zasto cuvati maticne celije

Zašto čuvati matične ćelije? Odluka roditelja da na čuvanje daju matične ćelije uzete iz pupčanika novorođenčeta već sada znači sigurniju budućnost za celu porodicu…
zasto cuvati maticne celije
Još dok je beba u stomaku, roditelji počinju da razmišljaju o njenoj budućnosti. Pitaju se kako će izgledati njen prvi osmeh, prvi koraci, rođendani, porodične proslave…
Eventualne bolesti, naravno, uvek su poslednja stvar koja se ima na umu, ali u poslednje vreme sve je više onih koji misle i o tome i žele da iskoriste jedinstvenu mogućnost čuvanja matičnih ćelija iz krvi pupčanika, kako bi svom potomstvu osigurali zdraviju budućnost.

Šta sve mogu matične ćelije?
Otkriće matičnih ćelija jedno je od najvećih naučnih dostignuća. Reč je o nespecijalizovanim ćelijama koje se u određenim vremenskim periodima obnavljaju i poseduju neverovatnu mogućnost transformacije: od njih mogu da nastanu nervne ćelije, ćelije kože, krvi, kostiju… One učestvuju u obnavljanju organizma, regenerišu oštećena tkiva, a uspešno se koriste u terapiji mnogih bolesti. Najveći uspesi u lečenju matičnim ćelijama postižu se u oblasti hematologije, neurologije, endokrinologije, oftalmologije i plastične hirurgije. U fokusu su matične ćelije iz krvi pupčanika, jer je procedura njihovog prikupljanja veoma jednostavna i bezbolna.

Zašto treba čuvati matične ćelije?
Roditelji se najčešće odlučuju za čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika novorođenčeta ukoliko u porodici postoji istorija ozbiljnih oboljenja. Na taj način žele da učine sve što je u njihovoj moći da deci obezbede zdraviju budućnost, a na pohranjivanje matičnih ćelija gledaju kao na najbolju investiciju. Međutim, i oni koji u najužem porodičnom okruženju nemaju slučajeve teških bolesti žele da iskoriste ovu mogućnost bez obzira na to što matične ćelije možda nikada neće upotrebiti. Naravno, ove ćelije najbolje odgovaraju osobama od kojih su uzete, ali mogu se koristiti i u terapiji bolesti koje napadnu najbliže srodnike. Neretko se dešava da se matične ćelije uzimaju iz pupčane vrpce novorođenčeta i koriste u lečenju starijeg brata ili sestre.

OSNOVNI TIPOVI MATIČNIH ĆELIJA
-Embrionalne matične ćelije – koriste se uglavnom za potrebe istraživanja, ali je njihovo korišćenje diskutabilno sa etičke, ali i s pravne tačke gledišta.

-Adultne matične ćelije (one koje se mogu izdvojiti iz organizma odraslog čoveka) – najviše ih ima u kičmenoj moždini, a mogu se naći i u krvi, mozgu, masnom tkivu, jetri… Njihova mana je to što stare, kao, uostalom, i organizam, pa s vremenom gube na vitalnosti.

-Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce nalaze se u krvi pupčanika i kategorišu se kao adultne, ali s obzirom na to što su mlade i vitalne, a pritom nisu bile izložene negativnim uticajima spoljašnje sredine, mogućnost diferenciranja slična je kao kod embrionalnih.

Koje se bolesti lece pomoću matičnih ćelija?
Postojeće terapije za bolesti koje se leče upotrebom matičnih ćelija jesu akutni i hronični oblici leukemije, mijelodisplastični sindromi, limfomi, razni oblici anemije, poremećaji imunološkog sistema, Gošeova bolest, nasledne abnormalnosti trombocita i fagocita, mijelom.

Bolesti na koje bi tretman matičnim ćelijama mogao efikasno da deluje, ali je to još uvek samo u fazi ispitivanja, jesu lupus, Kronova bolest. dijabetes tipa 1, rak dojke, multipla skleroza, obnavljanje vida novom rožnjačom, infarkt miokarda, angina, lečeme makularne degeneracije…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *