krcanje crevaNeugodni zvukovi poput krčanja creva koji dolaze iz želuca mogu se dogoditi u nezgodnom trenutku , ali morate znati da je reč o normalnoj pojavi koju ne možemo kontrolisati , ali je možemo ublažiti . Ako ste pomislili kako želudac krči kada je prazan odnosno kada ste gladni , varate se !

Nije reč o želucu već o crevima odnosno procesu varenja koja radi svoj posao potiskujući hranu sve dublje pa samim time i proizvodi neprijatne zvukove poput krčanja .

Višak vazduha sakupljenog u crevima najčešće izbacujemo podrigivanjem ili gasovima koji takođe u datoj situaciji mogu biti neprijatni kako za vas , tako i za sve one koji se nalaze u vašoj blizini .

Čovek prilikom gutanja , osim hrane i pića proguta i određenu količinu vazduha . Žvakanjem žvakaće gume , pušenjem cigareta , cuclanjem bombona ili lizaljke te ispijanjem soka kroz slamku u želudac unosi dodatnu količinu vazduha koja završi u našoj probavi .

Isto važi i za hranu bogatu vlaknima poput integralnog hleba , povrća kao što su pasulj , karfiol i brokoli i gaziranog pića kao i pića zaslađenog veštačkim zaslađivačima .

Takva hrana se brzo razgrađuje u našim crevima što pritom oslobađa određenu količinu gasova zbog kojih se osećamo naduto i ispuštamo čudne zvukove pa se čuje krčanje .

Zato sledeći put kada se vaša creva oglase ne morate odmah krenuti prema frižideru , već sačekajte da prođe , a kada zaista ogladnite tek onda uživajte u konkretnom obroku .