perimenopauze javljaju se hormonalne promene u telu, što izaziva suvoću tkiva u vaginalnom delu. Ovaj problem se pogoršava nakon menopauze i izaziva iritaciju i svrab. Ovo dovodi i do bolnih seksualnih odnosa i u velikoj meri smanjuje seksualni nagon.
 • Problemi sa krvarenjem: kako organizam prolazi kroz hormonalne promene, smanjuje se nivo progesterona. Ovaj hormon je odgororan za regulisanje širenja endometrijuma, što znači da manjak ovog hormona izaziva to da zid materice postane veoma zadebljao tokom menstruacije i dolazi do obilnih menstruacija.
 • Poremećaji spavanja: ovo ponekad ima veze sa noćnim znojenjem, kada znojenje loše utiče na san, iako mnoge žene koje nemaju problem sa noćnim znojenjem takođe imaju poremećaje spavanja tokom perimenopauze.
 • Promene raspoloženja: iako se ne dešava svim ženama da imaju promene raspoloženja tokom perimenopauze, statistike pokazuju da 10-20% žena imaju ovakve simptome. Iako neki smatraju da manjak estrogena može dovesti do depresije, nema čvrstih dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju. Nije dokazano da je anksioznost rezultat perimenopauze, ali su neke žene dosta podložne promenama raspoloženja zbog stresa i hormonalnih promena u perimenopauzi.

Kako se izboriti sa noćnim znojenjem pred menstruaciju ?

Noćno znojenje je česta pojava i postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste ga sprečili.

 1. Promene u ishrani

Zdrava i izbalansirana ishrana, koja sadrži dosta zdravih masnoća, povrća bogatog antioksidansima i nemasnih proteina vam može pomoći u regulaciji hormona i u smanjivanju noćnog znojenja.

 1. Redovno vežbanje

Vežbanje je dobro za regulaciju telesne temperature. Međutim, važno je da ne budete fizički aktivni dva sata pred spavanje, jer to može povećati šanse za noćno znojenje. Pokušajte da vežbate ranije tokom dana.

 1. Biljni čajevi i melemi

Smatra se da su neke biljke dobre za regulaciju hormona. To spadaju žen šen, crni kohoš i kineska anđelika (dong quai). Koristite ove biljke samo kratkoročno – nemojte se navikavati na njih.

 1. Nosite široke pidžame od prirodnih materijala

Nosite pidžame ili spavaćice od pamuka ili lana, jer su ovo prirodni materijali i više prijaju koži nego saten i sintetika.

Još neki saveti za izbegavanje noćnog znojenja

Osim već pomenutih stvari, postoje još neke koje vam mogu pomoći da smanjite učestalost i intenzitet noćnog znojenja tokom menstruacija.

 • Pijte mnogo vode. Neka vam organizam bude dobro hidriran, jer to pomaže u regulaciji telesne temperature.
 • Izbegavajte kofein: smanjenje unosa kofeina će povoljno uticati na vaš simpatički nervni sistem, što će vam pomoći u sprečavanju noćnog znojenja.
 • Topla kupka ili tuš: ovo će vam pomoći da se opustite i da donekle snizite telesnu temperaturu. Mlaka kupka ili tuš pred spavanje će pomoći vašem telu da mu temperatura blago opadne.
 • Isprobajte jogu: joga je izvrsna za oslobađanje od stresa. Ako redovno praktikujete ovu tehniku, regulisaćete nivo hormona u telu.