stopala

Neprijatan miris nogu, svrab, nokti koji brzo pucaju ili su zadebljali, sve ovo upućuje na jedno – gljivice na noktima. Ovo je problem koji se kod mnogih javlja i umesto da izaziva stid da se izujete zbog lošeg izgleda nokta, da se sramite da izujete obuću zbog neprijatnih mirisa, prva stanica bi trebalo da bude neki od nadležnih lekara kako bi se problem sanirao, a uzrok ovakvim pojavama uklonio.

U zavisnosti od stepena uznapredovalosti infekcije, problem gljivica na noktima zahteva lečenje od nekoliko nedelja pa do nekoliko meseci čak, jer u trenucima kada se infekcija dodatno prenese na kožu oko nokta, na samo stopalo, pa kod nevođenja računa problem može da postane daleko ozbiljniji, lečenje traje jako dugo. Zato ćemo prvo opisati kako da prepoznate pojavu gljivica na noktima, kao i zbog čega nastaju, ali i na koji način ih možete sprečiti, kao i kako ih lečiti.

Simptomi

Gljivice na noktima uglavnom počinju neprimetno, zbog čega se u početnoj razvojnoj fazi niti vide ikakve promene, niti išta oseća. Uglavnom  se javlja jedna tačkica u donjem ili gornjem uglu nokta, koja je bele ili žute boje, a onda se ona polako širi dok ne postane poput neke fleke, koja na kraju zahvata ceo nokat. Tada nokat postaje ili slab i lako lomljiv ili dolazi do zadebljanja, neravne površine nokta, uz pojavu slojevitog izgleda nokatne ploče i brazda, čime se rizikuje i to da nokat u celosti otpadne, što je već uznapredovali stadijum infekcije. Taj stadijum mogu pratiti i infekcije kože u regiji oko nokta ili kože celog stopala.

Simptom koji je jedan od najredovniji jeste i neprijatan miris nogu koji se intenzivira u svim onim situacijama kada je noga zatvorena u obući.

Šta utiče na razvoj gljivica na noktima?

Da bi se razvile, gljivice zahtevaju tamnu, toplu i vlažnu sredinu, pa zbog toga se najčešće gljivice na noktima i javljaju, budući da je prostor u kojem stopalo boravi najčešće vlažno, tamno i toplo. Osim toga, mogu se razviti čestim hodanjem po mokrim podlogama, kao što su plaže, obodi bazena, ali se mogu i preneti na taj i drugi način. Kako je reč o infekciji koja se prenosi, prenošenje je moguće korišćenjem peškira, čarapa, obuće ili pribora za sređivanje noktiju osobe koja ima gljivice na noktima.

Iz ovog razloga je veoma važno da saloni kozmetički koji rade pedikir i manikir budu visokih higijenskih navika, kako ne bi došlo do prenošenja gljivica sa jednog na drugog klijenta, jer se takvi slučajevi često dešavaju. Gljivice na noktima se mogu razviti i usled nošenja različitih lakova i više slojeva njihovih, te nošenjem veštačkih noktiju neprekidno, zbog čega je uvek važno imati period kada nokti odmaraju.

Kako sprečiti razvoj?

Osim dobrih higijenskih navika i korišćenja svog pribora za ličnu higijenu, važno je da vodite računa o tome da nikada ne provodite vreme u vlažnoj obući, da ne nosite čarape od sintetičkih materijala, već da se trudite da one budu u potpunosti pamučne, budući da pamuk dozvoljava koži da diše. Takvim ponašanjem skoro je pa sigurno da gljivice na noktima neće nikada biti jedan od vaših problema.